Rehber Basit şekilde binary hesaplama

566156

Kilopat
Makaleler
19
Merhaba. Uzun süredir binary sayı sistemini araştırdım ve öğrendim. Şimdi size basit bir yolunu anlatacağım. Aşırı basit. Hazırsanız başlayalım.

ÖRNEK:

011001

Öncelikle arkadaşlar her zaman sağ taraftan başlıyoruz.

32 16 8 4 2 1
0 1 1 0 0 1

Üst kısımda yazdığım sayıları her zaman 2 ile çarpıyoruz. Yani örnek olarak şöyle göstereyim: 1,2,4,8,16,32,64,128,256...

Yukarıda yazdığımız sayıları topluyoruz ancak 0'ın üstüne yazdığımız sayılar hariç.

16 + 8 + 1 = 25.

Ve 011001'in 10'luk sayı sistemindeki değeri 25'miş. Anlatabileceğim en basit şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
2'lik sistem sabittir. 1 saat içinde ezberlenebilir. Zor değil, mantığını bilmek yeterli.

Uzun süre neyini araştırdınız? Basit olmayan şeklini de anlatır mısınız?
Hocam uzun süre araştırdığım kısım bilgisayarların nasıl anlaştığıydı. Basit olmayan şekli çok kafa karıştırıcıydı hocam. Ben bu konuda sadece anlayamayan kişiler için daha basit bir şekilde anlattım. Hatta sosyal'de konu açtım bir kaç gün önce. İkili sayı sistemi nedir? Bu konuda sadece merak ettiğim şeyleri sordum. Yani ben yapılan işlemlerin hepsini sayıyla değil de yazarak anlattım. Basit olan kısmı buydu. Basit olmayan kısmı ise yazı yerine işlemlerin yazılması. Kısacası anlatmak istediğim çok basit yöntemi varken neden kafamız karışsın.

2'lik sistem sabittir. 1 saat içinde ezberlenebilir. Zor değil, mantığını bilmek yeterli.
Evet hocam ilk başta her şey karışık gelmişti o yüzden biraz uzun sürdü mantığı anlamam.

Son düzenleme:
Tamamı 1'lerden oluşanları kolayca hesaplamak isteyenler için `2^n-1` formülü kullanılabilir. 111 = 2^3-1 = 7. 1111 = 2^4-1 = 15.
Ayrıca rehbere onluk sistemden ikilik sisteme geçiş yöntemi de eklenebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…