Abi selam
Benim monitörüm ASUS TUF Gaming modelinde bir monitör Ghosting'in 2 farklı sebebi vardır ben 2.sinde çözdüm birincisi: SAĞ TIK>GÖRÜNTÜ AYARLARI>GELİŞMİŞ GÖRÜNTÜ AYARLARI >GÖRÜNTÜ BAĞDAŞTIRICISI ÖZELLİKLERİ>monitör ve ardından Hertz ayarı yapmak
İkincisi ise ASUS ve bazı markaların OD TRACEFREE dediği piksel gecikmesi olayı monitör ayarlarından eğer varsa bu ayarı bul ve 80 ise 60 hala rahatsız oluyorsan 60 40 yap düzelecektir muhtemelen abi.
ya da sadece Rust'ta oluyorsa Motion blur ve antialiasing ayarlarını kapatarak dene
Cevap için teşekkürler.
Evet Hz değerini kısarsan tabii ghosting azalır. Bu doğru bilgi.
Bunu 100 yaparsan ghosting daha azalır.
Şimdi ghosting aslında TN paneller için bir sorun değil.
Çünkü ghosting 0 asla olamaz olsaydı UFO testinde o uçan daireyi ter temiz görürdük
Şunu anladım ki arka plan beyaz olunca ghosting kendini çok net belli ediyor.
Eskiden H1Z1 oynardım duvarın köşesine gidince sağ sol yapınca duvarı ikiye ayıran siyah izgi ghostingi çok net gösterirdi.
Şu an için en iyi teknoloji bu. Daha iyisi yok.
Bu arada ben Rainbow oynuyorum maç başında drone ile gezerken ortada kalın arka plan beyaz olan büyük bir yazı geliyor. Şu an tam hatırlayamadım ama bayağı büyük bir yazı. Yazı beyaz arka plan oyun rengi. Fareyi o kadar hızı döndürmeme rağmen hiç ghosting görmüyorum.
Tahminim şu: Arka plan Full beyaz olunca ve nesne tek olunca yenileme hızı yetmiyor ve bariz kendini açığa vuruyor
Konu Güncellendi. (Yeni Video)
Kesinlikle baştan sona izlemelisiniz.
Konuya davet edilenler:
@allmightymihawk (uzman olarak düşündüğüm bir arkadaşımız)
@BenQ Türkiye
@FEDUX (ürünü iade eden bir arkadaş)
@ETPRTT
Videoda bahsedilenler:
- BenQ XL2411K çok net bariz ghosting yakalanması
- Ghosting etkisinin oyunların renk paleti ile doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum.
- BenQ XL2411K Rust oyununda sınıfta kalması.
- BenQ XL2411K ghosting sorununun azaltılması.
- Aklıma gelmişken demek ki Battlefield oynasam o oyunda da karlı harita vardı neler olacağını tahmin edebiliyorum.
- Ghosting etkisinin azaltılması ama beni rahatsız eden kırçıllanma etkisi (soldan sağa düz ekran kırılmasından çizgiden bahsetmiyorum. Ekranlarda yer alan Vsync ve Gsync bunun için var ama bu özellikler olmasa da bir yere düz baktığın gibi hareket ettiğinde de sağa sola döndüğünde de kırçıllanmaması mümkün mü? Örnek Rainbow drone kullanımı. Drone kullanıyorken diğer drone üstünde yer alan ismin kırçıllanması.
- Neden Rust oyununda bu kadar sorun çıktı? Diğer oyunlarda neden bu seviyede ghosting ile karşılaşmadım. (Hala bilmiyorum).
- TN panelde de ghosting oluyor muş.
-144 hz değerinden 60'a düşünce bile bir şey değişmemesi ilginç.
Benq ekrandan çok daha fazlasını beklediğimi söylemeliyim beni çok şaşırttı.
Katkıda bulunun arkadaşlar.
Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkür ederim.
Benq aynı modele sahip veya üst modele sahip arkadaşlar yorum atarsa çok daha iyi olur.
Ürün Hepsiburada'dan alınmıştır.
Hayır smearing yaşadığınızdan koyu cisimler veya arka planlarda ghosting'e rastlayabilirsiniz. Bu kontrastı arttırarak azaltılabilir.Ghosting etkisinin oyunların renk paleti ile doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum.
TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var.TN panelde de ghosting oluyor muş.
Bölüm dizaynı ile alakalı olarak smearing yaşadın. CMD açıp onda da smearing test edebilirsin.Neden Rust oyununda bu kadar sorun çıktı? Diğer oyunlarda neden bu seviyede ghosting ile karşılaşmadım. (Hala bilmiyorum).
Hayır smearing yaşadığınızdan koyu cisimler veya arka planlarda ghosting'e rastlayabilirsiniz. Bu kontrastı arttırarak azaltılabilir.
TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var.
Bölüm dizaynı ile alakalı olarak smearing yaşadın. CMD açıp onda da smearing test edebilirsin.
Anladığım kadarıyla OD ayarını değiştiriyor. Azalması çok doğal. Bunun birçok örneği var, telefondan kurtulunca görsellerini bırakırım.Geliştirici içinde sanırım monitöru 3 ms alıyorlar ve aşırı yüklenme azalınca ghosting aşırı bir şekilde azalıyor. 15'ten 6 alınca özellikle.
Alınır, elbette. Bunun kaynağı her yerde dolaşan "TN panel en iyisi, e-sprocular kullanıyor üğüğü"ye dayanarak söylüyorsunuz muhtemelen ama tamamen yanlış bir dayanak. Siz Rtings testlerine veya UFO testinizi iyi örneklerle kararlaştırdığımız zaman(Odyssey G7, CX1, AW2521H) onların daha üstün olduğunu bariz şekilde anlarsınız.TN panel en üstün panel değil zaten. XL2411P, XL2546K gibi modellerden daha iyi VA, IPS ve OLED monitörler var. buna katılmıyorum 2000 tl 2411K aldım 3000-4000 ödeyip alınan bir IPS veya VA'da 2000'lik TN panelden daha iyi bir performans alınacağına asla inanmıyorum.
Direkt CMD yazın ve açılan siyah arka plan beyaz yazıları, pencerenin üst kenarından tutarak kaydırın. Arkasinda iz kalıyorsa doğal olarak smearingttir.CMD testi nasıl yaparım bilmiyorum.
Anladığım kadarıyla OD ayarını değiştiriyor. Azalması çok doğal. Bunun birçok örneği var, telefondan kurtulunca görsellerini bırakırım.
Alınır, elbette. Bunun kaynağı her yerde dolaşan "TN panel en iyisi, e-sprocular kullanıyor üğüğü"ye dayanarak söylüyorsunuz muhtemelen ama tamamen yanlış bir dayanak. Siz Rtings testlerine veya UFO testinizi iyi örneklerle kararlaştırdığımız zaman(Odyssey G7, CX1, AW2521H) onların daha üstün olduğunu bariz şekilde anlarsınız.
Direkt CMD yazın ve açılan siyah arka plan beyaz yazıları, pencerenin üst kenarından tutarak kaydırın. Arkasinda iz kalıyorsa doğal olarak smearingttir.
Smearing bir başka ghosting denebilir ama sadece karanlık bölgelerde olacağından ayrı olarak değerlendiriliyor.
Merhaba Mecra,
Öncelikle bu detaylı incelemen ve yorumların için çok teşekkür ederiz. Konuyu merkezimize taşıyacağız ve en kısa sürede sorunla ilgili cevap almaya çalışacağız. Lakin eklediğin video'ya ulaşamıyoruz, onu da yenilemeni ve sistem bilgilerini de bizimle paylaşırsan çok daha hızlı ve doğru şekilde cevaplayabiliriz.
Sağlıklı günler dileriz.
info.tr@benq.com mail gonderecegim 2 yil oldu alali ama ghosting kotu gercekten. 3 yil garantili olmasi guzel. Sizde durum nedirHocam merhaba, biraz geç olacak. Mesajlarınızı yeni görüyorum. Öncelikle monitörü iade etmedim hala bende. Konuyu ilk açtığımda @BenQ Türkiye tarafından garantiye yollamam eğer çözüm sunulmaz ise kendileriyle iletişime geçmemi memnuniyetle sorunu çözeceklerini söylediler fakat garantiden olumsuz cevap almamın üzerine artık kendileriyle (@BenQ Türkiye) iletişime geçemiyorum.
Buradan etiketliyorum cevap alamıyorum. Eposta atıyorum dönüş alamıyorum. Bilmiyorum kaldım ortada.
Sizin dediğiniz ayarları yapacağım eğer rahatsız olmaya devam edersem veya içim rahat etmez ise iade için işlemler başlatacağım. (Firma iadesi, olmadı tüketici hakem heyeti başvurusu). Sadece belki firmadan dönüş alırım diye bekliyorum. Çünkü yardımcı olacaklarını söylemişlerdi.