Bilgisayar Bileşenlerinde Isı Sensörü Var mı?

Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. Babam dizüstü bilgisayarımın işlemcisinde ve ekran kartında gerçekten ısı sensörü olduğuna inanmadığını söylüyor ve bu konuda itiraz etmekte. Benim dizüstü bilgisayarım bir oyunu açar açmaz 50 dereceden, rahatlıkla birkaç saniyede 80 derece ve üzerine çıkabiliyor. Babama bu hızlıca ısınma olayını anlatınca, "Yalan! Programlara güvenme onlar sana doğru değerleri göstermiyor. Tahmini değerler hepsi. Ben ocağı açıp, tencereye su doldurduğumda bile suyun kaynaması zaman alıyorken, senin bilgisayar nasıl aniden 80 derecelere çıkabilir ki?" diye bana sormuştu ve bana inanmıyor ve eleştiriye artık gelmiyor gibi bir şey. Babamın dediği doğru mu? Benim bildiğim kadarıyla bilgisayarların içerisinde gerçekten sensör bulunuyor. Bu programların görevi ise, sensörleri algılayıp onları bize göstermesidir. Yanılıyor muyum? Babama bu konuda nasıl cevap verebiliriz? Görüşlerinizi bekliyorum.

Ben şahsen teknolojiden o kadar uzak ve bilgisiz değilim. Sensör olduğundan %100 eminim fakat sıkıntı babam inanmıyor bana. Sensörler BIOS'a rapor oluşturuyor sıcaklık değerleriyle ilgili ve bu sıcaklığı gösteren yazılımlar da oradan aldıkları raporları gösteriyor. Sensör olmasaydı, hiç bir program sıcaklıkları göstermezdi.

Son düzenleme:
Baban yanılıyor. Maalesef bu derece kesin düşünceli birini tersine ikna etmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kaynayan suya bir anda 12V elektrik akımı gidiyor mu onu da sorun.

Baban yanılıyor. Maalesef bu derece kesin düşünceli birini tersine ikna etmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kaynayan suya bir anda 12V elektrik akımı gidiyor mu onu da sorun.
Babamın ikna olması için size kendisi bir soru sordu ve bende size soruyorum kendi sorusunu. Babam dedi ki; "Bir bilgisayar'da oyun veya herhangi bir yüklü uygulama açıldığı zaman, yük altında değilken bir işlemci 40-50 derece iken, aniden yüklendiği zaman nasıl işlemci sıcaklığı bir kaç saniyede nasıl 80-90 derecelere çıkabiliyor?"

Daha çok elektrik tüketiyor. Boşta 5 W tüketiyorsa yük altında 65 Watt tüketiyor mesela. Elektrik de işlemcinin içinde yol alırken sürtünme kuvveti nedeniyle ısıya dönüşüyor. Dolayısıyla aynı işlemci daha çok elektrik alınca daha çok ısınıyor. Elektrik enerjisinin hızı da malum.

Basit bir mantık aslında ama 5 kuruş bozuk paradan bile küçük alanda 50-100W gibi güç çekiliyor işlemcisine göre. Basit bir video ile doğrudan sonucu göstermeniz daha kolay olur. Örnek olarak bir video ekliyorum yoruma.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kaynayan su örneği verilmiş peki tencereye koyulan su ile buz aynı süreçte ısınıyor mu? İşlemcilerin soğutucuları aynı değil tencerede kaynayan da sadece su değildir. Aslında işlemci çok daha yüksek sıcaklıklarda çalışıyor fakat gördüğümüz o değerler bize soğutucu macun kasa oda sıcaklığı gibi etkenler yüzünden filtre edilmiş olarak ulaşıyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…