Bilgisayar Tavsiyesi

Bütçe
10000 - 12000 TL

Magical Village

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar herkese, iki model arasında kararsız kaldım. Maalesef ki, ikisinde de aynı sorunlar var; aşırı ısınma sorunları varmış ve malzeme kaliteleri de kötüymüş. Ayrıca, ikisi de şu şekilde tasarlanmış; ekranın altına havalandırmayı koymuşlar. Havalandırma, sıcak havayı dışarıya saldığı için ekrana zarar verebilir mi acaba diye düşünüyorum.

Birisinin 120 Hz ekrana sahip olması dikkatimi çekerken, bir diğerinin de MX450 ekran kartına sahip olması ilgimi çekiyor. Oyuncu birisi değilim, oyun oynarsam eğer basit seviyede olan oyunları oynarım. Müzik yapmak ve video editi yapmak için istiyorum daha çok. Ram kapasitesi önemli değil, artırmak için ram satın alabilirim.

Sizce, bu iki modelden birisini mi almalıyım, yoksa bu iki modelin fiyatına yakın bir fiyatta olan bir bilgisayarı bana tavsiye edebilir misiniz?

Bilgisayarların satın alma bağlantıları:

1) ACER Aspire5 Intel Core i5-1135G7 16GB 512GB SSD GeForce MX450 DOS 15.6" Silver Laptop(Acer TR Garantili) Fiyatı, Yorumları - Trendyol
2) Dell Inspiron 15-3525 AMD Ryzen 5-5625U 8GB 512GB SSD 15.6" W11 Home Laptop (Dell Türkiye Garantili) Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Marka ve modelleri:
1) Acer Aspire 5 (NX.AT2EY.002)
2) Dell Inspiron 15-3525

İkisinin fiyatı da 10-12 bin lira arası şu an.

1 ay daha çalış bütçeni yükselt öyle al. Burdan alcağın laptoplar seni çok ileriye götürmez hep sınırlandırır.

Bütçeni biraz daha zorlayabilirsen alttaki seçenek senin için çok daha iyi olacaktır, GTX 1650'den hafif daha güçlü.

Maalesef ki, bütçe artırma gibi bir düşüncem yok.
O halde idare etmelik şu MX450'li model alınır hocam. Ben de son 4 senedir MX150'li Acer Swift 3 kullandım, daha yeni bu yaz PC'ye geçtim. Başta laptopta sadece 4 GB RAM olduğundan sıkıntı çıkarıyordu ama 12 GB'a geçince performansı beklentilerimi karşıladı. Davinci Resolve'ta 4K editler ve kısa filmler yapabildim (editleri render öncesine kadar 720p'de yapmak koşuluyla). VRAM kısıtlı olduğundan oyunları yüksek ayarlarda oynayamayabilirsiniz ama mesela CS:GO'yu yüksek ayarlarda 70-80 FPS'lerde oynatıyor. İşlemcisi ısınabilir veya ısınmasın diye termal throttle yapabilir, ThrottleStop kullanarak sorunu giderebilirsiniz (maksimum performansı alayım derseniz, normal koşullarda gerek yok).

Merhaba, yorumlarınız için teşekkür ederim. Sizce, i3-1115G4 ile i5-1135G7 arasında pek de büyük farklar var mıdır ve ayrıca biri 3200 MHZ bir diğeri ise 2667 MHZ, fark için daha fazla para ödemeye değer mi? 4500 TL gibi bir fark fiyat farkı var aralarında. Bir tanesinin donanımı daha düşük fakat SSD ve RAM alarak, yükseltebilirim. Video editlerinde de basit video editleri yapmak istiyorum, öyle profesyonel olanlardan değil ve 4K 2160p’ye de gerek yok, Full HD 1080p 60FPS olarak da render yapabilsem yeterlidir benim için. Oyun konusuna gelirsek, oyuncu birisi değilim, sadece oynadığım bir oyun var ve oynamak istediğim oyun da Unity WebGL tabanlı, oyunu tarayıcıdan oynuyorsunuz. Tanıdığımın bilgisayarında i3-10110U işlemcisi ve 4 GB RAM kapasitesi var, işletim sistemi de Windows 11. Oynadığım oyunu onun bilgisayarında test ettim ve kullandığım tarayıcı Google Chrome idi. Ara sıra kasmalar oldu, acaba bu işlemciyle mi alakalıdır yoksa RAM kapasitesiyle mi ya da ikisinden de mi kaynaklıdır? GPU kullanımı %12 ile %15 arasında gidip geliyordu, kullanılabilir RAM miktarı ise 300 ile 500 MB arasıydı. Şu anda başka modellere bakıyorum, bu yüzden size soruyorum.

Sizce, i3-1115G4 ile i5-1135G7 arasında pek de büyük farklar var mıdır ve ayrıca biri 3200 MHZ bir diğeri ise 2667 MHZ, fark için daha fazla para ödemeye değer mi? 4500 TL gibi bir fark fiyat farkı var aralarında.
i3'te 4 iş parçacığı, i5'te 8 iş parçacığı var. Renderlama yaparken fazla çekirdeğin faydasını görürsünüz. RAM hızı konusunda emin konuşamam ama genel olarak o farkı fark etmezsiniz, bu durumda o kadar daha fazla ödemeye değmez. Ayrıca dediğin kasma olayı büyük ihtimalle yetersiz RAMden dolayı, mininum 8 GB almaya dikkat et ama bence 12-16 GB bu bilgisayar için ideal olur.

Ve son olarak şunu da sormak istiyorum, ucuz olan modele 4 GB Ram lehimli ama Ram eklenebilir. Ram eklesem sanırım çift kanallı çalışmaz, tek kanalda çalışır öyle değil mi? Tek kanal ve çift kanal durumu benim kullanımım için pek de önemli olur mu, sizce?

Hayır hocam çift kanal modunda çalışır. Eğer 4 GB yerine başka kapasitede RAM eklerseniz flex modunda çalışır. Her iki durumda da tek kanal modundan daha iyi performans alırsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…