Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Bilgiyi nasıl tanımlarsınız? Yarın münazara yarışmam var. Yeterince hazırlandım lakin aklıma bir soru takıldı. Bilgi tam anlamıyla nedir? Bilgi ile akıl arasındaki fark nedir?
Bilgiyi nasıl tanımlarsınız? Yarın münazara yarışmam var. Yeterince hazırlandım lakin aklıma bir soru takıldı. Bilgi tam anlamıyla nedir? Bilgi ile akıl arasındaki fark nedir?
Pek açıklayıcı değil ama bilginin neden en değerli şey olduğunu size taraflı ve basitçe anlatayım:
Bir konu hakkında deneyime sahip olmanız sizin diğer insanlardan daha üst değerlere ulaşmanızı sağlar. Fakat deneyimli değilseniz cahil kalmaya devam edersiniz. Şöyle düşünün, sizin belirli bir ilgi alanlarınız var fakat ne yapıp ne edip üstüne yoğunlaşamıyorsunuz. O halde siz ukalasınız. (Tıpkı benim şu an burada yaptığım gibi. .s) Bildiğinizi sanıyorsunuz ve ezbere yürüttüğünüz sadece sohbetler oluyor. İnsanlar ezberlemeyi sevmez, bu nedenle bir süre sonra bildiğiniz ile kalacaksınız. Oysaki insanda merakı oluşturan şey keşfetme duygusudur. Tanışmaktır. Bu nedenle yeni insanlarla tanışırken bir saygı çerçevesi oluşur ki merak isteğimizi daha fazla karşılayabilmesi için.
Ne yaptık ne ettik insanlar ezberi sevmiyor dedik. Sende insansın ve senin ruhun da ezberden nefret ediyor. Eğer yaptığın tek şey buysa, hayatını bu şekilde devam ettiriyorsan ne tadını alırsın hayatın ne de adamakıllı bir deneyimin olur. O halde bilginin beynimizi beslemesine müsaade etmeliyiz. Hemde sadece bir kelime ile. Nasıl mı?
Örnek verelim ki siz boş (Basit, oturgan, şamata) bir insansınız. Aklınız ya cinsellikte ya video oyunlarında ya da makara ortamlarda. Bunları bir ilgi alanı olarak değerlendirelim. ( Neticede boş insansınız ilgi alanınız yok bu nedenle aklınızdaki terimleri referans alıyorum. Popo vesikalığınızı saymıyorum bile.) İlgi alanlarınızı saf kelimeler ile maddeleyecek olursak:
Seks
Video oyunları
İletişim
Şimdi bakınız ki bir sihirli dokunuş ile bu 3 terimi nasıl deneyim unsuru haline getiriyorum...
Seks bilgisi
Video oyunları bilgisi
İletişim bilgisi
Bakın gördünüz mü? Kafanızın içinden geçen, eylemlerinizi o vesile ile döktüğünüz bu terimlere bir deneyim kazandırdık. Ancak o kelimeyi oraya koymak o kadar basit değil. Sizin o konular hakkında yoğunlaşmanız, araştırma yapmanız, tartışmanız ve harekete geçmeniz gerekiyor. Yeterli bilgiye ulaştığınız anda ancak deneyime ulaşabilirsiniz. Bu sayede daha donanımlı ve daha öz güvenli bir insan haline gelirsiniz. Ve bu yaptığınız şey asla ezberlemek değil. Çünkü sizin isteğiniz dışında akılda kalmak zorunda değil. Bu aktif öğrenmenin ta kendisidir. Öğrenme bilgiyi sindirmektir. Dar vakitte kafa çalışır o öğrendiğin şey aklına gelir. Öğrenme bu dur ve kıymetli bilgimizin en iyi şekilde muhafaza edilmesi için öğrenmeyi öğrenmek şarttır. Şimdi size Edgar Dale'nin "Yaşantı Konisi" görselinin basitçesini göstereceğim.
Kendinizce anlam çıkarmaya çalışın. Fark ettiyseniz dinleme veya okuma pasif bir öğrenme şekli iken, pratikler ve uygulama ile öğrenme Aktif öğrenme şekli, yani daha etkili. Ancak ek olarak şunu söyleyebilirim ki pasif öğrenme olmadan aktif öğrenme, temiz bir şekilde gerçekleşemez. Bizim eğitim sistemimizin en büyük sorunu, %10'luk dilimin önüne kolay kolay geçememesi. Geçilebilir mi, zaten geçiliyor. Ne yazık ki arkasında da fırsat eşitsizliği bırakıyor.
Son olarak şunları söyleyelim kapatalım artık (Şaka bir yana epey zevkliymiş bu ukalalık )
Bilgi insanın en kıymetli hazinesidir. Bilgi olmadan ilerleyemezsiniz, sevemez ve hissedemezsiniz. Soyutlanırsınız. Cahillik kötüdür, öyle kalmalıdır. Kendine güvenen çok bilmiş cahilleri soyutlayın, sağlıcakla kalın.
Dipnot: Aslında bugün tam olarak yolda iken kafa yorduğum bir konuydu. Forumda bu konuyu gördükten sonra aklımdakileri dökmek istedim. Daha çok bir konuşmaya benzedi orası ayrı
Her neyse, umarım yazdıklarımı tamamen geçirmezsiniz çünkü doğruluğundan kesinlikle emin değilim. Sonuçlara vararak böyle bir yazı oluşturdum, sorumluluk kabul etmiyorum. (Hatta okuyup okumamanız bile size kalmış demek isterdim tabii bu yazıyı görebildiyseniz.) Umarım münazara GRUB'unuz birinci olarak çıkar.