Bilkent'te %50 burslu matematik okunur mu?

Network neredeyse en önemli şeylerden birisi başarılı bir kariyer için orada size katılıyorum. Fakat hangi alanın networkünü istiyorsunuz? Bu soru da çok önemli. Hangi alanlarda yöneticilik yapmak istiyorsunuz? Hangi üniversitedeki hangi hocaların o alanlarda bağlantıları var? Bence sadece Bilkent diyerek böyle bir karar vermeyin. Kendi istediğiniz alanları sıralayın, o alanlara göre detaylı bir araştırma yapın. Ayrıca sayısal tarafta yöneticilik için pek bir bölüm yok fakat işletme mühendisliğini düşünebilirsiniz. Önünün çok açık olduğunu duydum fakat detaylı araştırmasını siz yaparsınız yine. Sanırım İTÜ ve BAU'de var güzel üniversite olarak. Umutlarınızı kırmak istemem fakat çoğu şirketlerdeki yöneticilik pozisyonunun, kariyer basamaklarını tırmanarak elde edebileceğiniz bir pozisyon olduğunu düşünmüyorum. Yönetici olmak istiyorsanız muhtemelen bunun tek yolu kendi işinizi kurmak. Bunun için de bir yetenek kazandırmanız gerekiyor kendinize.
Ek olarak istatistik bölümünü de araştırabilirsiniz.

Bilkent gibi bir üniversitede amacın üst düzey matematik öğrenmek veya matematik üzerine çalışmalar yapmak değilse okulu 7 senede zor bitirirsin.

Madem amacın iyi üniversiteye gitmek, İşletme-İktisat gibi nispeten daha kolay bölümleri niye düşünmüyorsun?

Yani kurduğum mantık doğru mu sizce? Matematik okuyup yönetici, müdürlük vs. yapan oluyor mu? Çünkü asla akademisyen falan olmak istemem. Benzer puanlarda Galatasaray matematikte var oraya ne dersiniz?

O konu hakkında net yorum yapmam doğru olmayacaktır. Galatasaray Üniversitesi de güzel üniversitedir, tercih size kalmış.

Bilkent gibi bir üniversitede amacın üst düzey matematik öğrenmek veya matematik üzerine çalışmalar yapmak değilse okulu 7 senede zor bitirirsin.

Madem amacın iyi üniversiteye gitmek, İşletme-İktisat gibi nispeten daha kolay bölümleri niye düşünmüyorsun?

Çünkü sayısal alandan hazırlanıyorum ve eşitağırlığa geçmek istemiyorum.

Bilkent'te %50 burslu matematik okunur mu? Amacım asla üst düzey matematik öğrenmek veya matematik üzerinde çalışmalar yapmak değil. Amacım Bilkent gibi bir yerde okumak. Network açısından. Teknik bir mühendislik istemiyorum. Tıp da istemiyorum. Geriye sadece endüstri mühendisliği ve bu tarz bölümler kalıyor. Endüstri mühendisliğini de iyi bir yerde okumak için çok yüksek puanlar gerekiyor. Benim açımdan biraz zor oralara çıkmak. Gelecekte yönetici olmak vs. ilgimi çekiyor. Sizce bu mantıkla bu bölüm okunur mu? Benzer sıralamalarda Galatasaray Üniversitesi de var. Orası nasıldır?

Hocam burada bir çok yanlış görüyorum. Cevap kısaca "Hayır, okunmaz, hatta bu mantık hiçbir bölümde çalışmaz."

Şimdi biraz da uzun anlatayım.

Amacınız matematik öğrenmek değilse nasıl mezun olacaksınız? Her dönem 4-5 ders alacaksınız, toplamda 40'yakın ders demek bu. Bir matematik bölümünde bunlardan kaçının matematik dersleri olmayacağını düşünüyorsunuz?

Endüstri mühendisliği "teknik bir mühendislik değil" derken neyi kastettiğinizi de anlamadım. Bence üniversitelerin sayfalarına girip hem matematik bölümü hem de endüstri mühendisliği ve diğer merak ettiğiniz bölümlerin ders programlarını bir gözden geçirin, bu konuda yaptığınız çıkarımlar bilgiye dayanmalı.

Gelecekte yönetici, müdür vs. olmak zaten herkesin ilgisini çekmiyor mu? Peki hangi alanda, hangi sektörde? Yönetici olmadan önce hangi konuda çalışıp uzmanlaşacaksınız? Üniversitede kuracağınız network ne kadar etkili olursa olsun, öncelikle hangi eğitimi aldığınız, mezuniyet sonrasında da hangi alanda tecrübe kazandığınız her zaman daha önemli olacak. Sadece networkle kısa zamanda yönetici olmak herhangi bir bölümü okumakla değil, milletvekili yakını ya da patron çocuğu olmakla mümkün ancak.

Yakın arkadaşlarımdan biri ülkenin en iyi üniversitelerinden birinin matematik bölümü mezunu ve sektörünün büyük firmalarından birinde CEO. Ama daha okurken programcılığa yöneldi, mezuniyetten sonra ERP yazılımlarında uzmanlaştı ve sonrasında planlama uzmanı olarak girdiği firmada çalıştı, alanı dışında da kendini geliştirdi, zamanla adım adım yükselerek bu noktaya geldi.

Bu yukarıdaki özel bir durum, genele baktığımızda ise şunu söyleyebilirim, matematik bölümü "özel sektörde zamanla yönetici olma" planına uygun bir bölüm değil. 30 yıllık iş hayatımda hiç "yönetici olarak yetiştirmek üzere matematik bölümü mezunları alınacaktır" türü bir ilan görmedim. Zaman içerisinde edinilen tecrübeye bağlı olarak çok farklı bölümlerden mezun insanların eğitimleri ile çok da alakası olmayan alanlarda çok başarılı iş hayatlarına sahip olduklarını gördüm. Ama hepsi bir yerlerden başlayıp çalışarak ve katma değerli fark yaratıp diğerlerini geride bırakmak vasıtasıyla oldu.

Özel sektörde çalışayım, yükselip yönetici olayım diyorsanız ve mühendislik yerine matematik bölümü seçerseniz mezuniyet sonrasındaki hayata 1-0 yenik başlarsınız. Üstelik o matematiği de size mezun olana kadar seve seve öğretirler.

Bu kendi kişisel dirayetiniz ve çabanızla (ve oluşturmayı hayal ettiğiniz network ile) bir yere gelemezsiniz anlamına gelmiyor. Ama süreç zor başlar, uzun ve yıpratıcı olur. Özel sektörde kaç alanda "yeni mezun matematikçi" arandığını biliyor musunuz? Peki kaç alanda "x mühendisi" ya da "z mühendisi" aranıyor?

Yani hocam, iyi düşünün, sağlıklı bilgi edinin, kararlarınızı sağlıklı bilgiye dayanan sağlıklı fikirlere dayandırın. Örneğin matematik bölümü mezunu birilerini bulun, konuşun. Seçtiğiniz üniversitenin matematik bölümüne gidin, bilgi almak istediğinizi söyleyin, eminim yardımcı olmak isteyen birileri çıkacaktır. Matematik bölümünden mezun olanlar ne iş yapıyor, araştırın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı