Bilgisayar programcılığı okumak mantıklı mı?

GlopenGenc

Hectopat
Daha fazla  
70 gün falan kaldı. Bir üniversiteye yerleşmek istiyorum. AYT yetiştirmekte sıkıntı yaşıyorum, TYT bitti sayılır. Maddi açıdan sıkıntım yok. 5 yaşından belli bilgisayar ile iç içeyim. Meslek lisesinde temel yazılım hakkında az buçuk bilgi sahibiyim (C++,C#,pythoon, Java, colab, SQL, HTML, CSS) 4 senelik bir üniversite okumak istiyorum. Yine de bilgisayar programcılığı iyi bir seçenek olur mu arada kaldım 1 sene mezuna bırakmalı mıyım yoksa bu sene yerleşip DGS ile bir şeyler yaparak kendimi geliştirmem daha iyi mi olur bilmiyorum.

Gayet iyi bir seçenek, bu yaz bilgisayar programcılığından mezun oldum, hemen özel bir sektörde IT asistanı olarak işe başladım, bu yaz DGS'ye girip açıktan yönetim bilişim'i sistemlerine girip 4 yıllığa tamamlayacağım.

DGS ile 4 yıllık tamamlamazsan teknisyen olabilirsin. Ki şuan ihtiyaç var. Fakat yazılım konusunda sadece temeli öğrenirsin. Kendini geliştirmezsen yazılımcı olamazsın. Önlisans mezunu olursan daha çok donanım ağırlıklı işler seni bekliyor. Başlangıç olarak yüksek maaş beklemek doğru olmaz. Bir mühendis olamıyorsun haliyle. Fakat tecrübe edindikçe bulunmaz hint kumaşısın.

DGS ile 4 yıllık tamamlamazsan teknisyen olabilirsin. Ki şuan ihtiyaç var. Fakat yazılım konusunda sadece temeli öğrenirsin. Kendini geliştirmezsen yazılımcı olamazsın. Önlisans mezunu olursan daha çok donanım ağırlıklı işler seni bekliyor. Başlangıç olarak yüksek maaş beklemek doğru olmaz. Bir mühendis olamıyorsun haliyle. Fakat tecrübe edindikçe bulunmaz hint kumaşısın.
Bilgisayar okuyorum. Bolumden bağımsız olarak kendini geliştirmeden bir sey olunmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
IT sektörüne zorlayabilirsin. Yok ben yazılımcı olucam dersen. Türkiye ayağında Türk şirketlerinde tamamen içsel alım oluyor ya da stajdan kalırsan sürdürebilirsin. İzlenimim genelde mühendisler öncelikli oluyor. Ya da genç projeleri kovalarsın. Tabi bir hayat tecrübesi olarak sana önerebileceğim en yegane şey "INGILIZCE" öğrenmen. Ana dilin kadar iyi konuşursan ve yazılım sektöründe iş yapabilecek kadar bilgin olursa ondan sonraki süreçlerin kolay olur. Şöyle düşün. Çevremde alım yapan firmalar var. Programcılık ve mühendislikten mezun arıyorlar ama şartları C1 seviyesinde ingilizce. Başvuru yaparken IELTS istiyorlar. Yani ortalamanın üzerinde olman lazım ve bu da çok çalışmaktan geçiyor. Onun dışında IT sektörüne kapak atarsan ve çevre yaparsan maaş ortalaması belli. Yönetici olmadığın sürece aşağı yukarı Türk şirketlerinde memur maaşlarında çalışırsın. Tabi kolay meslekte değil. Mağaza sektörüne girersen geçmiş olsun. Sabah akşam cebin susmaz. Sürekli problemleri çözmekle uğraşırsın. ERP tarafında olursan o da benzer bir durum. Ama zor olmayan bir meslek göster desen YOK. Para kazanmak istiyorum diyorsan kendi işini kurana kadar bir yerde para biriktirir ya da berber tarzı mesleklere yönelirsin eğer amacın şu anki enflasyonda para istiyorsan. Kısacası ülkende bir iş yapacaksan ülkenin durumuna göre meslek seçmeye bak. Gidip işletme okuyacaksan okuma daha iyi. Programcılık okuyacaksan okumakla bırakma iz bırakan projeler yap. Satış yapan. Ne demek satış yapan?. Sen para kazandırdıysan kendine işe alım yapacak adam da bu çocuk bana para kazandırır der. Para kazandırmayanı kimse istemez. Mühendis değilsin vs. Ki yukarıdaki arkadaşın dediği gibi yeni mühendisler bile iş bulamıyor ve imkanı olan yurtdışına gidiyor.

IT ve Bilişim sektörü tamamen bitmiş durumda. LinkedIn üzerinden ilanlara bakabilirsiniz her ilanda en az 1000 başvuru var. Tanıdık ve Torpil felan varsa okumanızada gerek yok

Hocam bu teknisyen işi nasıl oluyor biraz açabilir misiniz devlete bağlı olarak mı?

Hocam bu teknisyen işi nasıl oluyor biraz açabilir misiniz devlete bağlı olarak mı?

Ben özel sektördeyim. Daha çok network ve it hizmeti veriyoruz. Bazen onarıma cihazlar geliyor onarım yapıyoruz. Kamera güvenlik sistemleri üzerine de hizmetimiz var. Bu işlerin montajını da biz yapıyoruz haliyle :) fakat devlette kamu kurumlarında bilgi işlem bölümünde alımlar oluyor KPSS şartı ile. Bilgi işlemde de donanımsal olarak hastane işlem odalarında temel arızalara koşturuyorsun. İmaj işleri bakım işlerini üstleniyorsun. Bu tarz şeyler

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı