Batarya nasıl kullanılmalı?

qreand

Kilopat
Arkadaşlar sürekli doldur boşalt yapmak mi yoksa 50'de iken doldurmak mı öldürür?

Son düzenleyen: Moderatör:
Doldur boşalt ömrünü kısaltır. %10-15 civarında takmayı tercih ediyorum ben.

Bataryayı %30 da bırakın ve çıkarın. Bataryasız kullanın
Batarya çıkarılmıyorsa %30 a kadar boşaldıktan sonra fişe takın. Devre dışı bırakılıyorsa bataryayı devre dışı bırakın. Çünkü o batarya siz ne yaparsanız yapın bitecektir.

Doldur boşalt ömrünü kısaltır. %10-15 civarında takmayı tercih ediyorum ben.
Bende öyleyken yapıyorum fakat bazilari öldürür diyor.
Bitmesinden degil sıkıntı nasil sağlıklı kullanabilirim onu ogrenmek istiyorum.

%10 işe %90 arasında kullan ve şarjda kısa kısa kalacak şekilde sık sık şarj et. Yani %10'dan %90 olana kadar uzun süre bekletip pilin ısınmasına neden olma. Isınmadan kastım, ılık seviyeler bile lityum iyon pillerin kimyasına ters.

80 olunca mi çekmeliyim anlamadım.
Uzun uzun yazayim.

Li - ion bataryalarin 2 buyuk sorunu var. Pozitif yuklu kisimda biriken iyonlar, sicakligin da etkisiyle oksidasyon olusturur, bu da gaz salinimina yol acar ve iyon kaybine sebep olur. Negatif kisminda biriken iyonlar, negatif katmanda bulunan karbonla reaksyona girerek kati bir plak olustur, bu da negatif kisim ile bataryanin icerisinde elektrolitin temas yuzeyini azaltir. Ek olarak yine iyon kaybina sebep olur.

Bataryan %100 sarj oldugunda, iyonlar negatif kisimda toplanirlar. Batarya bosaldikca pozitif tarafa giderler. Negatif tarafta fazla miktarda iyon olmasi plak olmasina, pozitif tarafta cok olmasi oksidasyona sebep olur. Sicaklik da her iki kimyasal reaksyonu hizlandirir. Bataryanin hizli sekilde tuketilmesi ve hizli sekilde sarj edilmesi de aradaki iyon hareketini hizlandirir ve elektron dengesini kotu yonde etkiler.

Iste bu yuzden, hizli sarj aslinda cok iyi bir sey degil. Eger lazim degilse daha dusuk amperli sarj cihazlari ile sarj etmek omrunu uzatir.

Sicaklik, genel olarak kotu bir sey ( her iki reaksyonu da hizlandirdigi icin ). Bu sebeple telefon sarj olurken aslinda konusmak ya da bataryayi yogun harcayan aktivitelerde bulunmamak gerekiyor. ( Isinmamasi icin ). Ek olarka hizli sarj ozelligi olan cihazlarda hizli sarj sirasinda bataryanin cok isindigini gorursunuz.

Sonuc olarak, bataryanin tamamen bos olmasi ya da ful dolu olmasi istenen bir sey degil. Cogu kaliteli cihaz zaten %100 sarj olduktan sonra bu akimi keser sen sarjdan cikarmasan bile. Ancak senin %0 a kadar bataryani kullanmana engel olamaz dogal olarak

Sonuc:
1) Sicak olmamasi gerekiyor
2) Sonuna kadar bataryayi kullanmamak gerekiyor.
3) Surekli %100 de sarj cihazina bagli kullanmamak gerekiyor.

Olusan bu reaksyonlar, iyon kaybina ve oksidasyona; oksidasyon bataryanin sismesine; iyon kaybi da vermesi gereken voltaji bir noktadan sonra da verememesine sebep oluyor. Batarya ölüyor.

Ancak gunumuz li-ion pilleri zaten omrunu doldurana kadar genelde biz cihaz degistiriyoruz. ( Telefonlar icin konusuyorum ) O yuzden super kafaya takılacak bir mesele degil.

Lithium Polymer piller sürekli şarj ve deşarj olmayı sever. Buna göre geliştirip tasarlanmıştır. Bu konuda çok kasmanıza gerek yok. Sadece telefonu %80'den fazla şarj etmemeye dikkat edin. Pil üreticileri %80 şarj seviyesine kadar şarj ve deşarj işleminin pilin ömrüne %150 katkı sağladığını söylüyorlar. Cihazın pil yüzdesi asla %5'in altına düşmemeli ve telefonun şarjı bitip kapanmamalı. Aksi halde telefonun ilk şarj alımı güçleşecek, gücünün hiç kesilmemesi gereken batarya iç kontrolcüsü yıpranacaktır. Telefonu aldığında ilk şarjda çok önemlidir. Telefonu kutudan çıkarır çıkarmaz %100 seviyesine kadar şarj edip öyle kullanın. İlk kullanımda mümkünse telefonu güç tasarrufunda kullanın. Yeni telefonun pil hücreleri daha tazedir. Taze pilde yüksek akım gezmemeli. Telefon bataryasının ilk 5 şarjı geriye kalan pil ömrünü belirler. Doğru şekilde yapılırsa daha uzun süreli kullanılır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…