Bilgisayar çöküyor

Batuhan Deveci

Megapat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Olayları sırasıyla anlatmam gerekirse:
1. Windows güncellemesi yaparken çok uzun sürdü. Bilgisayarı tekrar açınca ene.sys hatası aldım.
2. güncelleme sonrasında bir kere mavi ekran yedim. Daha sonra mavi ekran hariç çökmeler yaşıyorum. 6-7 defa başıma geldi ve hepsinde Twitter YouTube Twitch vs fark etmez tam ekranda video izlerken tam ekrandan çıkarken bilgisayar takılıp kapanıyor. Herhangi bir hata, mavi ekran vs. olmadan kapanıyor.
3. tarayıcı değiştirmeyi denedim düzelmedi.
4. format atıp tekrardan Windows 11 kurdum UEFI ile ama çökmeler devam etti. Başta bahsettiğim ene.sys hatası artık çıkmıyor hatta öyle bir dosya da gözükmüyor artık o kendiliğinden çözüldü sanıyorum.
5. MSI Center ile sürücüleri kontrol ettim her şey güncel. (BIOS hariç)
6. BIOS 2021 sürümü yüklüymüş en son stabil sürümü indirip kurdum. Flash bellek ile BIOS ayarlarından güncellemeyi sorunsuz bir şekilde yaptım. Msinfo'dan kontrol ettim ve BIOS güncel gözüküyor. Ama sorun devam ediyor.
7. mdsched.exe ile RAM testi yaptım. RAM'de herhangi bir sorun çıkmadı.
8. eventviewerdan çökme sonrası aldığım hatalara baktım. C/Windows/Minidump klasörüne yönlendirdi ve orada oluşturulan kayıtları inceledim. (son ekran görüntüsünde oluşturulan dosyayı BlueScreenView uygulamasında açtım)
9. sonuç olarak hata devam ediyor ve ben bir çözüme ulaşamadım. Bu arada oyun oynarken hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Herhangi bir FPS kaybı, oyundan atma, ya da mavi ekran & siyah ekran bir çökme yaşamıyorum. Dediğim gibi sadece tam ekrandan çıkarken bu durum başıma geliyor. Her seferinde olmuyor ama her olduğunda tam ekrandan çıkarken denk geliyor. Tesadüf değildir diye düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• ss1.jpg
    ss1.jpg
    265,1 KB · Görüntüleme: 35
  • ss2.jpg
    ss2.jpg
    281 KB · Görüntüleme: 33
  • ss3.jpg
    ss3.jpg
    276,9 KB · Görüntüleme: 23
  • ss4.jpg
    ss4.jpg
    301,3 KB · Görüntüleme: 30
  • ss5.jpg
    ss5.jpg
    136,7 KB · Görüntüleme: 41
Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleme:
XMP kapalıydı. Açıp denemek istedim şimdi. Sorun hala devam ederse bilgilendiririm. Herhangi bir RGB yazılımı kullanmıyorum. Sadece ekipmanların uygulamaları var. Anakartın ekran kartının LED'lerini falan hiç kurcalamadım, değiştirmedim.

XMP kapalıydı. Açıp denemek istedim şimdi. Sorun hala devam ederse bilgilendiririm. Herhangi bir RGB yazılımı kullanmıyorum. Sadece ekipmanların uygulamaları var. Anakartın ekran kartının LED'lerini falan hiç kurcalamadım, değiştirmedim.

Ekipman uygulamalarından kaynaklanabiliyormuş bu sorun hocam. İsterseniz onları silip bir deneme yapın.

Olayları sırasıyla anlatmam gerekirse:
1. Windows güncellemesi yaparken çok uzun sürdü. Bilgisayarı tekrar açınca ene.sys hatası aldım.
2. güncelleme sonrasında bir kere mavi ekran yedim. Daha sonra mavi ekran hariç çökmeler yaşıyorum. 6-7 defa başıma geldi ve hepsinde Twitter YouTube Twitch vs fark etmez tam ekranda video izlerken tam ekrandan çıkarken bilgisayar takılıp kapanıyor. Herhangi bir hata, mavi ekran vs. olmadan kapanıyor.
3. tarayıcı değiştirmeyi denedim düzelmedi.
4. format atıp tekrardan Windows 11 kurdum UEFI ile ama çökmeler devam etti. Başta bahsettiğim ene.sys hatası artık çıkmıyor hatta öyle bir dosya da gözükmüyor artık o kendiliğinden çözüldü sanıyorum.
5. MSI Center ile sürücüleri kontrol ettim her şey güncel. (BIOS hariç)
6. BIOS 2021 sürümü yüklüymüş en son stabil sürümü indirip kurdum. Flash bellek ile BIOS ayarlarından güncellemeyi sorunsuz bir şekilde yaptım. Msinfo'dan kontrol ettim ve BIOS güncel gözüküyor. Ama sorun devam ediyor.
7. mdsched.exe ile RAM testi yaptım. RAM'de herhangi bir sorun çıkmadı.
8. eventviewerdan çökme sonrası aldığım hatalara baktım. C/Windows/Minidump klasörüne yönlendirdi ve orada oluşturulan kayıtları inceledim. (son ekran görüntüsünde oluşturulan dosyayı BlueScreenView uygulamasında açtım)
9. sonuç olarak hata devam ediyor ve ben bir çözüme ulaşamadım. Bu arada oyun oynarken hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Herhangi bir FPS kaybı, oyundan atma, ya da mavi ekran & siyah ekran bir çökme yaşamıyorum. Dediğim gibi sadece tam ekrandan çıkarken bu durum başıma geliyor. Her seferinde olmuyor ama her olduğunda tam ekrandan çıkarken denk geliyor. Tesadüf değildir diye düşünüyorum.

Windows 11 güncellemeleri felaket Windows 10'a geri dön ileride destegi kesilecek ama yapacak bir şey yok.

Ama zaten bluescreenviewer aracılığıyla incelemiştim. 5. ekran görüntüsü o dmp dosyalarının bir tanesi. Diğerleri de gördüğüm kadarıyla aynı.

Sizin incelemeniz bir anlam ifade etmiyor :D
Windows 11 güncellemeleri felaket Windows 10'a geri dön ileride destegi kesilecek ama yapacak bir şey yok.
Win 11'de şu anda anormal bir problem yok.

Konu sahibi:
CPU değerlerini hiç kurcaladın mı ? BIOS'a girip restore defaults save et.
Boşta ısı değerlerini yolla.
OCCT ile 40 dakika CPU testi yap ve sonuçları yolla.
AMD Ekran kartı sürücünü ve ağ kartını'da güncelle.

Sizin incelemeniz bir anlam ifade etmiyor :D

Win 11'de şu anda anormal bir problem yok.

Konu sahibi:
CPU değerlerini hiç kurcaladın mı ? BIOS'a girip restore defaults save et.
Boşta ısı değerlerini yolla.
OCCT ile 40 dakika CPU testi yap ve sonuçları yolla.
AMD Ekran kartı sürücünü ve ağ kartını'da güncelle.
Boştaki değerler böyle. Lakin daha önce bu uygulamayı kullanmadım dediğiniz testi nasıl yapacağım tam olarak?

Dosya Ekleri

• 1742123774547.png
    1742123774547.png
    195 KB · Görüntüleme: 24
Boştaki değerler böyle. Lakin daha önce bu uygulamayı kullanmadım dediğiniz testi nasıl yapacağım tam olarak?

Stabilite testinden sadece CPU'yu seçin.

Test Konfigürasyonu:

• Mode: Normal
  • Load Type: Variable
  • Start At Cycle: 1
  • Instruction Set: Auto
  • Thread Settings: Auto
Dediğim ekipman yazılımlarını silerek deneme yaptınız mı?

Diğer arkadaşın dediği şekilde yap sonuçları yolla. Diğer dediklerimi'de yap.

Diğer arkadaşın dediği şekilde yap sonuçları yolla. Diğer dediklerimi'de yap.
Ekran kartı sürücüsünü ddu ile kaldırıp tekrardan kurdum. Mouse ve klavye yazılımını kaldırdım. Gece XMP açtıktan sonra bir çökme yaşamadım. Ama zaten ara sıra oluyordu tekrarlar mı sorun bilmiyorum. Dediğiniz testi de yaptım ekran görüntüsü ekte. Maksimum sıcaklık 68 olarak gözüküyor. XMP açmak sorunu çözmüş olabilir. Sorun tekrarlarsa bilgilendiririm.

Dosya Ekleri

• ss.jpg
    ss.jpg
    470,7 KB · Görüntüleme: 23
Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp tekrardan kurdum. Mouse ve klavye yazılımını kaldırdım. Gece XMP açtıktan sonra bir çökme yaşamadım. Ama zaten ara sıra oluyordu tekrarlar mı sorun bilmiyorum. Dediğiniz testi de yaptım ekran görüntüsü ekte. Maksimum sıcaklık 68 olarak gözüküyor. XMP açmak sorunu çözmüş olabilir. Sorun tekrarlarsa bilgilendiririm.

Sorun nüksederse yine dönüş yaparsınız hocam.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı