Bilgisayar mühendisliği okunur mu?

Henüz Ai kod yazma o konusunda o kadar da iyi değil. Kafamda olan net sabit bir şeyi bana veremiyor. Ai ile 0dan oyun geliştiremezsin. Oyunu detaylıca anlat ama yine de bir sürü eksiği çıkıyor. Küçük kod blokları isteyip onları birleştirmen gerekiyor. Basit ama uğraştırıcı kodları yapay zekaya yaptırsam da projenin %95ini yine kendim yazıyorum. Hepsini yapay zekaya yaptıramıyorum

Konuya gelirsek bilgisayar ve yazılım alanı en zor alanlardan birisidir. Okumak mezun olmak kolay ama bu işi yaptığın sürece kendini geliştirmek zorundasin. Yeni diller, frameworkler... Tip fakültesini bitirince mezun oluyorsun ve okulda öğrendiğin bilgiler Sana bir ömür yeter. Bilgisayarda ise sürekli kendini geliştirmek zorundasın

Problem çözmeyi seviyorsan, bilgisayarla içli dışlıysan okunur. Yoksa milyonlarca diplomalı ıssızden birisi olursun

AI dün neydi bügün ne bence böyle düşünün bahsettiğiniz şeyler 1-2 senede hatta daha kısa sürede olacak adamlar sürekli patch geliştiriyor. Bana göre bu işin düğümü çözüldü. Yapay Zeka okuyup bu işe katkıda olanlar milyonlar ve servet kazanacak.

Yapay zeka okuduğun zaman openai direkt gelip "kanka işe başla yarın" mi diyecek? Yapay zeka mühendisi ile bilgisayar mühendisi arasında pek fark yok. Kendini hangi alanda geliştirirsen o alanda is bulursun.

Evet ai sürekli gelişiyor. Birkaç sene sonrasını görmek çok zor. Ama sadece bilgisayar sektörü değil bütün is dalları için aynısı geçerli. Hatta cerrahi mudaheler hariç tıp biter. Big data olduğu sürece Ai tum doktorlardan daha iyi teşhis koyar

Sadece OpenAI mi var? Piyasadan bihabersiniz. Ayrıca Prompt Engineering diye bir alan da var. Örneğin, bir Yapay Zeka Mühendisi, bir haber şirketinde editörleri işten çıkarıp onların yerine otonom bir sistem kurabilir ve bu sistemin başında durabilir. Eskiden aynı işi 50 kişi yaparken, artık sadece 1 kişi yeterli olacak. Böylece şirket hem tasarruf eder, hem gelirini artırır, hem de maksimum verimlilik sağlar..

Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerin yeri müzedeki raftır bu saatten sonra...

Alakası yok. Yapay zeka bilişim mesleklerinin hiçbirini öldürmeyecek sadece iş yükünü azaltacak. Yani bilgisayar mühendisinin yerini yapay zeka almayacak bilgisayar mühendisi olan insan çalışmaya devam edecek sadece iş yükü azalacak. Örneğin bilgisayar mühenddisi olan adam artık site hazırlarken 10 saat şablon tasarımı düşünmek yerine yapay zekadan fikir alabilecek veya takıldığı yerde yapay zeka ona yardım edecek kısaca süreç hızlanacak. Burada fark yapay zeka kullanması bilen mühendisle bilmeyen mühendis arasında olacak. Bilen mühendis çok daha iyi para kazanıp süreci çok daha kısaltabilecekken yapay zekayı kullanmayı bilmeyen adamın süreci çok daha uzun olacak dolayısıyla daha az para kazanacak. Bu tıpkı el işi üretim yapmakla fabrikasyon üretim yapmak gibi. Bir kere sunduğun mantık yanlış. Yapay zeka bugün bilgisayar mühendisinin işini elinden alıp kendisinin yapmasına gelene kadar tüm meslekler ölür yerini yapay zeka alır. Kodlama yapıp özgün tasarımlar yapmasını bilecek yapay zeka sence diğer meslekleri yapamayacak mı? O raddeye gelene kadar kalan tüm meslekler bilgisayar mühendisliğinden önce ölecek. Senin dediğin gibi bir şeyin yaşanması için önümüzde daha minimum 600-700 sene var. Önündeki 20-30 senede senin kafandaki şeyde yaşanmayacak yapay zekada bilgisayar, yazılım mühendisliğini öldürmeyecek. Yapay zeka dünyadaki tüm bilinen şeyleri yapısında barındırıp bunları kullanacak zekaya sahip olabilir fakat yapay zekada yaratıcılık yok. İnsan yaratıcı düşünüp daha önce hiç yapılmamış şeyleri yapabilir fakat yapay zeka sadece daha önceden var olan bilgilerden yola çıkarak bir şeyler üretebilir ve bu hiç değişmeyecek. Komplo teorilerini kendine sakla.

Sen bilgisayar mühendisliğinin bitmesinden önce farklı meslekleri düşün. Bilgisayar mühendisliğini bitirecek raddeye gelene kadar tüm meslekler biter. Kod yazmayı bilen AI diğer meslekleri yapamayacak mı? Öyle bir şey olursa dünyada meslek kalmaz. Ayrıca AI kod yazabiliyor diye bilgisayar mühendisliği nasıl bitsin AI da kodla hazırlanmış bir şey ve sence zaman zaman hiç bu kodların kontrol edilmesi, düzeltilmesi, hataların giderilmesi, güncellemelerin yapılması gerekmeyecek mi? Bu sefer yine bilgisayar mühendisleri iş başına gelecek. Hatta şu ankinden daha fazla kişiye ihtiyaç duyulacak çünkü yapı büyüdükçe daha fazla insanın çalışması gerekecek. Kurduğun mantık baştan yanlış bence.

Son düzenleme:
İşten çıkarmalar Yapay zeka kaynaklı değil yüksek faizler sonucunda şirketlerin küçülmeye gitmesinden kaynaklı.

Yapay zeka bir amaç değil, araçtır. Normalde bir yazılım mühendisinin kodu Stack Overflow gibi GitHub gibi internetten araştırırken artık bu süreç yapay zeka araçları sayesinde daha kolaylaştı. Bir ustanın tornavida yerine matkap kullanması gibi, işini kolaylaştırdı. Ancak bir matkap hiçbir zaman ustanın işini bitiremez, çünkü matkap ustanın yerine geçebilecek bir araç değildir. Aynı durum yapay zeka için de geçerli. Kodlama bu işin aslında en küçük (ve amelelik kabul edilebilecek) kısmını oluşturur, önemli olan projenin süreçlerini yönetebilmektir. Bir yazılım mühendisini mühendis yapan da budur zaten. Tecrübeli yazılım mühendisleri büyük oranda kod yazmazlar. Bu algı genelde yazılım mühendislerinin sürekli klavyede tak tak tuşlara basıp kod yazdıklarını zannetmekten geliyor, ancak mühendislik bu demek değildir.

Arkadaşlar bu adamın fikrini dikkate almayın. Kendisi sahte hesaplar oluşturarak insanların düşüncelerini etkilemeye çalışıyor. Yapay Zeka hakkında bir bilgisi yok ancak sürekli bilişim ile ilgili bölümleri kötülemeye çalışıyor. Yazılım sadece kod yazmaktan ibaret değildir, bir süreç yönetimidir. Tecrübeli yazılımcıların işinin %5’ini ancak oluşturur kod yazmak.

Eğer yapay zeka yazılımcıların işini alabilecek bir sistem olsaydı Freelance tonla proje var, yapay zekaya yaptırın bakalım. İnsanlar proje başına boşuna yazılımcılara binlerce lira para ödemiyor. Çünkü olay kod yazmak değil, projeyi üretebilmektir. Yazılım mühendisi bu sayede para kazanır.

Hocam bu tarz kişilere boşa laf anlatmayın he deyin geçin , onlara kalsa yapay zeka dünyayı ele geçirip bizi köle yaparlar hangi mesleği söylerseniz söyleyin yapay zeka orayıda ele geçirecek demekten başka hiçbirşey yapmayan kişilere laf anlatılmaz ,anlatılamaz.

Yapay zeka sizi işsiz bırakmayacak. Yapay zekayı verimli kullananlar sizi işsiz bırakacak. Piyasada hep bir senior ihtiyacı olacak ama yapay zekanın gelişmesiyle junior birinin sektörde gelişmesi, iş bulması çok daha zor olacak. Bugün üniversiteye girsen hazırlıkla beraber 2030 gibi mezun olacaksın. O zamana kadar teknoloji ne durumda olur bilemeyiz. Üstte ki arkadaşların dediği gibi yapay zeka iş yükünü azaltacağı kesin ama bende tamamen sektörü bitireceğini düşünmüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…