Bilgisayar geç açılıyor

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
5
Yer
Sarıyer, İstanbul
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Geçenlerde bir arkadaşımla ufak çocukları için idarelik, çok yeni olmayan bir bilgisayar toplamıştık. Bilgisayarın çalışmasında veya parçalarında herhangi bir sorun yok. Ekranı onboard VGA ekran çıkışına taktığımızda gayet hızlı biçimde ekrana görüntü geliyor ve sistem açılışı oluyor.

Diğer yandan ekranı HD6670 ekran kartının VGA çıkışına taktığımızda, ekran önce açılmıyor fakat 5-10 saniye gibi bir süre sonra açılıp normal sistem açılışını yapıyor. Bunun nedeni ne olabilir? Araştırmalarım ve bilgilerim sonucunda bazı anakartlarda biostan onboard ekran çipini iptal ettiğimizde bu sorun ortadan kalkıyordu. Bende biostaki bazı onboard ekran çipiyle ilgili ifadeleri disable yapıp kapattığım halde ilk açma düğmesine bastığımızda görüntü ekrana hala 5-10 saniye geç geliyor.

Ekran kartını yeni nesil bir sistemde test ettim tabir-i caizse çatır çatır erken açılıp hiçbir sorun olmadan bilgisayar kartı tanıyor. Monitörü de test ettim onlarda da hiçbir sorun yok ve başka sistemde erken açılıyorlar. Bana kalırsa bios ile ilgili bir ayar söz konusu, fakat bu ayarı ne yapıp ettiysem bulamadım. Fikirlerinize açığım arkadaşlar.

Sistem özellikleri:
-Asus P5KPL-AM SE 775 pin anakart,
-2x1GB Kingston HyperX soğutuculu RAM,
-Sapphire HD6670 GDDR3 128 Bit ekran kartı,
-OCZ Fatality 550W 80+ güç kaynağı,
-Core 2 Duo E6550 4MB Cache işlemci.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim eski sistemimde öyleydi daha iyi bir bellek eklemiştim bir sorun kalmamıştı fakat sorunlarımız aynı mı onu bilemem tabi. Sizin bellek kaç gb ?

Seyit hocam BIOS altından anakart ekran kartı olarak ilk olarak neyi denetlemeye ayarlı? PCI veya Onboard mı? Zira Onboard ise ilk olarak OB çıkışı kontrol eder. Daha sonra PCI slotunda kart var mı diye kontrol eder. Eğer varsa onların çıkışlarını kontrol eder. Mesela benim GTX770 sistemde dolaşan elektrik yoksa UEFI direk Windows'u yüklemiş, Windows açılacak o sıra ekrana görüntü veriyor. Ama içeride elektrik varken önceki ayarlar

İfadeler: MF
Sistem özellikleri yazılmıştır.

Bios ilk açılışta PEG/PCI olarak ayarlı. Bu seçeneği PEG/IGD olarak değiştirdim fakat sonuç aynı. Amacım onboard çipi iptal edip direkt olarak erken görüntü gelmesini sağlamak.

Bios güncellemesi deneyecektim fakat son bios güncellemesinde sadece CPU Q-Fan Control özelliği eklenmiş.

Hocam oradaki seçeneklerde direk olarak PCI/PEG veya PCI/IGD var mı? Varsa onları seçip dener misiniz? Ayrıca son BIOS güncellemesini kurun. Sadece olaya Q-Fan olarak bakmayın olaya.

Zaten PEG/PCI olmalı ki ilk başta PEG'i (pci-ex graphic) tanısın ve ekran çabuk açılsın. Eğer dediğin gibi yaparsam Pci-Express ekran kartı hiç açılmaz veya geç açılır. Zaten denedim ama tahmin ettiğim ve yazdığım gibi söylediğin durum olmadı, hatta ekrana görüntü gelmedi . BIOS update ile çözüleceğini pek sanmıyorum ama onu da yapacağım. BIOS update yaptıktan sonra gelişmeleri yazarım .

BIOS update sonrasında yine sorun devam etmektedir. Şimdi bundan daha önemli bir şey ile karşılaşmış bulunmaktayım. 5-10 saniyeyi heba ettik artık açılışta. Bu konu kapatılabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
5-10 saniyeyi heba etmediniz aslında. BIOS update sonra ayarlar defaulta geldiğinden dolayı ayarlar arasında "BIOS Post Delay" değeri standart olarak 10 saniyeye ayarlanmış durumda. ASUS anakartların BIOS ayarları sabit olduğu için bu ayarları karıştıranlar ise sizin, bizim gibi bu işi nasıl yapacağını bilenler için 1 saniye hatta 0 saniye bile uygundur. Gerçi ben yinede "1 sec. delay" ayarladım. Ne olur, ne olmaz diye.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…