Bilgisayar Patladı ve Açılmıyor

blackos

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar. Yaklaşık bir ay önce bilgisayarda oyun oynarken bilgisayarın olduğu yerden iki defa patlama sesi geldi ve neredeyse elim büyüklüğünde kıvılcım çıktı. Bilgisayarın yanında Tuncmatik UPS'de vardı. Sesten sonra bilgisayar kapandı. Tekrar açmaya çalıştım ama açılmadı. UPS'de bataryası tamamen dolu olmasına rağmen ilk önce açılmadı. Prize taktıktan sonra biraz şarj oldu ve saç kurutma makinasını çalıştırabildi. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Bilgisayarın hangi parçaları hasarlı hiçbir fikrim yok. Sizce ne yapmalıyım?

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun diyorum, cana değil sadece mala gelen bir zarar olsun yeter ki. PSU'nun ilk giriş kısmında (220 vac'nin aktif olduğu şebekeden veya UPS'den direk gelen akımla) bu patlamanın olması daha muhtemeldir. PSU'da ya sigorta ya da elektrolitik kondansatör iç kısa devreyle patlamış olabiliir kendi kanımca. Elektrolitik bir kondansatörün patlaması cam sigortanın patlamasından (Atmasından) çok daha güçlüdür ve içindeki etilen glikol (Elektroliti) nedeniyle etrafa hoş olmayan bazı kokuları da saçmış olmalıdır. Yani çok keskin koku bu oadada varsa elektrolitik kondansatör yoksa cam sigorta atmıştır çok büyük ihtimal.

Cam sigorta PSU 'nun çok aşırı yüklenmesiyle veya anlık olarak gelen pik gerilimlerle de atabilir, mutlaka iç devrede bir kısa devre olması şartı da yoktur, ama elektrolitik kondansatörlerin patlamasında kendi içinde yalıtkanlığın bozulup iç temas olayı mutlaka ama mutlaka da olmalıdır. Devrenin diğer bölümlerinde PSU içinden kaynaklı haliyle cam sigorta da birlikte atmışsa ayni değerlisiyle (2-3-4 amper, 250 volt gibi) değiştirilirse ve bu PSU'da başka bir iç arıza devam etmiyorsa yine kullanılabilir. Ediyorsa uzman bir elektronikçide tamiri gerekebilir. Eğer sadece kondansatör/kondansatörler patlamışsa yine ayni değerlisiyle değiştirilir ve başka arıza yoksa bu PSU yine kullanılabilir. Rezervuar (Depolama görevli) elektrolitik kondansatörleri olmaksızın (Patlayıp devre dışında kalmışsa) PSU dış devreye yani anakarta ve diğer bileşenleri değişik besleme voltajlarıyla besleyemez, pc hiç açılamaz.. Çünkü bir smps türevi olan PSU bu durumda sağlıklı bir anahtarlamayı hiç yapamaz.

NOT: PSU'da bir iç koku varsa eğer en dış kapağını söküp çıkararak bize iç devre resmini çekerseniz bu olaya karışan elemanlar kolayca da tespit edilebilir, patlamış veya yanmış elemanlar (Cam sigorta, köprü diyot, elektroltik kondansatörler, varistor, termistör, vb. ) aslında dış görünüşlerinden de kolayca anlaşılabilir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun diyorum, cana değil sadece mala gelen bir zarar olsun yeter ki. PSU'nun ilk giriş kısmında (220 vac'nin aktif olduğu şebekeden veya UPS'den direk gelen akımla) bu patlamanın olması daha muhtemeldir. PSU'da ya sigorta ya da elektrolitik kondansatör iç kısa devreyle patlamış olabiliir kendi kanımca. Elektrolitik bir kondansatörün patlaması cam sigortanın patlamasından (Atmasından) çok daha güçlüdür ve içindeki etilen glikol (Elektroliti) nedeniyle etrafa hoş olmayan bazı kokuları da saçmış olmalıdır. Yani çok keskin koku bu oadada varsa elektrolitik kondansatör yoksa cam sigorta atmıştır çok büyük ihtimal.

Cam sigorta PSU 'nun çok aşırı yüklenmesiyle veya anlık olarak gelen pik gerilimlerle de atabilir, mutlaka iç devrede bir kısa devre olması şartı da yoktur, ama elektrolitik kondansatörlerin patlamasında kendi içinde yalıtkanlığın bozulup iç temas olayı mutlaka ama mutlaka da olmalıdır. Devrenin diğer bölümlerinde PSU içinden kaynaklı haliyle cam sigorta da birlikte atmışsa ayni değerlisiyle (2-3-4 amper, 250 volt gibi) değiştirilirse ve bu PSU'da başka bir iç arıza devam etmiyorsa yine kullanılabilir. Ediyorsa uzman bir elektronikçide tamiri gerekebilir. Eğer sadece kondansatör/kondansatörler patlamışsa yine ayni değerlisiyle değiştirilir ve başka arıza yoksa bu PSU yine kullanılabilir. Rezervuar (Depolama görevli) elektrolitik kondansatörleri olmaksızın (Patlayıp devre dışında kalmışsa) PSU dış devreye yani anakarta ve diğer bileşenleri değişik besleme voltajlarıyla besleyemez, pc hiç açılamaz.. Çünkü bir smps türevi olan PSU bu durumda sağlıklı bir anahtarlamayı hiç yapamaz. Kolay gelsin.
Patladığında koku çıkmıştı. Sanırım elektrolitik kondansatör denen şey patladı. Böyle olduysa diğer parçalara zarar gelmiş midir?
Notunuzu sonradan gördüm. Ben de açıp bir bakacaktım ama üzerinde "Açmayın" yazıyordu. Bir sıkıntı çıkmasın?

Son düzenleme:
Umuyorum ki bir zarar gelmemiştir, 2 tane seri bağlı olandan (Çoğunlukla 400 volt için 2 tane seri 200 voltluk bağlanır) bir tane elektrolitik kondansatör de muhtemelen patlamış olabilir. PSU'nun diğer (Sekonder) kısmı şebekeden smps trafosu ve optokuplör denen 220 volt ac'den yalıtımlı parçalarla tam izole haldedir, bu beslenme voltajlarının çıktığı ikinci kısmın etkilenmemesi de lazımdır, kendi kanaatimce. Siz kapağı açıp yanan veya şekil değiştiren bazı parçaları ilk başta tespit edebilirsiniz aslında. (PC'yi fişten çekip kasadaki yerinden tam çıkardıktan sonra)

Arıza (patlama) cam sigorta-köprü diyot-elektrolitik kondansatörler dışında ilerleyen kısımlarda da varsa zaten cam sigortası bu durumda prize PSU takılınca hemen atacaktır, (Bu devreyi korumak amaçlı) Bu durumda tamiri daha biraz daha güç olacaktır, çünkü diğer elemanlar tek tek kontrol edilip devre ölçümü veya takibini de ayrı ayrı yapmak gerekecektir. Umarım bu şekilde de değildir sadece kondansatör arızasıdır ve bu parça değiştikten sonra cam sigorta atmaz.Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Umuyorum ki bir zarar gelmemiştir, 2 tane seri bağlı olandan (Çoğunlukla 400 volt için 2 tane seri 200 voltluk bağlanır) bir tane elektrolitik kondansatör de muhtemelen patlamış olabilir. PSU'nun diğer (Sekonder) kısmı şebekeden smps trafosu ve optokuplör denen 220 volt ac'den yalıtımlı parçalarla tam izole haldedir, bu beslenme voltajlarının çıktığı ikinci kısmın etkilenmemesi de lazımdır, kendi kanaatimce. Siz kapağı açıp yanan veya şekil değiştiren bazı parçaları ilk başta tespit edebilirsiniz aslında. (PC'yi fişten çekip kasadaki yerinden tam çıkardıktan sonra)

Arıza (patlama) cam sigorta-köprü diyot-elektrolitik kondansatörler dışında ilerleyen kısımlarda da varsa zaten cam sigortası bu durumda prize PSU takılınca hemen atacaktır, (Bu devreyi korumak amaçlı) Bu durumda tamiri daha biraz daha güç olacaktır, çünkü diğer elemanlar tek tek kontrol edilip devre ölçümü veya takibini de ayrı ayrı yapmak gerekecektir. Umarım bu şekilde de değildir sadece kondansatör arızasıdır ve bu parça değiştikten sonra cam sigorta atmaz.Kolay gelsin.
PSU'da içini açabileceğim vidalar yok. Yalnızca fanını çıkarabiliyorum. İçine bakamayacağım yani. Yeni PSU alıp deneyeceğim. Umarım diğer parçalarda hasar yoktur. Aklıma bir de UPS'in bataryasının neden boşladığı takıldı. Şu an düzgün çalışıyor ama ilerde bir sıkıntı çıkarır mı sizce?

Şu anda düzgün çalışıyorsa herhangi bir sorun çıkaramaz. Uzun zaman boyunca prize fişi takılı olmadan çok fazla bekletildiyse boşalma durumu bundan olmuştur, ama prize taklııp iyice şarj olduktan sonra standby'da (kesintilere karşı hazırda bekleyerek) bir sıkıntı çıkarmayacaktır, line interkatif bir ups ise. Şu anda power düğmesiyle açılmayıp çalışmasaydı içindeki jel aküsünün değişimi belki de gerekebilirdi. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı