Ana hareketlerdense bench press yerine dumbell press, Squad yerine leg extension, barbell row yerine dumbell row vb. yapıyorum, ana hareketleri yapmak şart mıdır yoksa bu hareketlerle de gelişilir mi ana hareketlerdeki ağırlıklarım artar mı?
Leg extension harici gelişirsin.Squatta yoğun bir şekilde çalışan posterior chain kasların leg extensionda hiçbir şekilde çalışmıyor.Ana haraketlerdeki ağırlıklarında ana haraketleri yaptığındaki kadar olmasada artar ama squatın sadece leg extension yaparak artmaz.Squat yapıp üstüne aksesuar egzersiz olarak yapsaydın o zaman artmasına yardımcı olurdu.
Ana hareketlerdense bench press yerine dumbell press, Squad yerine leg extension, barbell row yerine dumbell row vb. yapıyorum, ana hareketleri yapmak şart mıdır yoksa bu hareketlerle de gelişilir mi ana hareketlerdeki ağırlıklarım artar mı?
Bench presste dumbbeller ile full rom yaparsan evet daha verimli ama barbell olduğunda ağırlık arttırman daha kolay,yapması daha stabil vb. avantajları ağır basıyor bence o rom farkına göre.
Bench Press özellikle kendi vücut ağırlığından daha ağırlaştığı zaman rotator cuffları zedeleyen bir hareket. Bu kadar yaygın olmasının sebebi bence ego lifting. Herkesin ilk sorusu zaten kaç bench basıyon oluyor. Dumbell press bence çok daha iyi.
Barbell Row özellikle ağır kilogramda beli mahveden bir hareket. Formun iyi olursa sıkıntı olmazcıları dinleme, bence yapma. Ben şahsen row yapmadığım için dumbell daha mı iyi bilmiyorum.
Squat da leg extension da yapma. Squat ağırlıkların arttıktan sonra en ufak bir hatanda bel fıtığına çok hazır riskli bir hareket. Ayrıca yeni başlayan birine de uygun değil. Leg extension ise diz kemiğine çok yük bindiriyor dizlerin için sıkıntı oluşturabilir. Her hareket risklidir ama bunlar çok daha riskli bunlardan daha güvenli hareketler var onları yapmanı öneririm.
Ayrıca bonus asla deadlift yapma.
Bu tavsiyelerimi hedefini bilmeden yazdım. Yıllardır bu sporu yapıyorum ve önem verdiğim şey estetik olmak. Ben şahsen temel hareketlerin hepsini yaptım ve ağırlıklarım çok artmadan hemen bırakıp alternatiflerine yöneldim. Çok kaslı olmak veya çok güçlü olmak gibi hedeflerin varsa bu konu hakkında benim bilgim yok.