Yaklaşık 1-2 ay önce aldığım bilgisayarımda 512 GB SSD bulunmakta. Ben bu 1-2 aylık kullanım sürecinde gerek oyunlar için gerek eğitim için biraz fazla alan harcadım. Ama şimdi genel olarak fazla dosyaları gördüğümde bilgisayarım kirli bir odaymış gibi duruyor. Hala biraz alanım var fakat olay biraz daha düzen ile alakalı. Tüyolarınızı alabilirsem çok mutlu olurum.
(Açtığım ilk konudur, soruda gariplik sezdiyseniz affola.)
Belirli şeyleri gruplaştırarak başlayabilirsin. Launcher'lar bir tarafa oyunlar bir tarafa ve üretici programları bir tarafa olabilir. Bazı oyunlar ne kadar kendi ikonuna bassanda illaki launcher başlatıyor, o yüzden o oyunların ikonlarını kaldır ya da Launcher'ların ikonunu kaldır. Depolama alanın hakkında ise eğer kasa ise çok şanslısın, çünkü harddisk donanımları diğer disklere göre ucuz örneğin 3TB kaliteli marka bir harddisk 900-1200TL civarında, bu depolama alanlarından aldıktan sonra düşünmene bile gerek kalmıyor. Benim param yok dersen şehrinin çarşısında eski bilgisayarcılar olur, onlara uğra ve harddisk sor, ben parası az olan bi arkadaşıma öyle yaptım. Çarşıdan 90TL'ye %100 sağlıklı SeaGate 500GB marka bir harddisk aldım. Şuan fiyatlar ne olmuştur bilemiyorum ancak o civarlardadır. Ama dersen ki bilgisayarım dizüstü o zamanda taşınabilir harddisk kutuları alabilirsin. İkinci seçenek olarak içindeki SSD'yi yükseltirsin. Üreticinin paylaştığı servis notlarında belki ikinci bir disk yeri paylaşılmıştır o da işine yarayabilir.
Depolaman yeterli ancak sen düzen sağlayamıyorsan o zaman şunu tavsiye ederim:
Windows'un kendi klasörlerinin içinde gruplandırabilirsin. Örneğin, resimler klasörünün içine tüm resimlerini atabilirsin (Onları da orda kendi içinde gruplandırısın.), bunu bir çok kişi yapmıyor, ekran görüntüsü için ayrı bir yer, oyun içi ekran görüntüleri için ayrı bir yer, telefondaki fotoğraflar için ayrı bir yer gibi olunca karışıyor. Bunları tek bir klasör içinde toplamak ne gereksiz olup ne zaman sileceğini ve eskiden işine yaramayan bir dosyayı ararken işkence çekmemeni sağlar.
İndirdiğin programların .exe dosyalarını veya .rar dosyalarını kurduktan sonra kaldırmak iş görecektir. Yapılmazsa bir kaç yıl sonra bir kaç arkadaşım gibi artık Nvidia'nın bile unuttuğu driver senin bilgisayarında yer kaplıyor olur. (Önemli dosyalar hariç.)
Steam'de bir zamandan sonra asla oynamadığın oyunları biriktirme. "Bir gün oynarım." dediğin oyunlar aylar sonra başka bir oyun yüklemek için siliniyor.
Şimdilik bu kadar.