Bilgisayar bazen hızlı bazen yavaş açılıyor

Siya

Megapat
Bilgisayarım bazen 8-9 saniyede açılırken bazen 1 dakikada açılıyor. O 1 dakika boyunca şu ekranı izliyorum:

Ayrıca görev yöneticisinde yazan "son BIOS süresi" hep değişiyor. Bazen 9, bazen 12 yazıyor. Demin baktım 16 yazıyordu. Normal bir durum mu bilmiyorum.

Sistemim:
AMD Ryzen 5 2600.
ASRock B450M-HDV.
ASRock Radeon RX590 8G.
Crucial 3000MHz 16 GB RAM.
Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM.
Adata SU630 480GB SSD.

Bu konuyu da korkarak açtım çünkü millet Adata'nın herhangi bir SSD modeline bile "kronik sorunlu" mesajını yapıştırıyor. Birçoğu da o SSD'yi kullanmadan, araştırmadan, ezberinden yazıyor. Kronik sorunlu olan model SU630 değil, SU650'dir. Şuradan yorumlara bakarsanız SU630 hakkında 2 tane şikayet bulamazsınız: https://www.hepsiburada.com/adata-s...B00000IK6H7-yorumlari?sirala=star,asc&sayfa=1

Ayrıca bu sorunu bir sürü insan yaşamış, hepsinin de farklı SSD'leri var. Ha SSD'im bozulmuş da olabilir. 10 gün önce oyundayken ani bir elektrik kesintisi yaşadım, ondan şüpheleniyorum. Ancak HD Tune ile yaptığım health ve error scan testinde hiçbir sıkıntı yok. Başka yapılması gereken bir test varsa söyleyin yaparım. Tabi sorun illa SSD değil başka bir şeyden de kaynaklanıyor olabilir. Belki donanımlardan kaynaklanmıyordur bile, yazılımsal ufak bir hatadır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Görev yöneticisinden başlangıç uygulamalarını devre dışı yap, fast boot u biostan aç, UEFİ olduğundan emin ol. Eğer sorun ssd ise ssd al 120gb lik dene. Bios güncel mi?

Bu ekranı ben de bazen 1 saniyeliğine görüyorum. SSD sağlığınızı atabilir misiniz öncelikle? Ayrıca AHCI açık değil mi? UEFI gibi şeyler zaten vardır diye düşünüyorum. Ayrıca şunu yapın;
  • Çalıştır'ı açın.
  • "msconfig" yazın.
  • Hizmetler kısmına gelin.
  • Tüm Microsoft hizmetlerini gizle kutucuğunu işaretleyin.
  • Çıkan yerden tüm servisleri kapatın veya işinize yaramadığını düşündüklerinizi kapatın.
Böylece artırmıştım açılış hızını ben.

Görev yöneticisine girip başlangıçtaki gereksiz şeyleri devre dışı bırakmıştım düzelmişti.

Maalesef hem SU630 hem de SU650 kronik sorunlu. Ben de bilinçsiz bir şekilde SU630 almıştım eskiden, yazma hızı normalde olmasından çok daha düşük şu anda. Sorununuz büyük ihtimalle SSD kaynaklı, görev yöneticisinden 'başlangıç' bölümündeki gereksiz uygulamaları kapatmanın biraz faydası olacaktır.

Arkadaşlar dün sosyalde @FDDeathWing nickli arkadaşın önerdiği birkaç çözüm gördüm, onları uyguladım fakat sorun devam ediyor. Bir de normalde bilgisayarı açınca şu bios ekranı gelir, akabinde yüklenme imleci çıkar, 1 dakka sürdükten sonra da parola ekranı gelirdi.

Artık bu ekran gelmiyor. Simsiyah bir ekran var 1 dakika boyunca. Acaba 'GUI önyüklemesi'ni kaldırdığım için mi?

Şu ana kadar denediğim ve faydası olmayan şeyler:

1) Sistem Yapılandırmasından GUI önyüklemesini kaldırmak
2) Sistem Yapılandırmasından zaman aşımını 30'dan 3'e indirmek
3) Sistem Yapılandırması\Hizmet kısmından sadece gerekli olanları tutmak
4) Görev Yöneticisi\Başlangıç kısmından sadece gerekli olanları tutmak

Görev yöneticisinden başlangıç uygulamalarını devre dışı yap, fast boot u biostan aç, UEFİ olduğundan emin ol. Eğer sorun ssd ise ssd al 120gb lik dene. Bios güncel mi?

Başlangıçta açılan 2-3 uygulama var, onlar da Realtek, AMD Software falan.

Disk sağlığı ne durumda?

HD Tune ile yaptığım error scan testi sorunsuz, health kısmında ise ''ok'' diyor. Başka bir test yapmam gerekiyorsa söyleyin yapayım.

Yaptım, işe yaramadı.

Umarım aynısı başıma gelmez, gelse bile yazma hızının çok yüksek olmaması sorun değil benim için. Yeter ki bilgisayar geç açılmasın, oyunlara kötü etki etmesin. Gerçi yazma hızı dediğimiz olay bunlara da etki ediyor sanırım.

Yaptım, işe yaramadı.
O zaman hocam sıkıntı SSD kaynaklı. SU630 kronik sorunlu değil demişsiniz lakin öyle. Alınmaması gereken bir SSD kendisi. Hatta buyurun alınmaması gereken SSD'ler hakkında güzel bir konu mevcut kanıtları ile;
O modeller bir süre sonra HDD'ye dönüyor. SU630 ben de kullandım eski bir sistemde sadece 4 ayda HDD'den farkı kalmadı.

Şöyle bir şey fark ettim. Sabahları bilgisayarımı her açtığımda geç açılıyor. Uzun süre kapalı kaldıktan sonra banko geç açılıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…