Bilgisayara format atarken biçimlendir dememize gerek var mı?

ECM

Hectopat
Daha fazla  
Ekranda bazıları biçimlendir deyip devam ediyor bazıları da biçimlendirmeden direkt ileri diyorlar. Hangisini yapmak daha sağlıklı acaba?
İkisi arasındaki fark nedir?

Hocam ben biçimlendirme işlemi yapmadan format attım ve bir sorun oluşmadı ama eğer biçimlendirmek gerekiyorsa mutlaka teknik bir ayarı esgeçiyoruz demektir.

Eğer yüklü olan bir sistem varsa ve o sistemi silmek istiyorsanız biçimlendirebilirsiniz. Yoksa boş alanda zaten kendisi biçimlendiriyor. Biçim vermeden sistem yükleyemez.

Benim şahsi tavsiyem yedekleme olarak harici bir disk bulunmuyorsa elinizde sisteminiz içinde bir yedek bölüm açıp verilerinizi yedekleyip, sistemin kurulu olduğu bölümü önce silip sonra tekrar oluşturup daha sonrada biçimlendirme yapmalısınız. Daha sonra işletim sistemi kurulduğunda hemen 1-2 tane virüs programı yükleyip yedek bölümünüze hiç girmeden taratmalısınız.

Harici bir diskiniz varsa bütün yedeğinizi ona çekip komple bütün depolama birimlerini silip, yeniden oluşturup, biçimlendirmenizi tavsiye ederim. Asıl temiz kurulum böyle oluyor zaten. Daha sonrasında sisteminizi tamamen hazır hale getirdikten sonra harici diskinizi güzelce tarayıp onuda arındırdıktan sonra yedek dosyalarınızı bilgisayarınıza çekebilirsiniz.

Benim "temiz kurulum" anlayışım budur açıkçası.

Biçimlendirmeden format atarsan sorun olmaz ama temiz format atmak istersen biçimlendirmelisin.

Biçimlendir demezseniz eski işletim sistemi dosyaları ve diskteki tüm dosyalar programlar vs. yer kaplamaya devam eder. Format atmaktaki amacınız genel temizlik veya virüs gibi birşeyse verilerinizi yedekleyin, biçimlendirip temiz kurulum yapın hatta yukarıda arkadaşın dediği gibi sil diyip yeniden bölüm oluşturup yaparsanız daha sağlıklı olur.

• Biçimlendirmeden İleri derseniz ve sistemde daha önce Windows varsa o Windows, Windows.old klasörüne taşınır. Bu sayede gerektiğinde oradan verilerinizi alabilirsiniz. Zaten yedek aldıysanız silin.
  • Öte yandan diskteki GPT bölüm tablosu dahil her şeyi sileyim derseniz diskpart güzel bir araçtır: Diskpart İle Sabit Disk Nasıl Silinir? - Technopat

Ekranda bazıları biçimlendir deyip devam ediyor bazıları da biçimlendirmeden direkt ileri diyorlar. Hangisini yapmak daha sağlıklı acaba?
İkisi arasındaki fark nedir?
Biçimlendirme yapmadan diskteki tüm bölümleri temizledim(buyuk kisim dahil) sil diyerek ve en son ssd bolumum kaldi sadece ve içi komple boş gozukuyordu ona tiklayarak yeni dedim ve sistemi kurdum şuan eskisinden hiç bir kalinti yok bende.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…