Bilgisayar fanı çalışmıyor

Ozan58

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Bu konuyu arkadaşım adına yazıyorum. Yaklaşık 2 hafta önce yeni bir bilgisayar aldı. 4. nesil i7 işlemci ve GTX1650 var. Anakartını bilmiyorum. 2 gün önce evinde elektrikler kesilmiş. Geldikten sonra bilgisayarını açmayı denemiş. Bilgisayar açılmış fakat kasanın önündeki 3'lü fanlar çalışmamış. Birkaç yere baktım ama hiç böyle problem yaşayıp da çözeni bulamadım.

Sadece öndeki 3 fan mı dönmüyor? Diğer parçalar?

Gitse hepsi giderdi bence niye sadece öndeki üç fan gitmiş ? Ayrıca akımla ilgili bir problem olmuş olabilir. Fan kablolarını ve girişlerini tekrar kontrol etsin. Anakart yerine PSU da girişi var ise PSU girişine taksın fan kablolarını.

Gitse hepsi giderdi bence niye sadece öndeki üç fan gitmiş ? Ayrıca akımla ilgili bir problem olmuş olabilir. Fan kablolarını ve girişlerini tekrar kontrol etsin. Anakart yerine PSU da girişi var ise PSU girişine taksın fan kablolarını.
Ben de ona şaşırdım, aslında şu konu bir yerlere arşivlenmeli. Bir daha zor denk gelir. xd

Önerim fan enerji girişini çıkarmanız ve bir 12 volt kaynakla fanı denemeniz yönünde. Yada anakartta çalışan bir fanın girişine takın çalışıyorsa sorun yoktur.

İşlemci fanından emin değilim aklımda 3 fan olarak kalmış olabilir. Bilgisayar sorunsuz açılıp kullanılabiliyor ama.

Gitse hepsi giderdi bence niye sadece öndeki üç fan gitmiş? Ayrıca akımla ilgili bir problem olmuş olabilir. Fan kablolarını ve girişlerini tekrar kontrol etsin. Anakart yerine PSU da girişi var ise PSU girişine taksın fan kablolarını.

İşlemci fanı dışında hiçbiri çalışmıyormuş. Yani arkadaki fan ve öndeki 3 fan.

Son düzenleme:
İşlemci fanından emin değilim aklımda 3 fan olarak kalmış olabilir. Bilgisayar sorunsuz açılıp kullanılabiliyor ama.

İşlemci fanı dışında hiçbiri çalışmıyormuş. Yani arkadaki fan ve öndeki 3 fan.

PSU'dan gelen Molex kablosunun pinlerini bir kontrol etsin. O bağlantı türünde sıkıntı çok oluyor. Pin karşı yuvaya oturmayıp dişi Molex'i ileri itmiş olabilir. Ve ya pinleri yerine oturdu zannedip bastırınca yamulmuş olabilir. Dişi Molex'in bacağı çok açıktır. Erkeği takınca boşluk yapmıştır. Birçok sebebi olabilir. Fanlarda problem olduğunu sanmıyorum. Çünkü genelde bağlantısı paralel şekilde, biri bozulsa diğerleri çalışır. Pinleri kontrol edip farklı bir 12v Molex girişinde denesin. Yine çalışmaz ise fanları tek tek takıp denesin. Fandaki dişi girişlerde sorun varsa elektrik iletimi yapmıyordur. Yani arıza büyük ihtimal Molex'teki pinlerin birinden kaynaklıdır. Ama hangisi olduğunu bulmanız lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı