Selam, bir arkadaşın flash belleğinden bilgisayarıma virüs bulaştı. Bilgisayarımla beraber flash belleğime bulaştırdım. Ayrıca telefonuma da bulaştı. Dolaylı yollarla başka bilgisayarlara da virüsü enjekte ettim.
Birinci sorum bundan en kolay yoldan nasıl kurtulabilirim?
Daha önemli ikinci soru ise bu virüs bulaştığı herhangi bir aygıtın içindeki verilere zarar verir mi?
Not: Yaklaşık bir aydır bilgisayarımda ancak şimdiye kadar kısayol dosyası açma dışında bir problem yaşamadım.
Trojan virüslerse bilgisayarınızdaki bilgileri çalmaya başlamış olabilirler, tek çözüm tüm aygıtları tamamen temizlemeniz. (Bilgisayara format, telefona sıfırlama, USB'nize de biçimlendirme vb. vb.)
Biçimlendirmeyle düzelmiyor, tekrar kendi kendine dosya açıyor. @BrainHacker tavsiyeni en kısa zamanda deneyeceğim. İnşaAllah düzelmesine yardmcı olur.
Ek olarak, bu linkteki programı indir bir tarama yap ne çıkacak bakalım. Tarama yaparken flash filan takılı olsun. Arama yapmadan önce ayarlar, algılama ve koruma kısmındaki 3 kutucuğu seç.
Sen önce combofix yap. O Allahın emri gibi bir şey. Bana kalırsa full bir antivirüs programıyla tüm pcyi taratman. Bu biraz uzun sürebilir ama tek kurtuluş ya o ya da sistemi biçimlendirdikten sonra format.
Sakın ha Combofix kullanmayın. Kaç kere söyledik Combofix kullanmayın diye. Mavi ekran gibi hatalar alabilirsin. Kaspersky'yi indirip Tam Tarama yap. Eğer Kaspersky hakkında bilgin yoksa, daha önce açılmış ''Ücretli AntiVirüs Programı Tavsiyesi'' konularına bakın.
Sakın ha Combofix kullanmayın. Kaç kere söyledik Combofix kullanmayın diye. Mavi ekran gibi hatalar alabilirsin. Kaspersky'yi indirip Tam Tarama yap. Eğer Kaspersky hakkında bilgin yoksa, daha önce açılmış ''Ücretli AntiVirüs Programı Tavsiyesi'' konularına bakın.
Ben yıllardır yapıyorum acil durumlarda ve hep başarılı oldu. Dediğiniz gibi ağır virüsleri sisteme bulaşmışsa silip sistemi çökertiryor olmasını bilmiyordum.