Sayısal Basit problem sorusu çözümü

KomutanLogar0

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Biraz basit bir soru olacak biliyorum ama bu tarz sorularda kafam çok karıştığı için size danışmak istedim. Sorum şu:
100 TL'ye aldığımız bir ürünü 70TL'ye satıp 80TL'ye bir daha alırsak oluşan kar-zarar durumu nasıl olur ve kaç TL olur? Açıklayarak anlatırsanız çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

Kafam ona calismiyor malesef O varsayim hatali ama konuyu da baltalamak istemiyorum, o yuzden itiraz etmedim.
Çoğunlukla bu tarz matematik sorularında eğer dediğiniz tarzda şeylerin verileri yoksa onlar baz alınmaz veya bir sorun olarak düşünülmez. Arkadaşın kasası yazmadığı için kendisinin maddi durumu baz alınmıyor, aldığın ürün ve piyasası belli olmadığı içinde yaptığı alım/satım'a göre bir ifade kullanabiliriz.

Muhasebe mantığı ile şuan parası zarar konumda hertürlü.

Kafam ona calismiyor malesef O varsayim hatali ama konuyu da baltalamak istemiyorum, o yuzden itiraz etmedim.
İyi de soruda verilen değerler üzerinden işlem yapılır. Soruya dahil olmayan değerleri işleme almamıza gerek yok. Yazılımcı olduğunu bilmesem fizikçisin derdim. Gerçi onlar açıklayamadıkları olaylara bir şeyler uyduruyor bu durum aynı değil

Olmamasi sorun iste. Soruda "piyasa degeri 100 lira olan urun" denilseydi hic bu konuya mesaj bile yazmazdim. Belirtilmemesi demek, cevabi da kimsenin bilememesi demek.

100 liralik likit parayi 100 lira degerinde baska bir sey ile takas ediyoruz, satin almak bu demek. Otomatik zarar demek degil.

Muhtemelen haklisin. Buraya mesaj atmam hata idi.

Olmadığı durumda yapacak birşey yok.

Matematik sınavında hocaya bu tarz bir itiraz etmiyoruz veya Muhasebe sınavında. Elimizde ne veri varsa ona göre, soruyu hazırlayan değiştirmezse şuanlık bir sonuç farkı yok.

100 liralık ticari mal aldı (Kasa -100, mal +100)
100 TL'lik malı, 70'e sattı. (Kasa +70, mal -100)
Sonra 80TL'lik ticari mal aldı. (Kasa -80, mal +80)

Kasa durumu = -110
Ticari mal = +80

-30'luk bir kayıp var, muhasebe olarak. En başta "-100 = +100" şeklinde bir eşitlik vardı ama şimdi eşitsizlik var.

100 liraya bir urun satin aldim. Karda miyim zararda miyim?
Kârdasın çünkü bu ülkede aldığın her şeyin fiyatı artıyor aynı seviyede de paranın değeri düşüyor.
Ata sözü paranı 4 duvara harca her şey gider 4 duvar kalır.

Şaka bi yana arkadaşların dediği gibi aldığın ürüne göre değişir sakız bitcoin örneği gibi.

Şöyle diyeyim;
(Maliyet+zarar)-kâr payı=net kalan.

80+30=110 "150 geri sattım" 150-110=40 lira cebine giren.

Bence hala hatali.

100 liralık ticari mal aldı (Kasa -100, mal +100) -> AKsi belirtilmedikce malin piyasa degeri 100 tl varsayiyoruz. O halde toplamda 10 TL zararda olmali.

80TL ye ayni mali aldiginda ( mal +80 ) yazmak hatali. Cunku piyasa degerinin 100TL oldugunu varsaymistik 1. adimda.

Bence cok kasmaya gerek yok. Piyasa degerini bilmiyorsak cozemeyiz.
Eger piyasa degerini 100TL varsayacaksak da 10TL zararda. Cunku her seyin sonunda elinde 100 liralik mal kaldi fakat 110 TL harcadi.

Muhasebe hocama sormak lazım sizin sorunuz için ama muhasebe mantığı ile durum bu oluyor.

Sizde hocam iyice kabak tadı vermeye başladınız genede. Kağıt üzerindeki bir soru olarak düşünmeniz lazım ama işe gerçekçiliği katıyorsunuz. Yoksa ilk okulda Ali gerizekalımı da onca elmayı aynanda yiyor veya millete dağıtıyor. Değil mi?

Bence bu tarz seyler bakkal hesabi toplamadan daha ogretici. Engelleyebilirsin rahatsiz olduysan, tek tus.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…