Bilgisayar nasıl toplanır?

ucemdem

Femtopat
Daha fazla  
PC kasasını değiştireceğim ancak merak ettiğim konular var. Şu an kullandığım PC bu: MANTIS-6800 / AMD Ryzen 5 5600 / ASUS Radeon ROG RX 6800 GAMING OC 16GB / 16GB RAM / 500GB M.2 SSD Gaming Bilgisayar - Gaming.Gen.TR

Şu linkteki kasaya geçmek istiyorum: Lian Li TU150W Siyah Mini-Tower Mini-ITX Cube Gaming (Oyuncu) Kasa - incehesap.com

Daha önce PC kendim toplamadım, hep hazır toplanmış aldım o yüzden fazla bilgim yok. Sanırım anakartı değiştirmem gerekiyor ve aklımda bu model var: ASUS Prime H610ı-Plus-CSM Intel H610 LGA1700 DDR5 5600 DP VGA, mini-ITX anakart.

Bunun dışında RAM'leri de değiştirmek istiyorum, 64 GB'a yükseltmek istiyorum ama şu an model yok aklımda. Tabii uyumluluk sorunu nasıl olur vs hiçbir fikrim yok diğer parçalar ile ilgili. Başka bir şey almam gerekiyor mu? Termal macun vs. de gerekli olacak sanırım. Veya İzmir içi bu işi yapabilecek bir yer var mı bildiğiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Youtube'dan kasa toplama izleyebilirsiniz. Elin yatkınsa yap ama diğer türlü X bir bilgisayarcıya gitsen yapar.

İşiniz iş. Başka bir kasa seçme imkânınız var mı? Forumda ilgili yerde konu açın ekran kartı modelinizi ve anakartınızın mATX olduğunu yazın başka bir kasa önersinler çünkü ekran kartınız çok büyük. Buradaki uyarıya göre sığarmış ama çok dar alan olduğu için kablolamada özellikle özen gösterilmesi gerekiyormuş, ayrıca Reddit'de EVGA 3080 btw3 sığdırabilen olmuş ama sığsa bile hem deneyimsiz birisini çok zorlar hem de iyi bir hava akışı olacağını düşünmüyorum.

Ekran kartına şerh koyduktan sonra anakarta gelelim.

Anladığım kadarı ile evet anakartı değiştirmeniz gerekiyor çünkü kasa mini atx destekliyor, sizin elinizdeki mATX (micro atx, yani mini'den daha büyük).

Mini ATX isim takılı bir anakart almalısınız ancak boyutundan öte ayrıca elinizdeki AM4 soket bir AMD işlemci olduğundan AM4 soket serilerden yani a320, a520, b450, b550, x570,.... bir anakart olmalı.

Yetmedi elinizdeki işlemci soket türü yani AM4 benim bildiğim kadarı ile DDR5 RAM'le çalışan bir anakartı yok yani anakart AM4-DDR4 olacak dolayısıyla RAM'ler de DDR4 seçilmeli ki RAM-anakart uyumsuzluğu yaşanmasın.

Sizin almayı düşündüğünüz H610 maalesef olmaz çünkü hem AM4 soket değil, Intel işlemciler için olan LGA1700 soket hem de DDR4 değil, DDR5.

Anakartların ayrıntısını çok iyi bilmiyorum forumda ilgili yerde ona da konu açmanızı öneririm. Şimdi göz ucuyla bir tavsiye vermek gerekirse... Gerçi sanırım TR'de mini ATX AM4 pek bir seçenek yok. Sanırım tek bu var. RAM olarak boyutları oluyor mu tam ayrıntısına bakmadım ama gskill ripjaws 64gb (ddr4) alınabilir. En son olarak evet işlemciyi eski anakarttan çıkarıp yenisine taktıktan sonra soğutucunun montajı öncesi işlemcinin üstüne sürmek için termal macun da gerekecek. bence başka kasa seçin çünkü astarı yüzünden pahalı olacak, bu kadar para harcayabildikten sonra biraz daha ekleyip anakart işlemciyi AM5, RAM'leri de DDR5 olan başkaca modele geçilir, bir seviye atlanılır.

Hocam mini atx geçmek şart oldu pc yi çok fazla taşıdığım için. Dediğiniz gibi bir anakart ve işlemciyi değiştirdim ram de ekledim. Sonuçta böyle bir şey kaldı
Ana kasadan sadece rx6800 kaldı
Tr de baktım tüm parçalar 39000 tl ye toplanıyor. Sadece soğutucu kafamda soru işaret sığar mı kasaya bilmiyorum

@ucemdem teoride attığınız parçaların hepsi birbiri ile uyumlu, CPU soğutucu da kasaya sığmasını bekliyorum 155cm yüksekliği var kasa 165cm kadar desteklediği yazıyordu. Ancak birkaç hususu açıklığa kavuşturursak daha iyi olur.

1. bütçeniz nedir? 2. TR'den mi alacaksınız?

Çünkü yabancı ülke fiyatlarını bilmiyorum ancak SSD'ler için mesela Samsung 980 Pro 2TB'dan ise forumun ilgili kısmına sorsak daha iyi olur ama KC300 2TB daha iyi olabilir, KC300 emin olmasam bile Renegade'in daha iyi olduğunu biliyorum ancak Renegade'in 2TB TR'de yok sadece 1TB. 2 tane 1TB Renegade alınsa size uygun mudur?

Ayrıca işlemci olarak amaç sadece oyun oynamaksa biraz daha ucuza satılan 7800x3D oyun performansı birazcık daha iyi.

Genel bir bütçenizi ve satın alma amacınız oyun mu yoksa ayrıca üretim mi, TR'den mi bakalım Newegg'den mi onu yazarsanız daha farklı kombinasyonlar çıkarılabilir. Anladığım kadarı ile olmazsa olmazınız küçük olması, taşınabilir olması. Amaç oyunsa belki PS5 almak daha az zahmetli olurabilir

Çok teşekkürler hocam ilginiz için. Amacım genel olarak oyun ama ps5 maalesef olmaz çünkü starcraft world of warcraft gibi oyunlar oynuyorum genelde. Ara sıra yüksek performans gerektiren oyunlar da oluyor diablo 4 gibi. Bütçe çok fazla sorun değil ama 35-40k dan fazla harcamak da istemiyorum

TR den bakıyorum ürünlere. 2tb ssd şimdilik aciliyeti yok ve sonra da bakabilirim ve mini itx kasa bende mevcut şuan bunları bütçeye dahil etmeyebiliriz.

Power supply biraz sıkıntılı bir tane model bulabildim Cooler Master V650 SFX Gold 650W 80+ Gold Tam Modüler Güç Kaynağı Fiyatları ve Özellikleri sfx olması gerekiyormuş sanırım.

Cpu soğutucuyu sıvı soğutma yapmam daha avantajlı olur mu tam bilmiyorum farklarını 120mm sıvı soğutma destekliyormuş kasa. Bir de bir sorum daha var benim pcdeki bütün bilgiler ssd de değil mi windows falan da yani yeni pc ye geçtiğimde kurulum yapmam gerekmiyor.

@ucemdem
  • 7800x3d (13bin)
  • msi b650 (9bin)
  • Peerless Assassin (2bin) [Bu arada bu kule tipi soğutucular arasında gayet iyi bir ürün, 120mm sıvı soğutuculardan da iyi 240mm sıvı soğutucu performansı diyebiliriz. Güzel bi kıyaslama videosu izlemek isterseniz <--]
  • RAM için 32 GB oyun için bence gayet yeterli, yetmeyeceği noktaya geldiğinizde zaten yeni teknolojiye geçilmiş olunur o yüzden tavsiyem 32gb amd expo'lu corsair (yani fabrika çıkışlı AMD işlemci ile optimize). Hayır render gibi işlerim de var, üretim amaçlı da kullanıyorum derseniz 64gb gskill alınabilir.
  • SSD'de elinizde varsa kullanmaya devam edebilirsiniz ancak alacaksanız Kingston Renegade tercih edebilirsiniz.
  • Güç kaynaklarında ayrıntılı bilgim yok neyse ki bilen birisi dün tavsiyede bulunmuş ve tavsiyesi MSI MAG A750GL (3.5bin) [ilgili konuşmaya bakmak isterseniz <--] ancak elinizdeki TUF 750b yeterli ve güzel bir ürün. Modüler olmamasından endişe ediyorsanız kullanmadığınız zaten birkaç kablo oluyor onları da 1 karışlık yere kıvırabilirsiniz yani aslında değiştirmeye pek de ihtiyaç olmayabilir. İsterseniz güç kaynağını en sona saklayın, önce elinizdeki ile deneyin.
Bilgileriniz SSD'nin içinde. Bu SSD alıp başka sisteme takarsanız orada gözükecektir ancak Windows işlerine fazla hakim değilim. Windows anakarta işlendiği için anakartı değiştirdiğimiz için Windows olmayacaktır. Gerçi burada bahsedilene göre eskisini bir şekilde yenisinde kullanma yöntemi varmış ama çok da önemli değil çünkü en kötü buradan 100 liraya w10 pro alırsınız ücretsiz W11 Pro yükseltirsiniz (ben bizzat buradan aldığımı kullanıyorum). Siz yine de yeni sistemi açtığınızda USB'den Windows kurma işine hazırlıklı olun. İnternete bağlanan bir PC ve USB'niz hazır olsun. Onun için de Technopat'ın bu videosunu izleyebilirsiniz.

Hangi termal macun alınmalı bilmiyorum.

Umarım ekran kartı kasaya sığar, bol şans, kolay gelsin!

Çok teşekkürler hocam attığınız linkleri inceliyorum. Ana kart için şöyle bir uyarı verdi ama bios update işlemi nasıl oluyor pek bilgim yok The MSI MPG B650I EDGE WIFI Mini ITX AM5 Motherboard supports the AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz 8-Core Processor with BIOS version 7D73v11. If the motherboard is using an older BIOS version, updating the BIOS will be necessary to support the CPU.

@ucemdem
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu işlemi uygulamanız gerekiyor. Bu işlem sırasında asla elektrik kesilmemeli. Bölgenizde planlı bir kesinti var mı diye kontrol etmeyi unutmayın.

Çok teşekkürler hocam son olarak tray işlemci tavsiye eder misiniz kutulu ile arasında 1000 tl oynuyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…