Uyumluluk ve dengeli bir sistem toplamaya dikkat etmelisin.
Her anakartın bir soket tipi vardır AMD işlemcileri destekleyen anakartlar Intel, Intel işlemcileri destekleyen anakartlar AMD işlemcilerle kullanılamaz. Örneğin AM4 bir anakartın varsa AM4 işlemciler kullanabilirsin veya LGA1700 anakartın varsa LGA1700 Intel işlemciler kullanabilirsin. AMD bu konuda daha rahat ancak Intel'in eski anakartlarında soket uyumlu olsa da işlemcilerin desteklenmediği durumlar olabiliyor bunun için anakartın işlemci desteğine kendi sitesinden bakabilirsin. Örneğin MSI G41 CPU list gibi basit bir aratma ile bulabilirsin.
Ayrıca her anakartın hangi tür RAM desteklediğine de bakmalısın. DDR3 bir anakartta sadece DDR3 RAM kullanabilirsin. Bazı eski anakartlar DDR2 ve DDR3 RAM'leri destekleyebiliyor ama çok eskide kaldı artık günümüzde ben görmedim en azından. Aynı şekilde frekans değerleri de yazar. Örneğin DDR4 3600MHz RAM destekleyen bir anakarta en fazla 3600MHz destekleyen DDR4 RAM takabilirsin. Ekstra olarak işlemcinin ne kadar RAM frekansı desteklediği de önemli. Benim R5 2600 işlemcim 2933MHz RAM destekliyor ama 3200MHz RAM takılı sistemimde. 2933MHz olarak kullanabiliyorum en fazla.
25-30 yıllık anakart kullanmadığın sürece tüm anakartlar tüm ekran kartlarını çalıştırabilir ancak işlemcinin ekran kartını besleyebilmesi için dengeli bir seçim yapmalısın. Örneğin Tofaş arabaya Ferrari lastiği takmanın bir mantığı olmadığı gibi Ferrari'ye Tofaş lastiği takmanın da bir mantığı yok. Buna darboğaz diyoruz kısaca. Bunu forumlarda sorarak öğrenebilirsin. Örneğin R5 5600 ve RX6600 işlemci ve ekran kartı nasıldır/darboğaz yapar mı gibisinden.
Güç kaynağı seçiminde de tüm sistemini besleyebilecek bir güç kaynağı seçmelisin. Örneğin topladığın sistem 430watt güç tüketiyor tam yükte, minimum 500W bir PSU almak iyi olacaktır. Fazla almak ileriye dönük olması için iyidir. Genelde 50şerli artarlar 400-450-500-550 gibi.
Genel olarak bunları bilmen az çok fikir edinmeni sağlar.