Bilgisayar Mühendisliği Araştırma Ödevi

Daha fazla  
7. sınıf öğrencisiyim. Hep bilgisayar mühendisi olmak hayalimdi. Bugün de öğretmen ödev verdi. Olmak istediğim mesleği araştırmam gerekiyordu. Bende sizden yardım almak istiyorum.

3. sınıf öğrencisiyim. Özel olarak ilgi duyuyorsan, ve evinde sağlık sektörü ölmez diyerek seni zorla başka bölümlere yönlendirecek biri yoksa, şu anki derslerini aksatmamak kaydıyla ufaktan algoritma ve Java çalışabilirsin. Emin ol yaş önemli değil. İngilizceni geliştir, ilerde boş yere hazırlık okuyarak vakit kaybetmezsin. Kendini geliştirdiğin taktirde, gelecekte iyi bir maaşla sevdiğin işi yapabilirsin. Ancak sadece kulaktan dolma bilgilerle düşünüyorsan ya da bilgisayar mühendisliğini sadece kodlama olarak görüyorsan yanlış yoldasın. Kodlama için yazılım mühendislikleri var...

Teşekkürler, beni başka yöne yönlendiren olmadı sevdiğim işi yapacağım.
Java öğrenebileceğim bir yardımcı konu var mıdır? Şimdi benim hedefim şuan ne olmalıdır? Bilgisayar mühendisliği geniş bir kavram gibi. Ben neye yönelmeliyim? Maaşı için değil sevdiğim için yapmak istiyorum.

Şu an için yapabileceklerin kısıtlı. Donanım konusunda kendini geliştirmen zor, çünkü okullarda gerekli eğitim ve donanım maalesef yok. Ama kendi kendine yazılım ve algoritma öğrenebilirsin. Algoritma çok önemli. Kavramları öğrendikten sonra ilerde çok rahatlarsın. Java dememin sebebi de yakın gelecekte ölmeyecek, önü açık bir dil. İnternette ingilizce kaynak çok ancak türkçe kaynak biraz zor olsa da yine de bulabilirsin. Youtube'da eğitim videoları mevcut. Hem izleyerek hem de orada yazılan kodları kendin de yazarak öğrenebilirsin. Java için Eclipse adlı programı kurabilirsin. iyi bir IDE 'dir kendisi. Şu an için linux kullanmak biraz seni zorlayabilir.

Neyse , internette pek çok kaynak var. Türkçe de bulabilirsin. Derslerini aksatmadan bak ama. Sonuçta şu anki sistemle iyi bir puanın olmazsa adam akıllı bir yere giremezsin.

Yazılım hakkında hiç fikrim yok bana sıfırdan anlatabilecek bir kaynak lazım. Sonuçta ben sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum. Mesela kod nedir? Algoritma nedir?

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <cmath>
#include <math.h>
using namespace std;
class GPSCoord
{
private : double longitude,latitude;
public : double longitude_degree(),latitude_degree(),longitude_radian(double longitude),latitude_radian(double latitude),distance_to(const GPSCoord & coordinate);
GPSCoord(double longitudo,double latitudo)
{
longitude=longitudo,latitude=latitudo;
}
};
int main()
{
double izmir_longitude=27.09,izmir_latitude=38.26;
GPSCoord izmir(izmir_longitude,izmir_latitude);
double ankara_longitude=32.85,ankara_latitude=39.92;
GPSCoord ankara(ankara_longitude,ankara_latitude);
izmir.distance_to(ankara);
double iytemath_longitude=26.633088,iytemath_latitude=38.324618;
GPSCoord iytemath(iytemath_longitude,iytemath_latitude);
double iytelibrary_longitude=26.639489,iytelibrary_latitude=38.320125;
GPSCoord iytelibrary(iytelibrary_longitude,iytelibrary_latitude);
iytemath.distance_to(iytelibrary);
return 0;
}
double GPSCoord::longitude_degree()
{
return longitude;
}
double GPSCoord::latitude_degree()
{
return latitude;
}
double GPSCoord::longitude_radian(double longitude)
{
return (longitude*22/7)/180;
}
double GPSCoord::latitude_radian(double latitude)
{
return (latitude*22/7)/180;
}
double GPSCoord::distance_to(const GPSCoord & coord)
{
double R=6371,longitude=longitude_degree(),latitude=latitude_degree();
double longitude_rad=longitude_radian(coord.longitude),latitude_rad=latitude_radian(coord.latitude);
double longitude_const_radian=longitude_radian(longitude),latitude_const_radian=latitude_radian(latitude);
double a= pow(sin((latitude_radian( (coord.latitude) - latitude ))/2),2) + cos(latitude_const_radian) * cos(latitude_rad) * pow(sin((longitude_radian((coord.longitude) - longitude))/2),2) ;
double c=2*atan2(sqrt(a),sqrt(1-a));
double d=R*c;
if(d==1 || d > 1)
{
cout << "Between Izmir and Ankara :" << d << " kilometers" << endl;
}
else if(d==0 || (d > 0 && d < 1))
{
d =d*1000;/*for km to m*/
cout << "Between IYTE Mathematics Department building and IYTE Library : "<< d << " meters " << endl;
}
else
{
cout << "Sorry, something went wrong." << endl;
}
return d ;
}

Mesela bu bir C++ kodu. İki noktanın enlem ve boylamını sisteme girip arasındaki gerçek mesafeyi bulmamız isteniyor. Dünaynın şeklinden dolayı devreye ince hesaplar giriyor. Verilen soruyu anladıktan sonra bunu nasıl çözeceğimizi bulmak gerekiyor. Burda da algoritma bilgisi devreye giriyor. Çözüm yolunu bulduktan sonra da kodlar ile programı oluşturuyoruz. Algoritma bilmeden iyi bir program yazamazsın. İnternette "algoritma türkçe" ya da "java türkçe" gibi şeyler yazarak türkçe kaynaklar bulabilirsin.

Peki bunun dersini veren özel hoca var mıdır? Ben hala anlamadım. Yazılım öğrenmek istiyorum kod değil. Yoksa kod öğrenince otomatik yazılım mı öğrenmiş oluyorum. Kusura bakmayın cahilim biraz Benim olmak istediğim kod yazmak değil. İstediğim şeyi biliyorum ama telaffuz edemiyorum. İşte bu diyeceğim bir örnek var mıdır elinizde?

Son düzenleme:
Üstteki mesajda Spoiler içerisinde yazdığım kod C++ için. Ve C++ 'da bir programlama dili. Yazılım öğrenmek yanlış bir tabir. Çünkü PC'de kullandığın her şey yazılım. Mesela Chrome 'da bir yazılım Şu anki şartlarda bakabileceğin şey algoritma ve seçeceğin bir programlama dili. Java bir dildir. Günlük konuşmadaki Türkçe neyse , programlamada da Java odur. Kod yazmak elbette programlamanın bir aşamasıdır. Ama algoritma bilmeden körü körüne kod yazılmaz. Bir ev nasıl sadece tuğladan örülmüyorsa , içinde demir de kullanmak gerekiyorsa , programlamanın da pek çok aşaması vardır.

Özel ders nerede yaşadığına bağlı olarak değişir. Yüksek Lisans öğrencilerinden birilerini kafalayabilirsen ders işini ucuza halledebilirsin. Ama şu an böyle özel dersle falan uğraşma derim. Derslerine öncelik ver. Boş vakitlerinde de youtube 'dan video izle. Java ile alakalı türkçe videolar var.

Benim ki yazılım geliştirmek sanırım. Ah bide telaffuz edebilsem. Kod yazmak değil yani benim ilgi alanıma girmiyor. Benim için zor hem.

Yazılım geliştirme işini mühendisler yapar. Öğrenci ya da hevesli insanlar değil. Bizlerin görevi, temelden başlayarak algoritma ve ilerde yöneleceğimiz alanlara göre programlama dili öğrenmek. Programlama dili öğrenmeden, yani kod yazmadan nasıl yazılım geliştirmeyi düşünüyorsun ? Örneğin , Android telefonlar için bir uygulama hazılayacaksın , yani yazılım geliştireceksin. Java bilmeden nasıl yapacaksın ? Ya da PC'ler için bir yazılım geliştireceksin. C# bilmeden nasıl yapacaksın ? Unreal Engine ile oyun yapacaksın. C++ bilmeden nasıl yapacaksın ? Bunların hepsi birer örnek.

Yazılım geliştirmek için kırk fırın ekmek yemen gerekiyor. Bu kırk fırın ekmeğin içinde de başlıcaları algoritma ve kod yazmak için seçeceğin bir programlama dili.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…