İnceleme Batman: Arkham Asylum İncelemesi

Öncelikle incelememe tıkladığınız için teşekkür ederim. İlk incelemem olacağı için eksik kısımlarım olabilir beni düzeltirseniz sevinirim.
Oyunu Epic Games'te, Game of the Year Sürümü'nde, orta zorlukta ve türkçe yamayla oynadım ayrıca oyunda tümünde klavye-mouse ikilisini kullandım.

Kısaca Hikaye (Spoiler):
Oyunumuza Joker'i hapsi boylaması için "Arkham Asylum" adındaki hastane/hapishane karışımı bir mekana götürülmesinde eşlik ediyoruz. Ardından Joker, Harley Quinn'in de yardımıya elimizden kaçıyor ve hapishanedeki mahkumları serbest bırakıyor. Joker elde ettiği "Titan Serumu" ile kendisi de dahil olmak üzere hapisanedeki mahkumları bu serumla güçlendirip kendisine bir "Titan Ordusu" kurup Gotham'ı ele geçirmeye çalışıyor. Batman ise jokeri durdurmak için Scarecrow, Bane, Killer Croc, Harley Quinn ve Poison Ivy gibi çeşitli düşmanlarla yüzleşmek zorunda kalıyor.

Oynanış:

1-Dövüş Sistemi:
Birçok kişi oyunun kullanmış olduğu dövüş sistemini beğense de beni beğendiremedi. Tamam bir yandan birine yumruk atıp hızlıca diğer yandan blok yapabilme fikri(!) kulağa güzel gelse de YAPILAMIYOR(düzinelerce düşmana karşı). Evet yanlış duymadınız oyunun onca övülen dövüş sistemi görevini kısmen yerine getirebiliyor.
Bu sistem 5-6 zorlasanız 8 kişiye kadar idare etse de oyunun bazı bölümlerinde üstünüze 15 kişi atıldığı oluyor sadece bu da yetmezmiş gibi düşmanlar 1 etapta etkisizleştirilemiyorlar 2-3 yumruktan sonra bayılıyorlar ve geri kalkıp aynı işlemi tekrarlıyoruz. Diyebilirsiniz ki "2 etapta halletmenin nesi zor?"
oyunun ilerleyen kısımlarında bu etap sayısı 3'e çıkıyor. Yapımcılar bu sorundan sıkılan kardeşlerimiz için işimizi kolaylaştıran bir çözüm getirmiş(!),
rakiplerimiz bayılma aşamasına geldikten sonra yerdeyken kendilerini etkisizleştirebiliyoruz fakat bu işlem tam olarak saymasam da yaklaşık 2-3 saniye sürüyor. 10 tane düşman sanki başka işleri güçleri yokmuş gibi sizin üzeriniz çullanırken bunu yapmanız önemli hasar kayıplarıyla mal oluyor.

2-Gizlilik: Oyunun gizlilik kısımları sinir bozucu olsa da güzeldi. Rakiplerimizin arkasından eğilerek giderek etkisizleştirebiliyor, havalandırma kanallarıyla kendimize geçiş yolları oluşturabiliyoruz. Rakipleri ses çıkaran bir batarang atarak bir yere çekip patlayıcı köpükle patlatmanın zevkini oynamadan bilemezsiniz :D. Gelelim sinir olduğum noktalara; Rakiplere nerede olursanız olun batarang atarsanız bulunduğunuz yeri terk etmemeniz halinde sizi eliyle koymuş gibi buluyorlar, rakiplere 7-8 kere batarang atmama rağmen etkisizleştirilemiyorlar.

3-Alet ve Ekipmanlar: Oyunun bu konuda çok çeşitli olduğunu söyleyebilirim. Batarang, Uzaktan patlatılabilen köpük, Yarasa pençesi(Nesneleri, düşmanları veya hasarlı duvarları kendimize çekebilmemize yarayan alet.), teknolojik aygıtları bozmamızı sağlayan alet, yatay yolları teleferik gibi aşmamızı sağlayan alet, sonik batarang(Ses çıkararak düşmanları çeken alet.), uzaktan kumandalı batarang ve niceleri.

4-Boss Savaşları: Oyunda dövüşerek yenebilceğimiz boss sayısı az olsa da bir yere kadar tatmin ediyorlar(Çoğu bir yandan ufak ufak saldırı yaparken üstünüze 10'dan fazla düşman gönderiyor.). Beklentilerimi en hayal kırıklığına uğratan boss kuşkusuz son boss olan Joker'di. Joker'in Titan'a dönüştürüp sadece üstümüze asker gönderen bir düşmana çevirmek kesinlikle çok sinir bozucu bir durum.

5-Bulmacalar: Bazıları zorunlu olsa da çoğu kullanıcıların isteğine bırakılmış bulmacalar beni rahatsız etmese de bu bulmacalardan çok oyunun bazı bölümlerininin koridorlarında kaybolduğumu hatırlıyorum :D(Oyunda harita göstericisi olmasına rağmen.)

Son Sözler:
Oyun dövüş sistemiyle ne kadar kendinden bezdirmiş olsa özellikle "Batman" severler (DC hatırına bile zor oynanır) için tahammül edilebilir hatta belki sevilebilir de.
Dediklerimin çoğu öznel olduğu için belki de bu oyun sizi sevdirebilir. Örneğin oyunun dövüş mekaniklerini sevmememin sebebi klavye-mouse ile oynamam olabilir, bunu en azından bir kontolcüyle oynayana kadar bilemem. Size önerim bu oyuna bir şans vermenizden yana olur.
İncelememi okuyan herkese teşekkür ediyorum umarım oyundan önce veya sonra aklınızda birkaç fikir oluşmasında yardımcı olabilmişimdir, tartışmak istediklerinizi yazabilirsiniz. Hoşça kalın :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Batman oyunlarının combat'ı çok keyiflidir, yorumunuza katılmıyorum maalesef. Çoğu düşmanı da aynı anda idare edebiliyorsunuz. Bütün seriyi oynadım, hiç böyle bir zorlukla karşılaşmadım. Dövüşürken bu arada sadece yumruk atmak zorunda da değilsiniz, Batarang, Batclaw gibi şeyler de kullanılıyordu. İlk oyunda da vardı galiba.

Suç ihbarı? Oyun bir adada çizigisel ilerliyor. Açık dünyası falan yok yani. Keşke opsiyonel olsaydı ama :D
Yapacak bir şey yok o zaman.

Batman oyunlarının combat'ı çok keyiflidir, yorumunuza katılmıyorum maalesef. Çoğu düşmanı da aynı anda idare edebiliyorsunuz. Bütün seriyi oynadım, hiç böyle bir zorlukla karşılaşmadım. Dövüşürken bu arada sadece yumruk atmak zorunda da değilsiniz, Batarang, Batclaw gibi şeyler de kullanılıyordu. İlk oyunda da vardı galiba.
Yani çok zevkli bence de. Mesela Arkham Origin'de karakolda en zor modda o polislerin hepsini dövdüm. Çok süper vuruyor.

Bir yere kadar öyle. Başlangıçta düşmanlarla zevkli ve keyif alarak dövüşüyordum. İlerleyen kısımlarda düşman sayısı fazla olmaya başladı daha yumruk animasyonu bitmeden dayak yiyorsunuz.

Bir yere kadar öyle. Başlangıçta düşmanlarla zevkli ve keyif alarak dövüşüyordum. İlerleyen kısımlarda düşman sayısı fazla olmaya başladı daha yumruk animasyonu bitmeden dayak yiyorsunuz.
Eğer hocam bu sorunu yaşıyorsanız sis bombası vesaire de atabilirsiniz, anında hepsi öksürüyor zaten. Pat pat indiriyorsunuz. Gadget'ları kullanmayı deneyin bu durumda. Ben dediğim gibi bu sorunu yaşamadım ama en azından hem çeşitlilik katar hem de belki sorununuzu çözer ileriki oyunlarda.

Eğer hocam bu sorunu yaşıyorsanız sis bombası vesaire de atabilirsiniz, anında hepsi öksürüyor zaten. Pat pat indiriyorsunuz. Gadget'ları kullanmayı deneyin bu durumda. Ben dediğim gibi bu sorunu yaşamadım ama en azından hem çeşitlilik katar hem de belki sorununuzu çözer ileriki oyunlarda.
İlk oyunda malesef bulunmuyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı