Sayısal Basit problem sorusu çözümü

KomutanLogar0

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Biraz basit bir soru olacak biliyorum ama bu tarz sorularda kafam çok karıştığı için size danışmak istedim. Sorum şu:
100 TL'ye aldığımız bir ürünü 70TL'ye satıp 80TL'ye bir daha alırsak oluşan kar-zarar durumu nasıl olur ve kaç TL olur? Açıklayarak anlatırsanız çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

1. Ürünü İlk Satın Alma: Maliyet: 100 TL

2. Ürünü Satma: Satış Fiyatı: 70 TL

Zarar: 100 TL - 70 TL = 30 TL

3. Ürünü Geri Satın Alma: Yeni Maliyet: 80 TL

4. Toplam Durum: Ürünü tekrar aldığınız için elinizde ürün var, ancak bu işlem size toplamda bir maliyet oluşturdu. Bu maliyet, zarar ettiğiniz miktarla tekrar ürünü satın aldığınız miktarın toplamıdır:

Toplam Zarar = 30 TL (ilk işlemden) + 10 TL (80 TL'ye tekrar aldığınız için 10 TL daha fazla ödüyorsunuz).

Toplam Zarar: 40 TL

Sonuç: Bu işlemler sonucunda 40 TL zarar etmiş olursunuz.

Ortaokul matematiginin uzerinden cok uzun zaman gecti ama gercek hayatta bu soru bu bilgilerle cozulemez cunku satin aldigin urunun piyasa ederini bilmiyorsun.

Bu islemi yapabilmen icin en az 110 lira banka hesabinda olmasi gerekiyor, muhtemelen senden beklenen cevap da budur.

Ancak malin ederini bilmedigin icin 110 lira karsiliginda elindeki kalan urun sayesinde ne kadar karda oldugunu bilemeyiz bu bilgilerle. Urun sakiz ise zarardasin, bitcoin ise epey kardasin.

Merhaba. Biraz basit bir soru olacak biliyorum ama bu tarz sorularda kafam çok karıştığı için size danışmak istedim. Sorum şu:
100 TL'ye aldığımız bir ürünü 70TL'ye satıp 80TL'ye bir daha alırsak oluşan kar-zarar durumu nasıl olur ve kaç TL olur? Açıklayarak anlatırsanız çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.
Böyle sorularda muhasebeci gibi alt alta şekilde senaryoları çözmeniz çok daha kolay yapar soruyu.

1. ürünü ilk satın alma: Maliyet: 100 TL.

2. ürünü satma: Satış fiyatı: 70 TL.

Zarar: 100 TL - 70 TL = 30 TL.

3. ürünü geri satın alma: Yeni maliyet: 80 TL.

4. toplam durum: Ürünü tekrar aldığınız için elinizde ürün var, ancak bu işlem size toplamda bir maliyet oluşturdu. Bu maliyet, zarar ettiğiniz miktarla tekrar ürünü satın aldığınız miktarın topla mıdır:

Toplam zarar = 30 TL (ilk işlemden) + 10 TL (80 TL'ye tekrar aldığınız için 10 TL daha fazla ödüyorsunuz).

Toplam zarar: 40 TL.

Sonuç: Bu işlemler sonucunda 40 TL zarar etmiş olursunuz.

Ortaokul matematiginin uzerinden cok uzun zaman gecti ama gercek hayatta bu soru bu bilgilerle cozulemez cunku satin aldığın urunun piyasa ederini bilmiyorsun.

Bu islemi yapabilmen icin en az 110 lira banka hesabinda olmasi gerekiyor, muhtemelen senden beklenen cevap da budur.

Ancak malin ederini bilmedigin icin 110 lira.
Böyle sorularda muhasebeci gibi alt alta şekilde senaryoları çözmeniz çok daha kolay yapar soruyu.

Karsiliginda elindeki kalan ürün sayesinde ne kadar karda oldugunu bilemeyiz bu bilgilerle. Ürün sakiz ise zarardasin, Bitcoin ise epey kardasin.
Çok çok teşekkür ederim. Bu tarz sorular her ne kadar ortaokul düzeyinde (kolay) olsa da neden bilmiyorum ama hep kafam karışmıştır bu tarz sorularda. İnşallah zamanla halledeceğim :). İyi günler.

Hocam bir dur gözünü seveyim😄 Tamam hayatta her şeyi sorgulamalıyız ama burada varsayımlarla işi basitleştirmemiz daha uygun görünüyor. Basitçe toplama çıkarma yapsak yeter :D

Kafam ona calismiyor malesef :) O varsayim hatali ama konuyu da baltalamak istemiyorum, o yuzden itiraz etmedim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı