Bina sağlam mı?

GhostRose25

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar selamlar, Erzurum'un dağa kurulu olan bir mevkisinde yaşamaktayım, binamız 7 katlı ama nasıl desem bodrum kattan eve giriş yapıyoruz diyeyim, konuya dönersek, gözlemlediğim durumları aileme anlatıyorum ama pek iplenmiyorum (şu an fotograf atmam ama akşam iş çıkışı çekmeye çalışacağım).
Ortamı söyle hayal edin,

Bir a blok var 5 kat her katta 4 daire var, ortada gayet uzun park gibi bir yer (altı otopark) ve bizim blok, bu blok ise (duble gibi) 7 kat ve her katta 6 daire var.
Bizim binada enteresan diyebileceğim 2 durum var.
1. olarak binaya giriş yaptığımız tarafta sanıyorum ki kolonda tırnak girecek cinsten uzunlamasına çatlak var ve sanırsam genişlemiyor gibi onun dışında farklı bir sorun yok çok şükür,
2. olarak ise binanın üst koridorları (atıyorum 5.6.7 katlarda yine dikey çatlaklar var ama sıva çatlağı cinsinden (tırnakla biraz uğraşıp boyayı kaldırdım ciddende sıva çatlağı ama neden olabilir acaba ), aşağı katlarda bu durum yok oluyor tertemiz koridorların duvarları )

Bina ortalama olarak (herhalde 3 yıllık hadi 4 olsun),ve pek de deprem görmedi ( maraş depremine bizimkiler uyanmış ama pek hasar bırakacağını sanmıyorum ve sanırsam 3 adet 4.5 sinsi deprem görmüştür binamız )

Bana göre merak ettiğim ve garipsediğim durumlar bu şekildeydi, inşallah ciddi bir durum yoktur, naçizane yorumlarınızı beklemekteyim, Allah'a emanet olun.

Kardeşim öncelikle için rahat olsun. Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgesinde. yani en az depremden etkilenecek bölgeler. 2. olarak ise o sıva çatlamaları ya sudan dolayıdır ya da o hafif maraş depreminden olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok şüpheleniyorsan test yaptır burada tavsiye ile olacak işler değil bunlar. Binanın yaşı depreme ilaki dayanıklı olacak diye bir durum yok. Deprem zamanında Adanadaki evim 4 yıllıktı boydan boya çatlama yaptı allah var herkes sağ sağlim çıktı ama test yaptırmadan bunlar anlaşılmaz binadan değil belki zemindende çökebilir eviniz bunu unutmayın.

İşin uzmanı değilim ancak buna bir zamanlar ben de kafayı takmıştım. Gördüğüm en ufak çatlağı detaylı inceliyordum.

Kolonların üzerinde de sıva çatlağı olabilir, fakat özellikle alt katlarda böyle bir problem varsa bir uzman çağırmak en doğrusu bence. Deprem binanın eskiliğine veya yeniliğine bakmıyor daha çok binayı sınıyor. Eğer zemin kötüyse binayı daha beter sallamaya başlıyor. Özellikle bodrum katlarından itibaren iyice bakmanı öneririm, oralarda gördüğün her çatlak bir uyarı niteliğindedir, duvar çatlağı bile olsa asma duvarlardan biri olabilir ve onlar da taşıyıcı görevi üstlenir. Sadece kolon taşımaz binayı yani.

Ancak dediğim gibi işin uzmanına danışmanız daha iyi olur, eğer binada kimse iplemiyorsa illaki sosyal medyada fotoğraflara dönüş yapanlar olacaktır. En azından sana bir şeyler söylerler.

Kardeşim öncelikle için rahat olsun. Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgesinde.
Ne saçmalıyorsun? Doğu Anadolu nasıl etkilenmiyor, Malatya'da hala bir düzine deprem oluyor her gün, Erzincan, Erzurum sürekli sallanan yerler. Türkiye'de için rahat olsun diyebileceğin tek yer Konya'nın kuzeyidir. Böyle saçma sapan bilgiler verme.

Lütfen Türkiye deprem haritasını tekrar inceleyiniz, konu sahibinin oturduğu yere göre değişir ancak Erzurum riskli bir deprem bölgesinin içindedir, yakınındadır.

Hocam yorum için teşekkür ederim, oturduğum yerde söylenilene göre zemin komple kayalıkmış (onların yalancısıyım)

Yorum için teşekkür derim hocam ve ayrıyeten geçmiş olsun.

Hocam yorum için teşekkür ederim, oturduğum yerde söylenilene göre zemin komple kayalıkmış (onların yalancısıyım)
Sadece zemin kurtarmaz ancak bildiğim kadarıyla yumuşak zeminde deprem hızlıca alanı terk edemiyor, kayalıksa şöyle bir sallayıp gidiyor. Tabii bu bina çökmeyecek anlamına gelmiyor. Dediğim gibi giriş katları çok önemli.

Peki hocam tamamdır, bakalım bugün eve gidince iyicene bir göz gezdireyim o kapı tarafına evin ondan sonrası Allah kerim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…