Merhaba. Hocam; üzerinde chipset olan ekran kartı, anakart, TV kartı, vb. PC bileşenlerini çok yumuşak bir fırça, vb. ile temizlemek bile bazen riskli olabilir, kompresör havasının uzaklaştırdığı büyük tozlar sağlıklı iç hava sirkülasyonunun yeniden oluşabilmesi açısından zaten yeterlidir.
Ancak üzerine yapışkan tozlar yapışmış olan tüm PC fanlarınızı; hafif ıslatılmış yumuşak ve toz bırakmayan kaliteli bezlerle her 2 yanından dikkatlice silerek izlersiniz. Bu tozların alınması mevcut kasa iç hava sirkülasyonun eskisi gibi artmasıyla bu rutin temizliklerden sonra daha verimli veya daha performanslı olarak çalışmaları açısından bu tür temizlikler çok önemlidir.
Anakart, ekran kartı, TV kartı, vb. kartları kesinlikle yumuşak bez veya fırça bile elinizde olsa temizlemeye çalışmayın, çünkü çok risklidir. 2000'li yıllarda böyle bir bu temizlik sırasında harici ekran kartımın chipsetleri (bacakları koparak) zarar gördü ve ekrana görüntü sıkıntılı gitti. Bu yüzden bu türdeki temizlikleri hiç önermiyorum, çünkü bu tür detaylı temizlikler bazen büyük riskler taşıyor.
PC kasasını da suyla direk temaslı olarak yıkamaktan (içi tam boşken) her zaman uzak durup sadece hafifçe ıslatılmış yumuşak ve toz tutmayan kaliteli bezle dıştan ve içten özenle silebilirsiniz.
Buraya kadar tüm bu yapılanlar genel PC kasası temizliği açısından yeterli olacak, PC'niz ilk toplandığı günkü gibi yine performanslı olarak çalışabilecektir. Kolay gelsin.