Merhaba ASUS'un ROG STRIX bilgisayarına sahibim. Cihaz 18 aylık ve bugün dikkatimi bir şey çekti. Görev yöneticisinde %70 RAM kullanımı var. Bilgisayarın RAM 16 GB DDR5 4800 MHz ve yaklaşık 11 GB boşta kullanıyor. Malwarebyte ile tarattım Defender'la tarattım ancak bir şey bulamadılar. Sizce durum ne?
Hocam baktım bir de oyun açmıştım biraz oynayıp kapattım bellek kullanımı %50'ye kadar düştü acaba sistem rahat olsun diye kendine fazla RAM verip oyun falan çalıştırınca otomatik düşürüyor mu?
Merhaba ASUS'un ROG STRIX bilgisayarına sahibim. Cihaz 18 aylık ve bugün dikkatimi bir şey çekti. Görev yöneticisinde %70 RAM kullanımı var. Bilgisayarın RAM 16 GB DDR5 4800 MHz ve yaklaşık 11 GB boşta kullanıyor. Malwarebyte ile tarattım Defender'la tarattım ancak bir şey bulamadılar. Sizce durum ne?
Genel olarak virüs olabilir bazı gelişmiş virüsler kendini kitliyor şifreleme yapıyor antivirüsleri şifreyi açamadığı için virüssüz diyebiliyor boşta Chrome açıkken 6-8 GB normal.
Tarayıcı vs açıkken 7-8 GB'a kadar çıkabiliyor. Hele ki çok sayıda sekme açıksa. Sistem boştayken de 5-6 GB civarı görünüyor. Kaç GB RAM takılı bilmiyorum ama 16 veya üstüyse ve buna rağmen sistem boştayken yüzde 60-70 lerdeyse tamamen format atıp sil baştan temiz bir kurulum yapmanı öneririm. Veya fabrika ayarları. Bulut da aynı etkiyi yapar bu arada. Ben bulutu kaldırıp öyle kurtulmuştum. Uzun süredir kullanılan ve yükseltme yapılmış bir Windows 11 söz konusuysa çok şaşırtıcı değil. Tabii 8 GB RAM kullanıyorsan. Ama 16 ve üstüyse sisteminde problem veya virüs var anlamına gelebilir. Sil baştan temiz kurulum kesin çözüm olur.
Hocam baktım bir de oyun açmıştım biraz oynayıp kapattım bellek kullanımı %50'ye kadar düştü acaba sistem rahat olsun diye kendine fazla RAM verip oyun falan çalıştırınca otomatik düşürüyor mu?
Arka planda çalışan uygulamalara bir bak onlar çalışırken fazla RAM kullanabilir. Task Manager'da başlangıç var ya orada hangi uygulamalar otomatik başlıyor onlara bak. Ben genelde birçok uygulamayı orada devre dışı bırakırım.
Bende şu an 64 GB RAM var ve 10,5 GB kullanıyor. Şu an sadece chrome açık ve 3 sekme var.
Bu 16 GB RAM varken kullanım 6-8 GB oluyordu. Boşta.