Bilgisayar programcılığı mezunu kendini nasıl test edebilir?

andurill

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, bilgisayar programcılığı bölümünden yeni mezun olacağım. Yaklaşık bir ay sonra iş aramaya başlayacağım ancak hangi konularda ne kadar bilgi sahibi olduğumdan emin değilim. Çoğu konuyu temel veya orta seviyede biliyorum ama artık yazılım konusunda yapay zekadan yardım alarak bazı şeyleri çözdüğüm için ne kadar bilgiye sahip olduğumu kestiremiyorum. İş ararken ve CV hazırlarken neyi ne kadar bildiğimi ölçmem lazım. Örneğin, JavaScript'i ne kadar bildiğimi test etmem gerekiyor. Bunu yapabileceğim sınav tarzı bir sistem ya da benzeri bir kaynak var mı acaba?

Bunun testi proje uretmek. Yapay zekadan yardim almaksizin bir seyler gelistirebiliyorsan, code review icin internette paylasip fikir alabilirsin, yada AI'dan code review isteyebilirsin. Eger yeterince aciklarsan kafandaki seyleri, detayli bir analiz yapiyor koduna.

ama artık yazılım konusunda yapay zekadan yardım alarak bazı şeyleri çözdüğüm için

AI'dan gelen kodu anlayabiliyor; neleri eksik yanlis yaptigini gozlemleyebiliyorsan konuya hakimsin demektir. Zira cok temel bir sey olmadikca bariz hatalar, eksik pratikler ya da yanlis varsayimlar yapiyor.

Direkt gelen kodu copy paste edip calistiriyorlsan skill ceiling olarak AI'in altinda kaliyorsun demektir ki bu da ortalamanin altinda kaldigini gosterir. Ilk basta buradan anlarsin seviyeni.

LLM'leri zaten nasil yapildigini bildigin fakat yazmakla zaman kaybetmek istemedigin seyleri olusturmak icin ya da hizli fact check yapmak icin kullanman gerekiyor. Senin de bilmedigin seyi AI a generate ettiriyorsan gecmis olsun.

Proje gelistirme tavsiyesine katiliyorum, zaten mezun olana kadar da gelistirmissindir. Oradaki tecrubelerinden neyi az ya da neyi iyi bildigini bilirsin. Is ilanlarindaki gereksinimleri de ne olcude karsiladigini da hizlica anlarsin bir kac tane ilan uzerinden ilerlersen.

Olayi ne kadar "JS biliyorum" seklinde dile indirgemeden ele almaya calis. C# ile iyi seviyede web app yazabilen birisi zaten JS ile de yazacaktir, temel pratikler degismiyor; syntax degisiyor onu da ogrenmek gayet hizli olacaktir.

AI'dan gelen kodu anlayabiliyor; neleri eksik yanlış yaptigini gozlemleyebiliyorsan konuya hakimsin demektir. Zira cok temel bir şey olmadikca bariz hatalar, eksik pratikler ya da yanlış varsayimlar yapiyor.

Direkt gelen kodu copy paste edip calistiriyorlsan skill ceiling olarak AI'in altinda kalıyorsun demektir ki bu da ortalamanin altinda kaldigini gosterir. Ilk basta buradan anlarsin seviyeni.

Llm'leri zaten nasıl yapildigini bildigin fakat yazmakla zaman kaybetmek istemedigin seyleri olusturmak icin ya da hizli fact check yapmak icin kullanman gerekiyor. Senin de bilmedigin seyi AI a generate ettiriyorsan gecmis olsun.

Proje gelistirme tavsiyesine katiliyorum, zaten mezun olana kadar da gelistirmissindir. Oradaki tecrubelerinden neyi az ya da neyi iyi bildigini bilirsin. Is ilanlarindaki gereksinimleri de ne olcude karsiladigini da hizlica anlarsin birkaç tane ilan uzerinden ilerlersen.

Olayi ne kadar "JS biliyorum" seklinde dile indirgemeden ele almaya calis. C# ile iyi seviyede web App yazabilen birisi zaten JS ile de yazacaktir, temel pratikler degismiyor; syntax degisiyor onu da ogrenmek gayet hizli olacaktir.

Hocam, kesinlikle kopyala-yapıştır yapmıyorum. Gerçekten bir şeyler öğrendim. Elbette bunları okul öğretmedi ama temel seviyede bilgi sahibiyim. Hatta belki temelin biraz üzerindeyim diyebilirim. Ancak iş bulamama korkusu yaşıyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum. Hemen bir iş bulmak istiyorum, çünkü asıl hedefim iOS developer olmak. Bunun için bir MacBook gerekiyor ama şu an böyle bir maliyeti karşılayamam ailemde hemen iş bul diyor okuyup gidip alakasız işlerde çalışıp işçi olmak istemiyorum.

İş ilanlarına baktığımda genelde deneyim aranıyor. Bana beni işe alıp yetiştirecek bir yer lazım. Ama çevre olmadan zor gibi. En azından IT sektöründe bir pozisyonda çalışmaya başlayıp, bir yandan yazılım alanında kendimi geliştirebilirim diye düşünüyorum.
Bunu bile başarabilir miyim emin değilim; çünkü çevre önemli bir faktör ve deneyimsizken iş bulmak gerçekten çok zor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı