Bilgisayara Yazıcı Bağlama

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Günümüzde 100 avronun altında bir fiyata bile bir ağ yazıcısı alınabiliniyor. Bu nedenle birçok kullanıcı git gide daha çok bu tür yazıcıları tercih ediyor. Technopat, bu tür cihazları düzenlemede nelere dikkat etmeniz gerektiğinizi gösteriyor.

Brother, HP ya da Lexmark: hemen hemen birçok tanınmış üretici ağ yazıcısı sunmaktadır.

Buradaki büyük benzerlik ise birçok mürekkepli yazıcının bu sıralarda 100 avronun altında bir fiyata satılıyor olması. Hatta birkaç yıl önce sadece işletmelere ayrılmış olan lazerli ağ yazıcıları bile 140 avroya bulunabiliniyor. Bu nedenle birçok kullanıcı yeni bir yazıcı ya da çok fonksiyonlu bir cihaz alırken, hemen ağ üzerinde kullanılabilen bir modeli tercih ediyor. Bu yazıda yazıcının Ağ

Kablosu ile ağ yönlendiricisine bağlı olduğunu varsayıyoruz. Bu çeşit ile kablosuz olanlar arasındaki farklılıklar ise büyük değildir. Birçok evde ise halen XP ya da Vista ile çalışan bilgisayarlar gibi Windows 7 ile çalışan yeni bilgisayarlar ile internete giriliyor. Bu nedenle burada her üç işletim sistemi de dikkate alınmakta.

Windows XP ile çalışan ağ yazıcıları

Windows XP de yapılan yazıcı kurulumu, yeni Windows sürümlerine göre biraz daha karmaşıktır. Ama önemli detayları biliyorsanız o zaman kesinlikle işe yarayacaktır.

Yazıcıyı kurmaya başlamadan önce bilmeniz gereken şey ise, ağ yönlendiricinizin bizim örnek olarak kullandığımız SMC Barricade’de olduğu gibi bir ek sürücüye ihtiyacı olup olmadığını öğrenmektir. Böyle bir durumda ise size gönderilen kurulum CD-ROM’undaki sürücüyü ya da üreticinin web sitesinden indirdiğiniz sürücüyü yüklemeniz gerekmektedir.

1.Yerel Yazıcıyı seçmek

Resim1.gif


“Başlat”a tıklayın ”Denetim Masası” ve sonra “Yazıcı ve Fax Cihazları” seçeneğine tıklayın. Bunu yaptığınızda Windows yüklenmiş olan tüm yazıcıları listelemektedir. Standart Yazıcı; yani Windows XP’nin bir şeyi yazdırırken otomatik olarak kullandığı bu cihaz, bir doğru işareti ile işaretlenmiştir. Bir ağ yazıcısının kurulumunda, burada önceden başka yazıcıların kaydedilmiş olup olamaması önemli değildir.”Yazıcı ekle” seçeneğini tıklayın. Yazıcı yükleme sihirbazı başlar ve size bu düzenlemede yol gösterir. Şimdi ise “İleri” seçeneğini tıklayın. Şu an görünen bu pencerede muhtemelen sezgisel olarak “Ağ Yazıcısı” seçeneğini tıklayacaksın. Fakat bu yanlış bir tercih olacaktır. Ağ yönlendiriciniz ise muhtemelen bir TCP/IP’ye bağlı olan bir yazıcıyı desteklemektedir. Bilgisayarınıza bağlı “Yerel Yazıcı” seçeneğini tıklayarak bunu etkinleştirin. ”Tak ve Çalıştır” seçeneğini kaldırın ve düzenlemeye “İleri” butonuna tıklayarak devam edin.

2.Yazıcı bağlantısını düzenlemek

İlk başta ağ yönlendiricinizin sürücü CD’sini kullanmanız gerekmekte, muhtemelen “Yerel Port” ve “Standart TCP/IP Port”un yanında ek bir giriş olabilir. Bizim örneğimizde ise bu “PRT mate” girişi, SMC Barricade’in erişim noktasında olduğu gibi. Eğer kurulum CD’si ile bu kayıt yüklendi ise o zaman bu kaydı seçın. Eğer başka kayıt listeniz yoksa o zaman “Standart TCP/IP-Port”u etkinleştirin. Hangi seçeneği seçerseniz seçin “İleri” butonunu tıklayarak devam edebilirsiniz. Bu defa “Standart –TCP/IP Yazıcı Portu”nu eklemek için bir başka kurulum sihirbazı size yol gösterecektir. Bu ise Yazıcınızı daha sonra bir TCP/IP ağ protokolü üzerinden yönetebilmeniz için gereklidir.”İleri” butonunu tıklamanız yeterli olacaktır. Umarız ki Yazıcınızın, ağ yönlendiricinizin yada erişim noktanızın açık ve doğru bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmişsinizdir. Eğer bunu yapmadıysanız: En geç ise şimdi bunu tekrarlamanız gerekmektedir yoksa daha sonraki geçişlerde rahatsız edici hatalar ile karşılaşabilirsın.

3.IP Adresini belirlemek

Resim2.jpg


Şimdi ise ağ yönlendiricinizin IP adresini “Yazıcı İsmi ya da IP- Adresi” boşluğuna girin.

Sonra ise “İleri” butonunu tıklayın. Bizim örneğimizdeki IP Adresi ise şöyleydi “192.168.1.1”. Ama sizin ağ yönlendiricinizde ise bu muhtemelen farklıdır. Port ismi otomatik olarak dolduruluyor, bununla uğraşmanıza gerek yok. Erişim noktası otomatik olarak tespit edilemediyse bu biraz rahatsız edici olabilir ama endişelenmeniz için bir neden yok: “Kullanıcı Tanımla” ve ”Ayarlar” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Oradaki diğer tüm ayarları bizim anlattığımız adımları izleyerek yapabilirsiniz.

4.Yazıcı Yapılandırmasını denetlemek

Resim3.jpg


“Port Ayarları” penceresinde Protokol alanının altında bulunan “LPR” seçeneğini seçin ve “LPR-Ayarları” adı altında size üretici tarafından verilmiş bekleme ismini (örn.”IP1”)girin. Bunu takiben “OK” butonunu ve “İleri” butonunu tıklayın. Burada da ise üretici size farklı bir düzenleme verebilir, o zaman size verilen ilgili talimatları takIP etmeniz gerekmektedir. Tereddüt ettiğiniz bir durumda ise kullanım kılavuzuna bakmanız ya da üreticinin web sitesini ziyaret etmeniz size yardımcı olacaktır. Herşey hatasız bir şekilde doldurulmuş ise yeniden yazıcı sihirbazının bulunduğu bir önceki pencereye geri dönün. Burada ise artık daha başka değişiklikler yapamazsınız. Bilgileri “İleri” butonunu tıklayarak onaylamanız yeterli olacaktır. Şimdi ise Windows tarafından sizin tarafınızdan verilen tüm bilgiler size yeniden bir genel bakış acısı sunmaktadır. Burada ise tüm bilgileri yeniden gözden geçirin. Eğer verilen bu bilgiler doğru değil ise o zaman bu bilgileri düzeltmek için “Geri” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Eğer her şey uyarsa o zaman son olarak “Tamamla” butonunu tıklayın. Ancak o zaman yazıcının sürücüsünü seçebilirsiniz.

5.Doğru olan Yazıcıyı seçmek

Şimdi ise size yazıcının üreticisi ve hangi model olduğu sorulacaktır. Burada ise sizin yazıcınıza uyan Modeli seçin. Eğer yazıcınız listelenmemiş ise o zaman yazılım CD’sini kullanıp “Disk” butonuna tıklayınız ve yazıcınızın sürücüsünü seçin. Prensip olarak ise burada aynı süreç söz konusudur, yazıcıyı elle yüklüyormuşsunuz gibi. Bu ise size hiçbir zorluk yaratmayacaktır. Yazıcınızı muhtemelen kasanızda bulunan yazıcı bağlantısı ile önceden çalıştırmışsınızdır. O halde ise yazıcınız Windows XP tarafından tanınmıştır ve sürücüsü önceden yüklenmiştir. Bu durumda ise sürücüyü değiştirmek zorunda değilsiniz ve hemen “İleri” butonuna tıklayabilirsiniz. Ağ yazıcınız için anlamlı bir isim düşünün,(örn.”Benim Ağ Yazıcım”) daha sonra bu ismi girin ve “İleri” butonuna tıklayın. Tabii ki kurulum sihirbazının size önerdiği ismi de kullanabilirsiniz.

6.Deneme Sayfasını yazdırmak

Şimdi ise bir deneme sayfası yazdırmak isteyip istemediğiniz size kurulum sihirbazı tarafından sorulacaktır. Bu ise tamamen size kalmış bir seçim, fakat kurulumun başarılı olup ya da olmadığından emin değilseniz, size bu öneriyi her durumda kabul etmenizi öneririz. Normalde ise yazıcıdan Windows’un deneme kâğıdı çıkar ve “OK” butonuna tıklayabilirsiniz. Ama eğer yazıcınızdan böyle bir sayfa çıkmadıysa, o zaman Windows Yardımı’ndan faydalanabilirsiniz. Burada da Windows XP’nin “Yazdırma Sorun Gidericisi”ni bir yerel yazıcıda da kullandığınız gibi kullanıp sorunu bulabilirsiniz. Eğer isterseniz ayarlar kısmına bir defa daha bakabilirsiniz. Son olarak “Tamamla” butonunu tıklayın.

7.Yeni bir Standart yazıcı seçmek

Yazıcıyı kurduktan sonra onu mevcut yazıcıların olduğu listede görebilirsiniz (1.Adımda olduğu gibi).Eğer ağınıza ya da kasanıza yerel olarak bağladığınız başka bir yazıcınız var ise o zaman o yazıcınızı standart yazıcınız olarak belirleyebilirsiniz. Bunun için o yazıcınızın Bağlam menüsündeki “Standart Yazıcı olarak belirle” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Windows Vista altında çalışan Ağ yazıcıları

Vista’da, kullanılan Yazıcı ve Ağ yönlendirici modeline bağlı birçok yapılandırma çeşitleri mevcuttur. Biz bu nedenle Ağ yazıcınızı birkaç dakika içinde kullanıma hazır kurabilmeniz için hızlı bir yapılandırma seçeneğini seçtik.

İpucu: İşlemden emin olmak isteyenler ilk önce yerel yazıcıyı kurmalı ve baskı sunucularını ağ kablosu üzerinden yapılandırmalıdır.

1.Yazıcıyı elle eklemek

Resim4.JPG


Windows Vista da “Başlat” butonunu tıklayın. Arından ”Denetim Masası/Yazıcı/Yazıcı ekle” yolunu takip edin. Bir sonraki pencerede bulunan “Ağ-,kablosuz veya Bluetooth yazıcı ekle” seçeneğini etkinleştirin. Otomatik olarak yapılan yazıcı aramasını hemen durduruyor ve “Aranan yazıcı bulunamadı” seçeneğine geçin. Sonraki pencerede ise size önerilen “Paylaşılan yazıcıyı adıyla seç” seçeneğini etkinleştirin. Doldurulması gereken bu boşluğa ne gireceğiniz sizin Ağ yönlendiricinize bağlıdır. Bizim örneğimizde : 192.168.2.1:1631/printers/My_Printer“.Bununla ilgili bilgileri Ağ yönlendiricinizin kullanım kılavuzunda yada düzenleme Menüsünde bulabilirsiniz. Bu menüyü açabilmeniz için tarayıcınıza ağ yönlendiricinizin IP Adresini girmeniz gerekmekte. Örneğin: 192.168.2.1 “İlerle” butonuna tıklayın. “192.168.2.1:1631/printers/My_Printer ile bağlantı kuruluyor” bildirisi karşınıza çıkacaktır.Şimdi ise yapılandırma sihirbazı sizden Port bilgilerini isteyecektir. Standart Ayarları kabul edin ve devam edebilmek için “İleri” butonuna tıklayın.

Resim4_1.jpg


2.Yazıcıyı seçmek ve kurmak

Vista altında
yazıcınıza eğ desteği kazandırmak XP’de olduğu kadar zor değil.

Son olarak hangi yazıcıyı kullanacağınızı belirtmelisiniz. Bizim örneğimizde bu HP Laserjet 2300 Series PCL 6. Burada “Tamam” butonunu tıklayarak işlemi onaylamanız yeterli olacaktır. Yerel yazıcı ilk başta yüklendiği için onun sürücüsü önceden mevcuttur.”İleri” butonunu tıklayın.”Yazıcı Ekle” ile ilgili pencerede yazıcının sadece ismini kabul etmeniz yeterli olacaktır. Bizim örneğimizde ise bu isim şöyle: ”My_Printer an http://192.168.2.1:163.1”. Tabii ki daha farklı bir isim seçebilirsiniz. ”Standart yazıcı olarak belirle” seçeneğindeki doğru işaretini olduğu gibi bırakmalısınız.”İleri” butonunu tıklayın. Her şeyi hatsız yaptığınıza dair bir doğrulama olarak karşınıza şunları içeren bir pencere çıkacaktır: „My_Printer buraya http://192.168.2.1:1631 başarıyla eklenmiştir“.Bunun doğru olup olmadığını öğrenmek çok basit: ”Deneme sayfası yazdır” butonunu tıklamanız yeterli olacaktır.

Windows 7 altında çalışan Ağ yazıcıları

Windows 7 ile bir ağ yazıcısını çalıştırmak diğer Windows sistemleri ile kıyaslandığında çok daha basittir. Nedeni ise: Yeni Windows un birçok özel ağ işlevi sunmasıdır. Burada ise Vista’da geçerli olduğu gibi: Eğer yazıcınız, ağ yazıcınızı otomatik olarak düzenleyen bir kurulum sihirbazına sahip ise o zaman bunu mutlaka kullanın. Örneğin;Sanal sürücülerinizin hatasız yüklendiğine ancak böylece emin olabilirsiniz. Eğer kurulum sihirbazınız böyle bir düzenlemeyi desteklemiyorsa, o zaman prensip olarak Windows Vista da yaptığınızı burada da uygulayabilirsiniz.

İpucu: Windows 7 ile çalışan sürücüler

Microsoft’a göre Windows Vista ile çalışan tüm cihazlar Windows 7 ile de çalışmakta. Dahası, Windows 7 deki dâhili sürücü veritabanı, daha fazla yazıcıyı desteklediği için, Vista’dan daha kapsamlı. Eğer yazıcı modeliniz eklenmemiş ve üreticisinin internet sitesinde Windows 7 için hiç bir sürücü sunulmamış ise hemen paniğe kapılmanıza gerek yok. Başarılı olacağı garantisi verilemezse de birçok yazıcının Windows Vista sürücüsü, Windows 7 ile de çalışabilmektedir. Hiç bir zararı olamayacağı için bu yöntemi denemenizde fayda vardır. En kötü ihtimalle Windows 7 size seçilmiş olan bu sürücünün tanımlanamadığını bildirir.

1.Yazıcıyı bağlamak

Yazıcınızı USB ile Windows 7 kasanıza bağlayın ve yazıcının sürücüsünü yükleyin. Sonra ise yazıcınızı, ağ yönlendiriciniz ile bağlayın ve Windows 7’nin yazıcı algılama özelliğini deneyin. Windows 7’de bu özellik Vista’dan daha iyi çalışmaktadır. ”Cihazlar ve Yazıcılar” altında “Yazıcı ekle” ve “Kablosuz ağ ya da Bluetooth yazıcısı ekle” seçeneğini seçin.


Resim4.JPG


Eğer ağdaki yazıcınızı bulamadıysanız TCP/IP protokolü ile yazıcıyı elle de tanımlayabilirisiniz.

2.Yazıcıyı entegre etmek

Bir süre bekleyin, ağınızın bulunabilinmesi birkaç dakika sürebilir. Yazıcınızın çalışır durumda olduğundan ve uyku modunda olmadığından emin olun. Kurulum sihirbazını takip edin ve önceden yüklenmiş olan sürücüyü kullanmasına izin verin. Yeni ağ yazıcınız için anlamlı bir isim bulun. Son olarak ise, yeni ağ yazıcınızın sizin bundan sonraki standart yazıcınız olup olamayacağına da karar verebilirsiniz. Bunun haricinde, bir de deneme sayfası yazdırma olanağına sahipsiniz. Bunu yapmanızı ise size mutlaka öneriyoruz. Yeni yazıcınıza bundan sonra “Başlat” menüsünden yada “Cihazlar ve Yazıcılar” bölümünden ulaşabilirsiniz.


Resim5.jpg


Yükleme başarılı olduğunda Aygıtlar ve Yazıcılar penceresinde yazıcınızı görebilirsiniz.

3. Sorunlarınızda Yardım

Eğer Windows 7, yazıcınızı ağ üzerinden otomatik olarak bulamadıysa, o zaman Vista’da ilerlediğiniz gibi burada da ilerleyebilirsiniz. ”Aranan Yazıcı bulunamadı” seçeneğini tıklayın.”Yazıcıyı bir TCP/IP-Adresi veya bir misafir adı ile kullanarak ekle” seçeneğini seçin ve bu bilgileri “İleri” butonuna tıklayarak onaylayın. Önceki ayarlarınızı “Otomatik olarak tanımla” seçeneğinde bırakın ve kullanılmak üzere olan sürücüyü otomatik olarak seçtirin. Bundan sonra ise cihazınıza bir Ağ ismi bulun. Burada da ise son olarak yazıcınızı, sizin Standart yazıcınız olarak düzenleme ve bir deneme sayfası yazdırma olanağına sahipsiniz.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı