Intel® Core™ i5-12600KF Processor (20M Cache, up to 4.90 GHz) quick reference with specifications, features, and technologies.
ASUS Prime B760-PLUS D4, an Intel® B760 LGA 1700 ATX motherboard with PCIe 5.0, three PCIe 4.0 M.2 slots, DDR4, Realtek 2.5Gb Ethernet, DisplayPort, VGA, HDMI®, SATA 6 Gbps, USB 3.2 Gen 2x2 Type-C®, front USB 3.2 Gen 1 Type-C®, Thunderbolt⢠(USB4®) support, Aura Sync
i5 12600KF için baktım Intel sitesinde 2.80'den 4.90'a kadar Ghz hızları yazılmış. Görev Yönt. altında 3.70Ghz gözüküyor fakat sabit değil, burada 3.50 ile 3.80/90Ghz arasında (belli bir süre izleyince 3.90 üzerinde çıktığını göremedim tabii oyun anında ne oluyor bilmiyorum) devamlı oynak halde gösteriyor. Ayrıca BIOS'da (Intel yada Asus'a özel) Turbo Boost aktif diye aklımda kalmış, Bios ekranında standart çalışma frekansı 3.70 Turbo boost 4.90Ghz halde gösteriyordu tabii Win10 altında her yerde işlemciyi 3.70Ghz gösteriyor.
Şimdi siz böyle söyleyince yani Bios'da bir yerde bir ayar falan yapsak gerçekten işlemci fanın gereksiz yere %100'lenmesi düzelir mi? O zaman termal macun fazla/az sürmenin bir alakası yok, şimdi tekrar kasayı söküp toplamak soğutucuyu sök-tak yapmak çok zor gelecek ondan soruyorum.
Umarım dediğiniz gibi işlemci Ghz hızı dengesizliği turbo boost vb yüzünden böyledir; Oyun içi ilerleyişte sessiz normal çalışırken oyunun harita ekranına bakarken ana menüde dolaşırken işlemci fanın %100'lenmesi, Windows'da ekrana bildirim düştüğünde yada bir internet sitesi açarken fanın saniyelik %100 olup yavaşlaması vs vs... Peki işlemciyi standart hızında sabit tutmanın yolunu bulsak Turbo Boost kapsatsak nasıl olur? böyle yaparsak umarım sistemin genel performansını oyunları etkilemez daha başka sorunlar çıkmasın diye çekiniyorum.
Size üste cevap yazmıştım ama sanırım görmediniz. Oyunlarda fanların %100'lenmesi aşırı ses yapması, bu işlemci Ghz hızının (Bios'da 3.70Ghz gösyeriyor) Görev Yönt. altında sabit 3.70Ghz değil de devamlı 3.40-3.90 arası oynaması yükselip-alçalması konularını şimdilik böyle bıraktım. Özellikle AC: Origins ile AC: Odyssey acayip sıkıntıydı işlemci fanı devamlı %100'lerdeydi oyunları sildim, mesela AC: Valhalla, Cyberpunk 2077, Days Gone, Watch Dogs 2, Far Cry 6 oyunlarında böylesi sorun yaşamadım, en azından işlemci fanı sürekli devamlı %100'lenmiyor ses yapmıyor idare eder yani neyse artık takmayacağım kafaya.
---
@
@nays0662 Oyundayken kasadan yükselen fan sesi fps'nin aniden yükselmesi-düşmesi sorununu halledebildiniz mi? Belki işlemci hızının sabit olmaması böyle etkiliyordur merak ettim durumu.