Bilgisayar takıntımı nasıl yenebilirim?

Vileblood

Decapat
Bu konuyu bana psikoljik açıdan tavsiye vermeniz için açıyorum biraz uzun olacak ama okuyup yardımcı olursanız sevinirim. Bilgisayarımı 3 ay önce eski bilgisayarımı Windows 10 yaparken sesini bozduğum ve düzeltemediğim için aldım. Evde Windows kurulumunu yapmak için bilgisayarı eski monitörüme bağladım ama görüntü gelmedi. Aslında görüntü vardı fakat ben monitörüm nedeniyle görmüyordum çünkü herne kadar giriş yerine takılsada uyuşmuyordu ama ben bunun farkında değildim bilgisayarı bozuk sanıyordum bu yüzden birkaç defa fisi çektim güç düğmesine bastım bekledim her şeyi denedim olmadı doğal olarak. Bende bilgisayarı bilgisayarcıya götürdüm ve o orada Windows'u kurup bana dönüştürücü sattı her şey normal gözüksede asıl olay burada başlıyor. Ben sistem iyi diye virüslere kapımı açarak bir sürü korsan şey indirdim. En son bir fidye virüsü inince işin ciddiyetine varıp Malwarebytes ile virüsleri temizledim.

Ama içim rahat etmedi ve gidip format atayım dedim, geldik o bende takıntı bırakacak kadar beni korkutan ânâ geldik. BIOS ekranı gitti geldi gitti geldi. Bende dedim ki aha virüs bilgisayarın bir yerini yaktı. Formatı bırakıp sıfırlayayım dedim sıfırlama ekranına kadar hiç sorun çıkmadı ama sıfırlama ekranına gelince fişi çektim taktım çok şükür sıfırlamaya öyle devam ettim. Bende neden böyle olduğunu merak edip konu açtım ve dönüştürücünün bozuk olduğunu anladım. Günahını al mıyım ama bu bana hâlâ bilgisayarcının çakallığı gibi geliyor kendim format ata mıyım diye bana bozuk dönüştürücü vermiş bence neyse konuya dönelim. Sıfırlama işlemi bitince korsan olmayan normal oyunlar indirmeye başladım.

Warframe yükledim ve oturum açma ekranı bitince oyun ekranı geldi ve tam ekran yapınca ekran siyah oldu oyunun görüntüsü gelmedi bende oyun bozuktur deyip sildim. Valorant yüklemeye başladım ve aynısı Valorant'tada olunca büyük bir şok geçirdim çok üzüldüm çünkü 8 yıl eski bir sistemle oynayıp iyi bir sistemi düşlüyordum ve günümüz şartlarında 6 K'ya aldığım bilgisayarın böyle hata vermesi beni yıkmıştı hayata olan umutlarımı yitirmiştim adeta. Ama bununda çözümünü buldum meğerse NVIDIA Denetim Masası'ndan kendi ayarladığım çözünürlük seçiliyken bilgisayarı sıfırladığım için böyle olmuş ve bununda çözümünü bulmam uzun sürsede buldum ve hallettim. Bu sefer LoL'e girdiğimde PC çöküp duruyordu fişi çekerek çözuyordum işi ama bunu yapmanın zararlı olduğunu bildiğimden yapmak istemiyordum çözüm aradım ve buldum. Sorun odaklanma yardımından kaynaklıymış PC'yi sıfırlarken fişi çektiğimden olsa gerek. Bunu da bilgisayarı baştan sıfırlayarak çözdüm her ne kadar görüntü gidip gelsede net göremesemde hallettim.

Artık çoğu sorunu çözdüm ama bu olayların etkisi hâlâ üstümde duruyor ve ara ara ruhumu çok sıkıyor. O kadar takıntılı hale geldimki bilgisayar toz almasın diye sanki araba örtermiş gibi örtmeye başladım. Ve artık bu takıntı beni bilgisayardanda soğuttu eskiden günde 16 saat belki 20 saat bilgisayara bakan ben 20 dakikadan fazla bakmaz oldu artık en ufak kasma donmada bile kalp krizi geçirecekmiş gibi oluyorum YouTube'den video izlerken bile virüs bulaşıcakmış diye düşünüyorum. Aileden biri bilgisayara bakarken fareye yanlış bastığında bile delircek gibi oluyorum sinirleniyorum. Ben artık bu durumdan bıktım aklıma en ufak bir şey takıldığında konu açıyorum açmazsam içim daralıyor bana yardımcı olun. Şimdiden herkese teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum, makine bu. Zaten eninde sonunda bozulacak elbette ve senin akıl sağlığından değerli mi? Değil tabi ki de. Bence bu kadar paronayak olma. Diyelim ki bilgisayarın bozuldu. Dünyanın sonu değil ya. En kötü internetten açar bakar sorunu çözersin ya da servisine gönderirsin. Emin ol bilgisayarin hakkinda bu kadar endişelenmene hiç gerek yok ama tabiki bilgisayarına zarar verecek şeyler de yapma. Bir sorunun varsa da bu foruma konu açabilirsin. Sağolsun burdaki insanlar bana çok yardımcı oldular. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Çok erindim okumaya o yüzden direk tavsiyemi yazacağım başlık için. Doktora mı artık psikoloğa mıdır hangisine gidilmesi gerekiyorsa git durumunu anlat. Tavsiye versek bile profesyonel değiliz sonuçta doktorlar falan gibi. Kendi tavsiyemi verirsem yani kişisel olarak benimde bağımlılığım var bilgisayar ve telefon falan gibi. 17 yıldır hiçbir şeye ilgim yok zannediyordum ama spor yapmaya başlayınca yaptıkça yapasım geldiğini anladım artı olarak dil öğreniyorum ileride çevirmen olmak için. Kendine hobi bul yüzlerce yapacak şey var ara hangisi sana güzel,eğlenceli vs. geldiğini ve onu yap bilgisayar kafandan ayrılır. Ben spor dışında ve dil öğrenme dışında fazla ilgim yok o yüzden yine bilgisayar ve telefon bakıyorum ama bağımlılık düzeyinde değil eskisi kadar bırakmak istersem bırakabilirim.

Başka okumaya üşenen arkadaşlar olur diye özetleyeyim. Arkadaş bir bilgisayar almış ve sürekli arıza veriyormuş ve istediği gibi çalışmıyormuş. Sorunların çoğunu çözmesine rağmen en ufak bir sorunda bile sıkıntıya düşüyormuş bunu nasıl aşacağını soruyor. Bağımlılık değil yani.
Bir sorun yaşadığında sakin olmaya çalış içecek bir şeyler al rahat ol yani. Bilgisayar seni geriyor anladığım kadarıyla şuan senin için iyi gelmeyen bir şeyi kullanmana gerek yok. Kullanmak istiyorsan bilgisayarını istediğin gibi kullan takıntı yapman sadece bilgisayarını kullanmanı engeller. Bu kadar kafana takma virüs kapsa ne olacak format atarsın. Bilgisayarı 20 dakika kullanıyormuşsun önemli değilmiş o kadar da böyle düşün. Aç bilgisayarı sorun yaşamadığın bir oyun vs aç istediğin kadar oyna rahatla biraz. Umarım faydalı olur.

Son düzenleme:
Hepinize çok teşekkür ederim.Cevaplarınızın beni bu kadar rahatlatıcağını tahmin bile edemezdim.Yani bu cevapların verdiği rahatlığı size anlatamam.Size çok teşekkür ederim iyi ki varsınız.

Dostum buna benzer durumları ben de yaşıyorum. Bir aralar ciddi OKB sorunlarım vardı fakat yatıştırmıştım biraz. Pandeminin başlarında biriktirdiğim para ile hayalimdekinden daha iyi bir PC alabildim. Fakat sürekli evde tıkalı kalmaktan yeniden obsesif sorunlarım ortaya çıkmaya başladı. Senin başından bir ton olay geçmiş ve etkisinde kalmışsın çok normal. Bende ortada hiçbir durum yokken bile kendi kafamda bir şeyler kurmaya başladım. PC de en ufak bir takılma vb. bir şey olsa hemen düşünmeye başlıyorum falan. PC yi ilk aldığım zamanlar bu daha yoğundu tuşuna basmaya çekiniyordum. Sana net olarak şunu yap geçer falan diyemeyeceğim maalesef ama durumun obsesifliğe doğru gidiyor gibi görünüyor farkında olman bile çok önemli. Klasik olucak ama tamamen kafanın içinde olan bir durum. Ben PC de kafama taktığım çoğu sorunu forumda çözmüştüm. Olabildiğince insanlarla konuşmanı, iletişimde olmanı tavsiye ederim. Umarım bu takıntılı halinden kurtulursun iyi akşamlar

Yardımınız için size ne kadar teşekkür etsem az.Cevaplarınızı okuduğumdan beri hiçbir şekilde rahatsızlık hissetmedim.Galiba gerçekten kafamda kurduğum saçma ve gereksiz düşünceler beni dibe çekiyormuş.Tekrardan teşekkür ederim,size minnettarım.

OKB?
Takıntı (opsesyon) ve zorlantı(kompulsiyon) var sanırım. Yukarıda verdiğin örnek gibi bilgisayar toz kapacak diye korkmak takıntı ve üstünü örtmek zorlantı oluyor. Yani aklına bir şey takılıyor ve onu eyleme döküyorsun. Bende de ışığı açıp kapatıp açıp kapatıp olarak yapıyordum. Çeşme acaba kapandı mı diye içimden ses geliyordu ve bende çeşmeyi açıp kapatıp duruyordum. Bunun gibi bir sürü örnek var.

Işıpı açıp kapatma durumu bende de vardı ek olarak bir cihazın fişini çıkardım mı çıkarmadım mı diye de kafamın içinde sorular dönüp duruyordu.. Bu durum sonradan başka şeylere de sıçrıyor yaptığımdan emin olduğum şeylerden bile acaba oldu mu olmadı mı gibisinden sorular oluyordu kafamda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…