Benzinli araba yokuşta nasıl kaldirilir?

Zweira

Hectopat
Daha fazla  
Ehliyet derslerinin sonuna geldim ama yokuşta bir türlü söndürmeden ya da bağirtmadan kaldıramıyorum. Tek sorunum bu hoca yardım debriyaj diyor ekranda da gözüküyor 0.5 olması lazım diye ama ya debriyajdan hemen çekiyorum. Falan çözemedim. Şu ana kadar hep dizel kullandım ona alışmışım. Onda sorun yok ama bunu çözemedim, sınavda bunun yüzünden kalacağim sanırım.

Debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş kaldırın. Araba titremeye başlayacak. Titremeye başladığında o noktada kaldırmanız gerek. Titremeye göre hareket edin. Hemen çekmeyin ayağınızı.

İşte sorun da orada, ben çektigimin farkına varmıyorum ya da gaza az basıyorum sönüyor.

Odaklanabildiğin kadar debriyaja odaklan. Arabayı normalde nasıl kaldırıyorsan yine öyle kaldır ama gaza biraz daha basarak ve debriyajı biraz daha yukarıda tutarak.

Mantığı çok basit aslında, yarım debriyaj araba titremeye başlayacak orası kavrama noktası. Arabaya ufak bir gaz verin ve ondan sonra orantılı olarak debriyajdan kaldırırken yokuşun dikliğine göre gaza basın. Ben 16 yaşında yapabiliyorsam sizde yaparsınız hocam.

İşte sorun da orada, ben çektigimin farkına varmıyorum ya da gaza az basıyorum sönüyor.

Hocaya yapana kadar birkaç kere denemek istediğinizi söyleyin aynı yerde. Ben tam anlayana kadar günde bir değil birkaç kez yapmıştım. İki üç seferden sonra o noktayı anlayınca bağırtmadan oldu zaten.

Debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş kaldırın. Araba titremeye başlayacak. Titremeye başladığında o noktada kaldırmanız gerek. Titremeye göre hareket edin. Hemen çekmeyin ayağınızı.
Titreme başlayınca debriyajı o kıvamda tutup ayağını frenden çekip tatlı tatlı gaza bas. Araba hareket edince ayağını debriyajdan yine yavaş yavaş çek, bir anda çekersen stop edebilir.

Bu olay buradan anlatılarak öğretilecek, okuyarak kavranacak bir olay değil. Tamamen ayağınızın alışması ile alakalı. Arabayı bağırtman sınavda bir sorun oluşturmaz, yeter ki kaldır. Yine de sana verebileceğim en iyi tavsiye debriyajın ilk kavrama noktasını zihninde ezberle; ayağının pozisyonunu zihnine yaz. Bayırda kalkarken ayağın o konuma geldiğinde normalden biraz daha fazla gaz ver. Baskı balatanın parasını sen vermiyosun ya yak geçsin.

Tüm mevzu orası zaten ben debriyajin kavrama noktasını ezberlemek için eğilip debriyaja bakıyorum hoca diyor böyle öğrenemezsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…