BGA CPU Değişimi ve eGPU Hakkında Sorular ve Olası Bilgisayar Yükseltmeleri

Ege_s35

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Öncelikle herkese merhaba. Uzun zamandır üzerine düşündüğüm iki konu bunlar. 4 yıl boyunca kullandığım laptopumu değiştirecekken, ablam laptopunu düşürüp bozunca ona laptop aldık. Ben de elimdekini yükseltmeye başladım tabi.

------------------------------------------------------------------------

Sistemim (Asus):

İşlemci: i7-4510u | 3.1 Ghz 4MB 2 çekirdek 4 Thread

Ekran Kartı: Nvidia GT 840M 2GB 64-Bit DDR3

RAM: 12 GB Samsung DDR3L 1600 Mhz

Laptopa SSD taktım CD'yi çıkartıp ve 8 GB olan RAM'i 12 GB'a çıkarttım. Performansta artış istediğimden dolayı Afterburner ile Ekran Kartına O.C. yaptım. GTA 5'te 40-50 FPS arası görüyorum yüksek/çok yüksek ayarlarda. Ama anlık takılmalar oluyor. Tabi DirectX10.1'de. Ama ilginçtir, ayarları düşürünce FPS'de düşüyor ve anlık takılmalar kesiliyor. Bu saçma durumdan kurtulmak için 1 haftadır araştırıyorum. Ve sonunda bilgisayarıma neler yapabileceğimi öğrendim.

Entegre bir laptop işlemcisini değiştirmek (BGA Çip):

Adı sanı geçtiği zaman kırmızı ışıklar yanıp söner, sirenler çalar falan. Ama bu işin derinlerine inmeye çalıştım. Nasıl yapıldığına kadar. Ben bir makine sayesinde çok kolay bir işlem olduğunu gördüm. Zorluğun işlemciyi bulmak olduğunu gördüm. İşlemciyi takmak kolay. Fakat onu bulması uğraştırıyor. Aliexpress'te kendi anakartıma uygun bir ton işlemci var. Ama güvenilir mi orası kesin değil. Ve farkettim ki işlemcimi değiştirirsem en fazla %15 performans artışı gözlemleyeceğim. 135$'a bir işlemci alıp %15 kar yapmak mantıklı mıdır? Bana kaç FPS getirir, kaç götürür?

Basit bir şekilde bilgisayarınıza ekran kartı takmak: eGPU

eGPU aslında bana korkulacak bir geliştirme gibi gelmiyor. Sadece Mini Pci portuna takılı olan bir Wi-Fi adaptörünü sökmeniz gerekiyor. Başka bir sıkıntısı yok. Fakat ekran kartının yüzde kaçını kullanabilirim? Bu da büyük soru.

*BONUS* Eski bir laptop alıp onu modifiye etmek?

Bu da aklıma yatan ve bana çok cazip gelen bir fikir. 8 yıllık laptopun termal macununu değiştirmek için ilk defa açtığımda çıkabilen, değiştirilebilen bir işlemci gördüm. Bunu gördükten sonra internette araştırma yaptım ve bu tip laptopların 350-1000 TL civarında olduklarını gördüm.
Ortalama 650 TL'ye bir laptop alıp, laptopun parasından 300/400 TL fazla verip bir de 4 çekirdek 8 thread 3.9 Ghz 8 MB önbellekli bir işlemci almak. Evet. Aliexpress'te bir çok işlemci mevcut bu şekilde. PGA oluyor sanırım o tip işlemciler. Sonra 2 tane de DDR3L RAM almak. Bu da bize 550 TL gibi bir fiyata patlıyor. 16 GB raminiz oluyor işin ucunda. Sonra da bir tane eGPU taktığınız zaman tamamdır. 6-8 Bin TL'lik makine ile eşdeğer bir makineyi 3.500 TL civarına alabiliyorsunuz. Sadece SSD takmanız gerekiyor o kadar. Onu da James Donkey alalım internetten. 250 TL. Tam olarak 3.750 TL'ye bir canavara sahip oluyorsunuz. (Ekran kartını 1050 olarak aldım.) Fakat...

Bu paraya 2. el bir Asus N552VW alabilirsiniz. İçinde GTX 960m bulunuyor ve 3.6 Ghz 4 mb 8 thread işlemcisi var.

Bonus kısmı benim için pek geçerli değil. Çünkü o kadar para yok şu an elimde.

Kısaltacak olursak:

2 Çekirdek 4 Thread 4 MB 3.1 Ghz bir işlemci, GTX 1050'yi besleyebilir mi? (1920x1080 çözünürlükte)

eGPU (USB 3.0 değil, Pci Express portundan) yoluyla ekran kartının performansı yüzde kaç düşer?

Pci ile bağlayacaksın, o da maksimum 30% performans kaybı yaşatır. Bu maksimum değeride ekran kartının seviyesine bağlı. Mesela 1050 kullanırsan 10-15% kadar bir kayıp yaşarken 1070 kullanırsan 25% kadar kayıp yaşarsın. Eğer pci 3.0 değilse 2.0 ise o zaman 40% kayıp yaşarsın. Yani GTX 980 kullanırsan GTX 960 performansı alırsın. (Sanırım senin pci sürümün 2.0) . O yüzden 1050 Ti den yukarı çıkmamalısın, parana yazık olur. Dar boğaz ise maalesef bilmiyorum.
İşlemci değiştirme olayını bilmiyorum açıkçası.

Pci express portunun sürümünü nereden öğreneceğim?

Çift çekirdekli işlemciye güçlü bir ekran kartı takmak ziyan olur. Şu anda piyasada çift çekirdekli işlemci yok neredeyse ve oyunlar da en az 4 çekirdeğe göre optimize ediliyor. Yani eGPU işi senin için çok verimli olmayacak. Uğraşman ve laptopun disina kablolar + PSU falan filan da cabası. Yani bence idare et para biriktir, yeni bir laptop al paran da emeğin de boşa gitmesin.

Para yok. Laptop fiyatları uçtu. Ve alma planım vardı fakat dolar uçtuktan sonra imkansız. Yakın gelecekte bilgisayar alamayacağım.
3 Yılda biriken para o para. Bir 3 yıl daha sonra almam gerekecen mantıken. Ne yapmalıyım ben de bilmiyorum..

Ben de bu konuyu merak ediyorum. I5 4210U 2 çekirdekli 4 thread. PCI Express 2.0

Örneğin gtx 1050 alsam; normal şartlarda gtx1050 100 fps verecekse bu egpu ile kaç verebilir ?
Görüntü çıkışını harici monitöre alacağım.

Araştırmama göre en az 70 ama teori sadece. 2000 TL'ye alacağım bir laptop şu an bende olandan çok daha vasat. 2. Ellere baktım ve sadece eski gaming laptoplar var 8 yıllık. Onlardan güçlü zaten benim laptopum. Ram yükselttim disk yükselttim ekran kartı takacağım fakat takma diyorlar. Ne yapmak lazım? Ben para biriktirdikçe dolar uçacak. Dolar uçtukça daha fazla para biriktirmem gerekekecek. Ben o açığı kapatmak için daha fazla para biriktirirken dolar daha fazla artacak. Tamamen kısır döngü. Çok güçlü bir ışık yemiş tavşan gibiyim. Ne yapacağımı bilemiyorum.
750 Ti da alabilirim hiç belli olmaz.
Önümüzdeki sene 1.800 biriktirebilirim. Ekran kartını da satarsam 900'e eGPU adaptörüyle çok da sıkıntı olmaz gibi.

External display'e görüntü alınca performans kaybı sanırım daha az oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…