Hocam bugün tam da bu konuyu açacaktım. Hatta bugün bu monitörlerden birinin 24 inch olanını almayı planlıyordum.. Bende kararsız kaldım. Araştırmalarımın sonucunu hemen yazayım. Ben bu ekranların 24 inch olanlarını araştırdım. Sizinkiler bunların 27 inch olanları. Özellik olarak sadece boyutlar değişik.
BenQ RL2455HM 24 inch:
Öncelikle bu ekranı satın alıp memnun olan çok kişi var. Amazon'da bir araştırma yaptım. Bir satıcıya 1000-2000 yorum gelmiş ise %90 4-5 yıldız vermişler. Bu monitör 75 hz hıza çıkabiliyor. En büyük avantajı kullanıcı yorumları. Çok fazla alınıp kullanılan bir model. Çok kişi memnun. Bu ekran 3 sene garantili. Garanti önemli bir konu. 2 sene kullandınız, ekranda ölü pixel baş gösterirse garanti çok büyük bir avantaj.
viewsonic vx2457-mhd 24 inch:
Bu ekran 2 sene garantili. Düşük input lag olduğu söyleniyor. Ancak ben bir araştırma yaptım.
Aşağıda 2 site vereceğim. Kesinlikle inceleyiniz.
ViewSonic VX2457 FreeSync Gaming Monitor Review | DisplayLag
BenQ RL2455HM Pro Gaming Monitor Review | DisplayLag
Bu siteleri incelersen;
Viewsonic input lag
- Top: 2.7ms
- Middle: 10.6ms
- Bottom: 17.6ms
Benq input lag
- Top: 3.0ms
- Middle: 10.2ms
- Bottom: 17.2ms
Viewsonic hakkında yazılanları okudum. Özellikle tepkime süresi ve ghosting hakkında yazdıkları dikkatimi çekti. Son paragrafa dikkat edersen; Street Fighter 4 ve 5 oyununda gözle görülür bir ghosting olduğunu, bu durumun ona Asus VH236H monitörü hatırlattığını yazmış. 3 ayar var. Standart, gelişmiş ve ultra ayarları açıklamış. Standart ayarda çok fazla ghosting olduğunu, ultra ayarda ise ghosting testinde gözle görülür diğer öğelerin çıktığını bahsetmiş. Kısacası en ideal gelişmiş ayarında kullanmak. Site bu monitöre 8.3 puan vermiş. İnput lag olarak iyi bir cihaz.
Benq ekran 9.3 puan almış. Onda ise 3 ayar var. Ayarlara ilişkin görüntüler var. O ekran için de orta ayarda kullanmanın ideal olduğu belirtilmiş. Kısacası Vievsonic ekranda olan ayarlarla ilgili sorunlar bunda da mevcut ama buna sorun dememek lazım. Bu overide işlemi tüm marka modellerde sıkıntı yaratıyor.
Ama adam Benq ekranda Street Fighter 4 ve 5 oyunlarını test ederken ghosting yaşamadığını belirtmiş. Hareketler temizmiş. Bu dikkatimi çekti.
Son olarak Viewsonic'te freesync var. Yani AMD bir ekran kartınız varsa 47-75 hz arası akıcı bir oyun deneyimi yaşıyorsunuz. Yani ekranda kırılma olmuyor, stuttering denilen kekeleme ve takılmalar olmuyor. Misal oyun kasar 40 fps alırsın o an ekran ile ekran kartı senkronize oluyor ve akıcı oynamaya devam ediyorsun. Diğer türlü misal ekran 60 kare ise diğer eksik 20 kare bir önceki görüntülerden geliyor ve takılma yaşanıyor.
Kısacası Benq alanlar memnun. Ben Youtube'de araştırma yaptım. 24 inch için konuşuyorum ghosting yaşayan yok. 1-2 kişi yaşamış onlarda oyun ayarlarındaki sorunlardan kaynaklı. Benq'nun ghosting sorunu olan problemleri yok mu? Var elbette. Ama bu modelde karşılaşmadım. Viewsonic'te o sitede inceleme yapan kişi Street Fighter oyununda gözle görülür bir ghosting olduğunu yazmış. Tepkime sürelerinden en iyisinin ikinci ayar olan gelişmiş ayar olduğunu söylemiş. Gerçi bu testi yaparken şu şekilde konuşmuş. Önce oyunda gözle görüşebilir bir ghosting vardı bu bana Asus'un VH236H modelini hatırlattı. Sonrasında ayarlar arsında en iyi "Advanced" ayarının olduğunu söylemiş. Bu yorumu yazarken orta ayarda oynadığını düşünüyorum. Kısacası bir ghosting var. Ama Benq modelin videolarına baktım baya kaliteliydi. Oyun oynayanların çekmiş olduğu videoları izledim.
Freesync çok büyük avantaj ama ekranın ne seviyede görüntü kalitesine sahip olduğu önemli. Ben hala kararsızım. Sanırım GTX bir ekran kartı alacaksınız dolayısıyla freesync özelliğini zaten kullanamazsınız. Eğer Viewsonic almayı düşünürseniz freesync'den yararlanabilmek için AMD bir kart düşünmelisiniz.
Dediğim gibi ben hala araştırıyorum. İşin içinden çıkamadım. Tek bildiğim Benq kullanan çok var. Sorun yaşayan pek görmedim. Çok iyi yorum almış. Amazon'da bulunan mağazalardaki yorumlara baktım. Çoğu kişi konsol oyunları için alıyor ve bilgisayarda kullanmak için alanlarda çok fazla. Viewsonic biraz kapalı kutu.
Sizin verdiğiniz modeller benim bahsettiğim modellerin aynı özellikte olanları tek farkları 27 inch olmaları.
Fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Ama dediğim gibi Benq 75 HZ hıza çıkabiliyor. Tek fark freesync. Birde Viewsonic'te ghosting ne seviyede tam bilgim yok. Ama geçen forumda gezerken bir arkadaşın yorumunu gördüm.
Konu bu:
Viewsonic VX2457 vs BenQ RL4555HM
açıklaması:
RL2455HM çok iyi bir monitör VX2457 ninde Freesync olması cezbediyor. Elimde şu an VX2257 var Freesync le çalışmasına rağmen hafif bir ghosting oluyor. BenQ yu öneririm.
Konuyu takipteyim. Ama bence Benq daha iyi gibi. Ama hala kararsızım.