Bilgisayara inen dosyadan virüs bulaşir mi?

Daha fazla  
Buna benzer soru sormuştum ama telefon yazmışım. Bilgisayara bir soya indirecektim. Virüslü dosya indi, hemen inince iptal edemedim. Görev yöneticisinden şüpheli şeyleri kapattım, sildim, açmadım. Beyaz bir simgesi vardı adı telefon güncellemesiydi.

Açmassan virüs yayılmaz fakat açarsan virüs arka planda bilgiseyarının her şeyini yer.

Dosyayı açmazsanız birşey olmaz.

Dosyayı VirusTotal bununla tarat.

Defenderle taratmalisın. Öbür programlar bilgisayarını yavaşlatmaktan başka bir şeye yaramaz.

"Güncelleme" adında otomatik inen dosyalar yüksek ihtimalle zararlıdır. Meşhur oltalama yöntemlerinden biridir.

Türkiye'deki birkaç oltalama örneği:

"Devletten herkese 1000 TL pandemi desteği! Yararlanmak için hemen linkten e-devleti yükleyin!"

"MEB'den öğrencilere bedava internet! Bu fırsattan yararlanmak için: ...(link)... "

"Bu videoyu izlemek için Flash player yüklemeniz gerekiyor. (download butonu)"

"Telefonunuzda virüs tespit edildi! (titreşim) Virüsü silmek için .... zamanınız var! Hemen .... programını indirip tarama yapın!" (~Bu daha çok istenmeyen yazılım olarak değerlendirilebilir)

"Android ... surumlu telefonunuz için yeni bir güncelleme mevcut! Telefonunuzu ... sürüme yükseltmek için: ....."

"Tebrikler .... tarayıcılı .... operatörlü kullanıcı, hediye kazandınız! Ödülünüzü alın!" (~Daha çok istenmeyen site, spam)

"Facebook sayfam: ...." (sizi sahte bir facebook sayfasına yönlendirir, giriş yapmanızı ister)

İllegal sitelerde dolaşmadığınız ve Whatsapp mesaj zincirlerinden gelen linklere tıklamadığınız sürece oltalamaların çoğundan korunursunuz. Ayrıca reklamlı veya reklamsız link kısaltma servisine yönlendiren bağlantılardan uzak durmak da faydanıza olacaktır.

Zararlı, çalıştırılmadığı sürece aktifleşmez. Silebilirsiniz. Tarayıcınızdan otomatik indirme işlevini kapatmanız da ayrıca yararınıza.

İlaveten, indirilen dosyalar tarayıcınızın güvenlik sistemi ve antivirüs programınız tarafından taranır.

Ben bir dosya indirecektim deneyeyim dedim inince de sildim.
Antivirüs etkin mi?

Windows'un kendi antivurusu nu kullanıyorum hızlı tarama yaptim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…