Bilgisayara kola döktüm

berkucan

Decapat
Katılım
5 Ağustos 2018
Mesajlar
2
Bilgisayarıma kola döktüm ve hemen kapatıp ıslanan yerleri kuruladım çoğunlukla ekran kartının üstüne gelmişti ve biraz bekledikten sonra açmayı denedim ilk başta her şey normal bir şekilde çalıştı ve açıldı ben korkumdan 5 dakika elleyemedim bilgisayara biraz bekledikten sonra bir anda ekran gitti ve bilgisayarın fanları aşırı bir şekilde çalışmaya başladı. Ben görüntü gitti diye HDMI girişine baktım iyi silmemişim biraz ıslaktı sizce fanlar bilgisayarı kuruttuktan sonra düzelir mi? Yoksa hasarlanan parçayı belirlemek için ne yapabilirim? Acil yardım.

  • RX 580 8 GB STRIX ekran kartı
  • R5 2600 ıslemcı
  • 1X8GB Crucial RAM
  • Xigmatek 600W +80 guc kaynagı
  • Rampage joyance kasa
  • B450M-K anakart
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartınızı yakmış olmalısınız. Ana kartta bir arıza oluşmuşsa yeni deneyeceğiniz ekran kartı da bozulabilir. Bir bilgisayar tamircisine götürmenizde fayda var.
 
Su olsa gene bir şekilde de asitli içecekler fişini çekmek için birebir. Umarım düzelir. Hasarlı parçaları değiştirmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok bu durumda.
 
Bir şey olmadıysa da hepimizin yaptığı gibi bir şey oldu mu acaba merakıyla power tuşuna bastığınız anda olmuştur. Mümkün olan her yerde duyurmak lazım şu detayı, sıvı teması olan cihazı güçten ayırın ve tekrar bağlamayın. Sizin gözle gördüğünüz yada görmediğiniz, temizlediğinizi sandığınız nem belirlemez donanıma zarar gelip gelmediğini.
Umuyorum kalıcı bir hasar gelmemiştir sisteme fakat buradan sonrasında sanıyorum daha da risk almadan test etme şansınız olmaz.
Kontak spreyin nemi uzaklaştırdığı söylenir, temin edip bütün donanımların üstüne bolca sıkıp donanımları bir süre kenarı koymak denenebilir fakat dediğim gibi buradan sonrasının garantisi yok.
 
Bir Lenovo (14" ultrabook idi) bir de MSI (17.3" oyuncu laptopu idi) cihazlara ikisine de kola dökmüştüm. 330 ML. uzun Coco Cola idi (şişenin 4'te 1'i döküldü rahat.). İki laptopu da 10 saniyeden kısa sürede kapatıp ters çevirdim. Hiçbir sorun olmadan 10 dakika sonra açıp işime devam ettim. Sadece ultrabook un tuşları biraz yapış yapış olmuştu. Öyle bir durumda ne yapılmalı hazır bilen birisini bulmuşken sorayım dedim, birçok kişinin başına geliyordur bu durum.
 
Aslında elektronik parçaların hiçbirinin sıvıyla temasında bir sakınca yoktur, şekerli ve asitli içecekler gibi bazı maddeler kondansatörler, lehim topları ve pinleri oksitlenmeye uğratabilir, eğer cihaz elektriğe bağlı değilse, iyice kuruduktan sonra herhangi bir kısadevre sorunu da olmayacaktır. Cihazlar elektriğe bağlı olmadıkları ve sonrasında iyice kurutulacakları sürece sabun ve su ile bile yıkanabilir, sana tavsiyem kesinlikle herhangi bir deneme yapmaya kalkışma. ıslanan tüm cihazları, "tek bir damla olsa dahi" pirinç veya bulgur gibi mamüllerin içine göm, en az 24 saat dokunma ve ilk 12 saatten sonra pirinci değiştir.

Bilgisayarı açmadan önce bilgisayarcılara danışırsan eğer sana anakartta yüklü statik elektrik olup olmadığını anlayabileceğin bir ampül verecekler. Eğer ki elektriğe bağladığında ancak devreyi açmadığında o ampül yanıyor olursa büyük olasılıkla anakartında bir sorun olmayacak. Eğer ki kısa devreye sebep olmuşsan lehim toplarının yenilenmesi gerekir, arıza tespit olarak kartlar fırınlanabilir ama işlemin orjinal hali ReBalling biraz masraflı olsa da büyük olasılıkla kurtarılabilir, cihazı denerler olmazsa zaten para da ödemezsin, tabi o ReBalling işlemini yapabilecek bir yer bulabilecek misin orası da bir muamma, zira çoğu yer kartları fırınlayıp geri gönderiyor, 2 ay sonra onlara geri gönderiyorsun yine aynısını yapıyorlar, 2 ayda bir aynı çileyi çekiyorsun, verdiğin para ise.... bir şey demek istemiyorum umarım sistemin çalışır, geçmiş olsun.

Bu tarz konularda bilinçli olmak çok önemli...
 
Bende bu konuda uzman sayilmam fakat notebooklar bu konuda biraz daha dirayetli diyebiliriz. Kapalı kasa oluşları ve donanımların kat kat ve zeminde oluşu bunda etkili sanırım. Hemen müdahale edileceği için en üstte olan klavye nasibini alıyor doğal olarak sadece. Tabi genelleme yapamayız, birazda şans işi. Eskiden, böyle bir durum yaşadığında, sokebildigim kadar ki kısmını söker ve hemen hemen her evde hazır bulunan ulaşması en kolay şey olduğu için kolonya ile elden gecerdim özellikle klavyeyi tamamen çıkarır ve kolonya ile yikardim desem yeri, fakat bu tavsiye edilir bir yöntem midir bilemem. Çoğu zaman işimi görmüş olsa da en nihayetinde 1-2 tuşun hep sorun çıkarıyor olması sebebi ile internetten yeni klavye ile noktalaniyor.
Bu gibi durumlar ve evdeki donanımların dönem dönem temizliği için internetten kontak sprey sipariş ettim ve hazır bulunduruyoruz, henüz kullanma sansini çok yakalayamadım ama elimin altında duruyor. Nemi uzaklaştırdığı söylentisi doğru ise hazırda bulundurmakta fayda olabilir.
Tabi benim bazi durumlarda ya herru ya merru diyebiliyor olmamlada alakalı herkes bunları göze alamayabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…