Coklu evrenler gercekten varsa bile, her evrenin belirli bir kurallar dahilinde var oldugu on kabulunu yapmak durumundayiz. Aksi durumda kuralsizligin oldugu iddiasi ortaya cikar ki bu da basli basina bir kuraldir. Fizik kurallari ve evrenin mikro ya da makro dinamiklerini etkileyen kurallar farklilik gosterse dahi, ortak bir kural havuzu oldugu kesin. Newton kurallarinin makro, Kuantum kurallarinin mikro duzlemde etkisinin olmasi ve olcek farklilastikca kurallarin degisime ugramasi aslinda farkli evrenlerin kendi iclerinde farkli kurallar da getirebilecegine ipucu sunuyor. Bu durumda varilabilecek tek nokta, hepsinin ortak bir kurali var, fakat biz henuz bunu bilmiyoruz. Yazdiklarim aksam aksam kafa aciyor gibi gorunse de okuyunca bana hak verebilirsiniz : )
Baska evrenler aramak kendi icinde mantiksizlik tasiyor, zira spesifikasyonunu bildigin, esgalini ya da nasil oldugunu bildigin seyi ararsin. Kedim kayboldu diyen birine soracagin ilk soru "en son nerede gordun" ( evren nerede ) ya da "kedin neye benziyordu" ( evrenin kurallari nedir ) olacaktir. Biz henuz bu noktada degiliz, var olup olmadigini dahi bilmiyoruz, o yuzden ben bu soruyu cok premature buluyorum.
SETI gibi programlarda aranan yasam formu, bizim bildigimiz yasam formlari dahilinde yapilan seyler. Yani karbon bazli organiklerden ve suyun bildigimiz 10+ formundan herhangi birini metabolize edebilen zeki varliklar var mi acaba sorusuna dair yapilan calisma. Burada aradigimiz seyin spesifikasyonlarini tanimlayabiliyoruz. Ama evren konusunda bu bilgi dahi yok.
Evren gibi olceklenemeyen, sinirlarini bilmedigimiz bir seyi incelerken insanlarin aklina ister istemez cok kucuk ya da cok buyuk boyutta cevreleyen bir seyler olmasi fikri geliyor. Yani zihnimiz, "tamam da bu neyin icinde" ( evrenin disinda ne var ) ya da "bunun icinde ne var " ( kara delikte ne var ) gibi seylere yoneliyor. En baba teorik fizik profesorunun de kafasini bu kurcaliyor, kendi capinda internette arastirma yapan merakli insanin da, cunku aslinda bu hususta her ikisinin de bilgi duzeyi neredeyse ayni, bilmiyoruz : )