Insanlar arasinda beyin cerrahisi genelde daha prestijli gozukuyor. Maasi da daha iyi. Ama bir muhendis gibi inovasyon yenilik sirket kurayim zengin olayim vs yok.
Doktorun neredeyse tüm arkadaşları doktor olur. Ben nrşci( beyin cerrahı) arkadaşlarımı fıtıkçı diye kaydediyorum. Hava atmak için meslek seçimi yapmayın. Hekimlik hiç türk dizilerinde olan bir şey gibi değil. Özel hastane de çalışsan, kendi muayenehanende olsa öyle değil. Devlet hastanelerinin durumu ortada zaten, ona yorum yapmıyorum.
En yakın arkadaşım makine mühendisi, ben psikiyatrım. Ben tüm gün madde bağımlısı hastaların çeşitli yasaklı maddelerden dolayı oluşan, akciğer enfeksiyonuna bağlı balgamı, enjeksiyonlara bağlı tromboflebitleri vs. hemşire kan almakta zaman zaman zorlandığı için kan alma, idrarı, püyü, akıntısı ile uğraşıyorum. Üstüne kafa yapıcı ilaç yazmamadan dolayı oluşan şikayetlere cevap verme, tehditler, arabamın önü kesilme vs saymıyorum. O ise homeoffice çalışıyor. Bana kalsa o çok daha konforlu bir çalışma ortamında çalışıyor. Ancak kişilik yapım doktor olmaya daha müsait olduğu için keyifle yapıyorum. Bir ara açlık sınırında gelir aldığımda çok kafamda soru işareti vardı. Ama hekim isyanı ve grevler sayesinde makul bir gelir seviyesine ulaşıldı. Müthiş olmasa da Türkiyede alın teri ile ancak bu kadar gelirin olur. Her neyse ben halimden memnunum, o da halinden memnun gibi duruyor. Bence en önemlisi ne istediğini bilmek.
Hekimlik çok sosyal bir meslek, empati duygunu sık sık kullanman gereken, şevkat göstermen ve kendinden, çok fazla fedakarlık yapman gereken bir meslek. Bunlar seni tatmin edecek veya güçlü yanlarınsa öneririm. Öbür türlü bazı odun meslektaşlarım gibi olup, önce hastalardan sonra insanlardan nefret dolu bir hayat yaşayabilirsin. Çünkü hekimlik güzel bir meslek değil. insanın en kötü halleri ile karşılacaksın. İnsanın en zor anları ile karşılaşacaksın. Unutma, bedava gofret dağıtımında, gofrete ulaşmak için izdiham olan bir toplumda, o zor anları ile uğraşmak oldukça güç olabiliyor.
Son bir şey yazarak uzun yazımı bitireceğim. Söylediğin meslekler temelden farklı konseptleri olan meslekler, çalışma şekilleri, çalıştığı yerler, gelir durumları tamamen. Bu soruyu sorman bu meslekler hakkında hiçbir fikrin olmadığı kanaati oluşturuyor. Açıkcası cidden merak ediyorsan, okulunun rehberlik bölümü vasıtasıyla dilekçe yazarak, il sağlıktan izin alıp çeşitli sağlık kuruluşlarına gözlemci olarak gidebilirsin. Bu sayede en azından hekimlik hakkında fikrin olabilir.