Bass İle LED Aydınlatma

Makaleler
23
Yer
Antiocheia
Elimde ciğeri sökülmüş eski ses sistemimin parçaları duruyordu.

Şehirde elektrikçi aradım ve 2 metre mavi şerit LED aldım. İkisinin 12v olduğunu ve önceden yapanların olduğunu gördüm. Denedim ve çalıştı.

Aslında subwooferin bağlı olduğu kablolara LED'in kablolarını lehimledim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı ses sitemini ben de kullanıyorum. Bastan o kontrolcü nasıl sökülüyor acaba bir fikriniz var mı? 4 tane vidası var onları söküyorum bastan ayrılmıyor.
İçerden ittirmeniz gerek yapıştırılmış çünkü. Ben kutuya baltayla girdiğim için elimle hemen ittirdim çıktı yani orada garip renkte bir yapıştırıcı şey var kurumuş yıllarca.

Şimdi meraktan araştırdım ve aklımda soru işareti oluştu: 17W veriyor diyorlar fakat 2 metre 3 çipli LED'i aydınlarabiliyor. Hopörleri söktüğümden güç artışı yaşanmış olabilir mi?

Merhaba. Evet, bu yaptığınız gayet güzel bir uygulama olmuş elinize sağlık. 17 watt subwoofer'ın müzik (artırımlı,sanal) gücü değil de RMS (net) gücü ise ve 2 mt.lik, 3 çipli şerid LED'in çektiği amper değeri çok yüksek olmadığı için bu uygulamaya uygun olmuştur. Örneğin üniversiitede öğreneciyken bir merak üzerine amatör olarak hoparlörlere paralel (iptal etmeden) 12 voltluk küçük ampül/ampülleri bağladığımda müzik setinin sesinde belirgin düşmeleri (Ses çıkışında belirgin voltaj düşmesi) oluşmuştu. O zaman bu noktalara uygun sınırlayıcı direnç - LED'li bağlantıların (Aslında bu iş için en uygunu vumetre denilen stereo (2 kanal içi ayrı ayrı ve bağımsız LED'leri müzikle yanabilen) veya mono yapıda olabiilen ve potansiyometresi ile giriş sesi/LED parlaklık seviyesi ayarlanabilir hazır bazı devrelerdir, çok iyi bildiğiniz gibi.) daha uygun olduğunu, ayni müzik setlerindeki vumetreler gibi asıl müzik çıkışını hiç etkilemeden indirek ses çıkışını alıp kullanan, yani 12 volt DC çalışan bazı devrelerin daha uygun olduğunu kendim deneyerek anlayabilmiştim. Örneğin direk ses çıkışına bağlanan şerid LED'ler, dirençli diğer LED'ler ses sistemin direk çıkışını kullanırken vumetreler bu dezavanatajı önlemek amaçlı yapılmış devrelerdir ki siz de bu dezavanatıjı tam azaltmak için bu uygulamada hoparlörleri tümden kaldırmış oldunuz, çok iyi de yapmışsınız doğrusu.

Şerid LED'lerin sabit 12 voltta çekecekleri mA değeri belirli ve çok sınırlanmış olduğundan uygulamanızdaki gibi hoparlör yerine onların çok uygun metrajlarda (Çip sayısı, LED rengine, tipine, markasına göre) kullanılması gayet uygundur.

NOT: Ayrıca son sorunuza bir cevap olarak; evet hoparlörler tümüyle söküldüğünden çıkan güç sadece şerid LED'lere kalmıştır, söylediğiniz güç artışı tanımı bu anlamda çok doğrudur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…