Bilgisayar açıldığında seste parazit, yetersiz güç ve donmalar

Yasers

Hectopat
Yer
cehennet
Daha fazla  
Meslek
Öğrenme mücadelecisi
Merhabalar, konuyla alakalı araştırmadığım kaynak kalmadı. Fakat elle tutulur hiçbir sonuca varamadım. Ben masaüstü bilgisayar geçmişi olan veyahut tecrübesi olan biri değilim. Fakat pandemiden dolayı 2-3 hafta kadar önce 2. el bir sistem satın aldım. Vatan garantili temiz kullanılmış 3 aylık bir sistem. En azından benchmark testleri temiz olduğunu söylüyor kasanın kablolaması epey kötüydü ve bende obsesif bir insan olduğum için buna tahammül edemeyip kasayı açtım kablolamasını düzenledim, fanlar için RGB kumandası taktım, harddisk ekledim. Her şeyi araştırarak videolar izleyerek dikkatli bir şekilde gerçekleştirdim yani herhangi bir kusurum olduğunu düşünmüyorum. Fakat kasayı aldığım ilk günden beri bilgisayarı ses sistemine bağladığımda parazit gibi bir dip sesi alıyordum bunu önlemek için ses sistemini kasadan uzaklaştırdım hatta farklı bir prizden yeni bir elektik hattı çektim fakat parazit sorunu çözülmedi. Daha sonra aklıma sesi monitördeki çıkıştan almak geldi ( halihazırda AUX kablosu monitöre ve ses sistemime bağlıydı) fakat sonuç değişmedi. Kablo fazlalığından kurtulmak adına monitördeki AUX kablosunu çıkartmaya çalışırken elektrik çarptı. Bir elim klavyenin metal kasasına diğer elim ise monitöre temas ediyordu. Monitörden ses sistemine giden kabloyu çıkarttığımda ses sistemindeki parazitte elektrik çarpma sorunu da geçti. Buraya kadar bir sıkıntı yok sorunu çözmüştüm ve bilgisayarı bu şekilde 1 hafta kadar sorunsuz kullandım. Dün; sipariş ettiğim monitör için duvar askısı, Bluetooth dongle ve Webcam geldi hepsinin montajını kablolamasını yaptım. Sıra geldi test etmeye. Bilgisayarı çalıştırdım ve biraz geç açıldığını fark ettim yeni ekipmanlardan sürücülerden vs olduğunu düşünerek pek aldırış etmedim açıkcası. Sonrasında kamerayı test ettim fakat inanılmaz yavaş video kaydı aldı ayrıca seste de takılmalar vardı. Ve fark ettim ki parazit benzeri olan ses yeniden ortaya çıkmıştı Webcam kabloları monitöre temas ettiğinden sorunun bununla alakalı olduğunu monitörde akım kaçağı olabileceğini düşündüm ve bilgisayarla bağlantılarını kestim fakat sesteki parazit devam ediyor ve bilgisayarım aşırı derecede yavaş çalışıyordu. Sesi kulaklığa alıp tekrar denedim fakat bu seferde kulaklığa yüksek ses verdiğimde seste kopmalar oldu ve kulaklığın RGB ışıklarında titreme meydana geldi. Bu durum beni daha da dehşete düşürdü. Panikle bluetooh dongle ı yerinden çıakardım tekrar denedim fakat sorun hala devam ediyordu. Bilgisayarı yeniden başlatmaya çalıştım fakat yaklaşık 10 dakika boyunca ekranda yeniden başlatılıyor yazısı dönüp durdu. Sonunda Windows hata verdi kurtarma moduna aldı sorun her neyse çözdü ve bilgisayar düzgün bir şekilde başladı. Parazit kopma vb bir durum yaşanmadı. Oyun açıp performansını izlemek istedim aynı şekilde sorunsuz çalıştı. Yani problemin yazılımsal olduğunu ve çözüldüğünü düşündüm. Bu sabah bilgisayarı açtım her şey düzgün bir şekilde çalışıyordu biraz internette dolaştım ve evden dışarı çıktım. Akşam geldiğimde bilgisayarı açtım fakat aynı sorun yeniden başıma geldi. Yeni indirmiş olduğum emülatör uygulamalarını ve benzeri farklı ufak araçlarını temizledim. Temp ve prefetch dosylarını da temizledikten sora harddiski temizleyip sürücü güncellemesi yaptım 2-3 sefer bilgisayarı kapatıp açtım aynı sorun bir daha yaşanmadı.
Şimdi benim düşüncem bunun 2 sebebi olabileceği doğrultusunda. 1 yazılımsal 2 güç eğer sorun yazılımsal sa sanırım çoktan çözüldü. Fakat bu elektrik çarpmalar vs sorunun kesinlikle güçle alakalı olduğunu işaret ediyor gibi. Odamdaki elektriğin gücünün düşük olduğunu biliyorum cihazlarım fişe takılıyken matkap tam gücüyle çalışmamıştı mesela. Fakat benim düşüncem sorunun PSU kaynaklı akım kaçağı veya anakart kaynaklı akım kaçağından dolayı olabileceği yönünde. Sorunun nerede olduğunu nasıl anlarım ve nasıl çözebilirim? Eğer yazdığım bu uzun ve manasız metni okuma zahmetinde bulunduysanız değerli görüşlerinizi bildirmenizi çok isterim. Şimdiden çok teşekkürler. Saygılar.🖐
sistem özelliklerim; MSI Ventus RTX 2060 - Ryzen 5 3500X - 480GB Crucial BX500 SATA SSD - 1TB 7.2RPM Seagate Barracuda - MSI B450M-A PRO Max anakart - 2x8 16 GB RAM - 550W Corsair+80 PSU.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…