Bilgisayar tek seferde çalışmıyor ve ve ısınıp kapanıyor

DedektifPanda

Decapat
Daha fazla  
Bilgisayarı çalıştırdığım zaman CPU dahil olmak üzere tüm fanlar çeyrek tur dönüp duruyor, ikinci kez tuşa bastığım zaman çalışmaya başlıyor. Güç kaynağı da yeni aslında ama son zamanlarda gürültülü çalışmaya, tıkırtı yapmaya başladı. CPU çok ısındığı için 2 gün önce termal macun yenileyip doğru bir şekilde montajladım ama boşta 60, %70 yük altında ise 110 dereceyi görüp kapanıyor. PSU kaynaklı bir sorun mu anlamış değilim, neden kaynaklandığı bulamadım.

Performax 550W 80Plus PSU.
R5 5500.
RX6600.
ASUS B450M K II.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarı çalıştırdığım zaman CPU dahil olmak üzere tüm fanlar çeyrek tur dönüp duruyor, ikinci kez tuşa bastığım zaman çalışmaya başlıyor. Güç kaynağı da yeni aslında ama son zamanlarda gürültülü çalışmaya, tıkırtı yapmaya başladı. CPU çok ısındığı için 2 gün önce termal macun yenileyip doğru bir şekilde montajladım ama boşta 60, %70 yük altında ise 110 dereceyi görüp kapanıyor. PSU kaynaklı bir sorun mu anlamış değilim, neden kaynaklandığı bulamadım.

Performax 550W 80Plus PSU.
R5 5500.
RX6600.
ASUS B450M K II.

Hocam konuyla pek alakalı değil ama işlemcinin 110 derece olmasına nasıl izin verdiniz

Güç kaynağınız başlıca problem gibi duruyor. Ne kadar bilindik ne kadar kaliteli bilemiyorum. İşlemciniz için de önerim MX4 termal macun alıp soğutucu montajını düzgün yapmanız. Isınma sebebi macundan çok soğutucunun düzgün takılmaması gibi geliyor bana. Aynı zamanda PSU düzensiz veya yüksek voltaj da veriyor olabilir.

Hocam konuyla pek alakalı değil ama işlemcinin 110 derece olmasına nasıl izin verdiniz
Hocam son anda fark ettim ama yetişemedim maalesef.

Güç kaynağınız başlıca problem gibi duruyor. Ne kadar bilindik ne kadar kaliteli bilemiyorum. İşlemciniz için de önerim MX4 termal macun alıp soğutucu montajını düzgün yapmanız. Isınma sebebi macundan çok soğutucunun düzgün takılmaması gibi geliyor bana. Aynı zamanda PSU düzensiz veya yüksek voltaj da veriyor olabilir.

Hocam AMD stock fanın vidalarını çok zorlamadan durduğu yere kadar sıktım, yanlış mı yaptım acaba? Bir de maddi olarak çok rahat değilim şu anda güç kaynağı kaynaklı olduğundan nasıl emin olabiliriz. Gerçi bende hiç güvenmiyorum PSU'ya ama yine de bir yöntemi var mıdır?

Son düzenleme:
OCCT ile Power testi yaparak PSU'nuzu test edebilirsiniz. Ancak termal macunu yeni sürülmüş bir CPU bu kadar ısınmamalı. Soğutucu montajını tam yapamamış olabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bir bilgisayarcıya gidip başka bir PSU bağlayıp deneyebilirsiniz sistemde. Hiç termal macun sürmeseniz yine de 110 derecelere kolay kolay gelmez. Tek sorun PSU değilse eğer, soğutucuyu düzgün montajlamak gerek.

Hocam aslında yandan baktığım zaman dahi, soğutucu bloğun işlemciye temas ettiğini görebiliyorum. Fan hızı 2400 RPM olarak gösteriyor ama hiç o kadar hızlı dönüyormuş gibi görünmüyor. Ekran kartı sıcaklığı çok stabil ama CPU yüksek değerleri görüyor, ısı senyörüyle alakalı olabilir mi?

HWMonitor - OCCT - AIDA64 vb. programlar ile sıcaklıkları görebilirsiniz. Soğutucusunun doğru montajlandığı, yeni termal macun sürülmüş bir işlemci 110° görmemeli.

OCCT ile Power testi yaparak PSU'nuzu test edebilirsiniz. Ancak termal macunu yeni sürülmüş bir CPU bu kadar ısınmamalı. Soğutucu montajını tam yapamamış olabilirsiniz diye düşünüyorum.
Fanı oturturken anakartın arkasındaki plaka düştü, onu alayım derken fanı kaldırmak zorunda kaldım. Hava mı kaldı acaba, dün hiç aklıma gelmedi. Mesh bir kasa kullanıyorum hava sirkülasyonu iyi sayılır ama topladığım günden beri CPU'ya yük binince kapanıyor. Oyunlarda 70-80 derece bandında ama başka bir uygulama kullanırken %75-80 yük binince ısıdan dolayı kapanıyor.

Tek tek her şeyin test edilmesi gerekiyor. Kapanıp açılma sorunundan kaynaklı olarak OCCT - Power Testi. CPU sıcaklığından dolayı termal macun - soğutucu montaj kontrolü. Bunlardan sonra sorunun devam etmesi durumunda farklı çözüm ve test önerileri için konuşuruz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı