Başkalarını umursamamayı nasıl öğrenebilirim?

Makaleler
49
Merhaba,

Kız kuzenim Ankara Üniversitesi'ni kazanmıştı. Ne bir şey oldu sonra ODTÜ psikoloji okuyor. Ben gurur duydum ilk başta ODTÜ'de kanımdan canımdan olan biri diye. Kanımdan canımdan derken öz kuzenim olduğu için demek istedim. ODTÜ bildiğiniz gibi yüksek bir yer. Nasıl çalıştın, kaç saat çalışıyorsun diye falan sordum. Günlük en az 6 saat çalışıyorum, ancak yeri geldiği zaman 9 saatleri gördüğüm zaman oluyor, dedi.

Tamam buraya kadar sıkıntı yok. Gururlandım ve tebrik ettim. Asıl yer ise burada başlıyor: Ben ona değer verirken, o beni sadece yatıştırmak için dediğini anladım. Hiçbir şekilde sevmediklerini anladım. Bunun gibi birçok arkadaş ve akraba çevresi var. Onlarla da bir şey yaptıkları zaman gurur duyuyorum ama onlar bana ilgi ve alaka asla göstermiyorlar.

Kız kuzenim burada örnekti. İlk aklıma gelen bu oldu.

Daha fazlası olan var. Ben aralarına katan yok filan. Daha önceden söyledim ama bir daha söylemek istiyorum. Bizim köyün büyük ve küçük genç tayfası var. Hepsi grup kuruyor ama ben yokum. Neden almadım diye sorunca cevap veren yok. Ben oradan çıkmıştım falan diyorlar ama hala aynı gruptalar. Uzun bir araştırma yaptım bunun için. Olmuyor.

Ben bu kişileri hayatımdan silmek istiyorum. Sildim diyorum ama yine de onlarla konuşmak istiyorum. Şuna dikkat edin: Ailem sonuna kadar arkamda ama dış çevre biraz değişik oluyor. Akranım yok, değer veren kuzen yok. Daha ne yapabilirim? 16 kuzenden biri bile konuşmuyor benimle. Kendi aralarında laf döverler, bana gelince susuyorlar. Bıktım bu halden.

Aslında derine girmek isterdim ancak kısa tutmak istiyorum. Ben bu kişilerden tamamen bağımı koparmak istiyorum. ODTÜ'yü kazanmış... Bana ne diyecek oluyorum ama aman benim kuzenim diyorum. Karşıdaki kişi meğerse hiç kaaleye almıyormuş beni.

Bunlardan nasıl kurtulabilirim?

Mantaliten, hep birisinin artısını kazanmak olmalı. İnsanlara bakarken bundan bana ne fayda gelir diye düşün, akıl karı değilse uzak dur. Bir laf vardı 5 tane milyonerin arkadaşı olursan 6.sı sen olursun diye. Öyle düşün.

İnsanın kafası bir SSD, HDD gibidir, sen kendince bir şeyleri kafanda silsen bile onlar her zaman durur, sadece sen yok sanarsın ama tetikleyici bir unsur geldiğinde o tekrar yerinden hoplayıverir, bu tarz şeylere en en iyi çözüm senin sildiğin dosyanın üzerine yazmaktır, yani arkadaş, ve akraba klasörünün üstüne yazıcaksın, bu yazmaktan kastım şey: Yeni arkadaşlar yapmak ve akrabalarını silmek yerine onları artık içi boş ama ismi olan bir TXT dosyası gibi düşünmek, ben bu zamana kadar tüm sorunlarımı bu şekilde çözdüm.

Cevap basit. Sen de değer vermeyeceksin. Gördüğün değerden azını verirsen nankör, fazlasını verirsen köle gözüyle bakıyorlar. Üzücü ama maalesef insanlara verdiğimiz sevgiyi kısıtlamamız gerekiyor. Ben bu duruma üzülüyorum açıkçası. İçinden geldiği gibi sevgi göstermek, değer vermek insanları uzaklaştırıyor. Çoğu insan bunu bilinçli yapmıyor. Duygusal ve zihinsel açıdan gelişmemiş insanlar kendisine verilen değeri doğru algılayamıyor. Duygusal yönden senin ona değer verdiğini hissediyor ancak zihinsel olarak o değeri doğru algılayamadığı için davranışlarını da doğru seçemiyor. Yanlış yorumlama yanlış davranışı beraberinde getiriyor ve sonucunda seni peşlerinden koşan biri olarak görüyorlar. Üzücü ama böyle.

Bir insanın başarısını övüyorsun seni kıskandın sanıyor. Normalde sürekli sohbet ettiğin biri başarı elde ettiğinde senden her zaman gördüğü değeri artık başarısından dolayı gördüğünü sanıyor. Sanki başarılı olduğun için onunla samimiyet kurmaya çalışıyormuşsun gibi düşünüyor. Dediğim gibi üzücü. Maalesef insanlara verdiğimiz değeri kontrol altında tutmamız gerekiyor.

Sen diye hitap ettim umarım sorun değildir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…