Bilgisayarcıda çırak olarak çalışmak

Makaleler
1
Daha fazla  
Bu yaz bilgisayarcıda çırak olarak çalışıp para kazanmaya karar verdim.

Aranızda hiç bilgisayarcıda çıraklık yapmış olan var mı? Varsa tecrübelerini aktarabilir mi?
Yarın dolaşmaya çıkacağım ve bilgisayarcılara ne diyeyim? Abi çırak lazım mı diyeyim? (Biraz utangacımdır.)

Yazılım ve donanım bilgim baya bi var.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Ben hiç çalışmadım ama nasıl olabileceği hakkında biraz fikrim var. Pek genelleme yapmak istemiyorum ama mahalle bilgisayarcılarının çoğu "bakkal"dır. Çalışırken patronun hatalı olduğunu bilsen bile(örneğin kendi kendini resetleyen bilgisayara yeni Windows kurmak gibi saçma sapan şey bile yapsa) ilk günlerde pek ses etmemeye bak. Doğru düzgün birinin de yanında çalışabilirsin ama bunlar genelde hataları söylendiğinde genelde küplere binen, "bizim bunca yıllık tecrübemiz var, mesleğimi bana mı öğreteceksin" havalarında olan adamlar oluyor.

Çalış senin için tecrübe olur. İş hayatını öğrenirsin. Çekingen olma asla. Girişken birisi ol. Efendi bir şekilde konuş. Kısmet ise olur. Başka işlere bak. Yaz sezonu olduğu için çırak alabilirler. Babana söyle tanıdığı bir yer olabilir.

İnternet kafelerde çalışabilirsin. Bilgisayarcılarda çalışmanı tavsiye etmem. Bazıları insanları çok kazıklıyor. Hatırlıyorum bilgisayardan anlamadığım zamanlarda 40 TL'ye korsan Windows 7 atmıştı.

Kardeşim bilgin varsa yazılım ve donanım hakkında, senden tek ricam kendini bilgisayarcı dediğimiz bakkalların yanında heba etme. Ha sen yine çalış yanlarında yazım boş geçmesin diyorsan. Saygı duyarım çokta iyi edersin. Beklentin ne bilmiyorum ama genellikle ayak işlerine yönlendirirler. Özgüvenini zedelemesin bu durumlar sonra. Çekingen biriyim dediğin için aklıma direk bu geldi. Ülkemizde beyin takımı eksiği var. Çırak eksiği yok.
Dediğim gibi çalışabilirsin yazını boş geçirmemek için, ama nihai hedefin bu işin okulunu okumak olmalı ilgin de varsa. Bu arada çırak kelimesini kabul etmeyi pek istemiyorum senin için. Bilgim var diyorsun, bir çok bilgisayarcı diye geçinen insan daha işlemci söküp takmayı bilmez, ekran kartı uyumunu bilmez. Belki onlardan çok daha fazla bilgin vardır. Çapsız insanların sana ustalık taslaması bana bile koyar açıkçası ta buradan. Her neyse...
Konuya ise şu şekilde girebilirsin.
İçeri girdiğinde hayırlı işler dersin. Konuştuğun kişinin dükkanın sahibi olup olmadığını sorarsın. Sahibi ise durumu açıklarsın.
Yaz tatilinde bilgisayarcıda çalışmak istediğini, elemana ihtiyaçları olup olmadığını sorabilirsin. Devamında "Evet, olabilir lazım." veya "Yok kardeşim, elemana ihtiyacımız yok." şeklinde aldığın cevaba göre bilgilerini kısaca anlatabilirsin. Mesela kasa birliştirme hakkında bilgim var veya format atmayı biliyorum gibi kısaca bildiğin şeyleri aktarabilirsin.

Cevabınız için çok teşekkür ediyorum hocam.

Genellikle yaz tatillerinde zamanımın çoğu bilgisayar başında geçer. Tüm gün bilgisayarda oturuyorum neredeyse. Bu durumdan bende ve ailemde iyice sıkıldı. Biraz dışarı çıkıp işe başlayıp para kazanmak istiyorum. Amacım öncelikli olarak para kazanmak. Patronun bilgisayar bilip bilmemesi açıkça beni pek fazla ilgilendirmez. Takmam da zaten. Format atar. Müşterilere arıza hakkında bilgi veririm diye umuyorum. Yani ben onun işini yapayım oda benim paramı versin yeter Yoksa o bakkalcıların dediklerine bir gram bile güvenim olmaz. Eminim ki benim bildiğim birçok şeyi onlar daha bilmiyorlardır. Sallıyorlardır.

Aylık ne kadar kazanmayı düşünüyorsun ?

Günlük 10 lira ya da haftalık 50 lira civarı bir şey yeter diye düşünüyorum. O da 250-300 civarında bir şey ediyor sanırsam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…