Binaya fiber takıldıktan sonra ne olur?

paradisev5

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam, İstanbul Pendik Marmaray'a beş dakika mesafede yaşıyorum. İnanılmaz merkezi bir konumumuz var ama aldığımız internet hızı 50Mbps (VDSL). Yaklaşlık 1.5 sene oldu buraya taşınalı. 2 hafta önce tatile gittim ve tatile gittikten 2 gün sonra binaya böyle bir sistem kurmuşlar. Kablonet, TurkNet ve Türk Telekom'dan altyapı sorguladım. TurkNet 100Mbps gösteriyor konum olarak, diğerleri 50Mbps gösteriyor. Kablonet'i aradım sordum nedir ne değildir diye, sistemde göremediklerini, muhtemelen güncellenmediğini söylediler. Bilgileri de olmadığını söylediler (kutunun ne olduğu hakkında bilgileri yokmuş. Sadece satış yapıyorlarmış.) Yaklaşık 2 hafta oldu. Kimseden ses seda yok. Alabileceğim hız nedir bu kutuyla 500Mbps, 1GB, vs. fikriniz var mı? 5-6 ay önce fiber için başvuracaktık, binanın yöneticisi ben hallederim dedi. Bina sakinlerince imza toplayıp binaya fiber/hiper net getirmek başvıurmanın bir mantığı var mı? Yoksa bu kutu zaten fiber kutusu mu? Fiber internetten kastım 500Mbps'ya da 1GB. Güncel 50Mbps kullanıyorum. Herhangi bir şekilde geçme şansımız varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Binada saha dolabı vardı, binaya bu takılınca bir tane daha eklemişler.

Dosya Ekleri

• 02fb156c-490a-47c3-912e-5f5e0d0ad82f.jpg
    02fb156c-490a-47c3-912e-5f5e0d0ad82f.jpg
    62,1 KB · Görüntüleme: 245
  • 5c2a08c4-39e7-4fdd-983c-82e2f7aa4a13.jpg
    5c2a08c4-39e7-4fdd-983c-82e2f7aa4a13.jpg
    221,8 KB · Görüntüleme: 141
  • bf3f143d-1072-49f4-a34f-921007713c7b.jpg
    bf3f143d-1072-49f4-a34f-921007713c7b.jpg
    216,6 KB · Görüntüleme: 130
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben beyoğlunda oturuyorum ve hiç bir şekilde 1000 mbps için başvuruda bulunmama rağmen (Başvurucak tek kişi benim gibi binada :D) ansızın bizim binaya da geldi. Kutusu bizde şu şekil. Sizdeki kutu da fiber kutusu gibi ama bilemedim. Ayrıca başvuru yapın başvuruları da dikkate alıyorlarmış.
1723821484670.png

Ben beyoğlunda oturuyorum ve hiç bir şekilde 1000 mbps için başvuruda bulunmama rağmen (Başvurucak tek kişi benim gibi binada :D) ansızın bizim binaya da geldi. Kutusu bizde şu şekil. Sizdeki kutu da fiber kutusu gibi ama bilemedim. Ayrıca başvuru yapın başvuruları da dikkate alıyorlarmış.
Eki Görüntüle 2285814
Hocam zaten binada 50MBPS altyapısı vardı. Şimdi 100 MPBS'ye çekmek için uğraşmamışlardır inşallah. yapacakken 1000MBPS'ye çeksinler işte. Hizmetin tadına varalım bizde.

Kardeşim eğer bu doğru ise TurkNet tarafında 1000 Mbps yani 1Gbps alacaksın hem de simetrik uploadda aynı ama eğer 100 gösteriyor ise Türk Telekom altyapısı mevcuttur.
Hocam, 2 hafta olduğu için altyapı sorguladığımda güncellenmiyor. Taktıklarından önce ne gösteriyorsa şimdi de aynısı. Bizim binaya takılan dolap, kaç MBPS destekleyip desteklemediğini bilmiyorum. İnşallah 1000 MBPS çıkar.

Eki Görüntüle 2285814
Sizin binaya takılan kutu TurkNet'in kendi fiber altyapısından abonelere FTTH (=Eve Kadar Fiber) altypıda kullanılan kutu. Size bir piyango vurmuş, talep etmediğiniz halde bianaya bu kutu takılmış. TurkNet'e1000 Mbps simetrik (UL=DL) paketi için başvuruda bulunabilrisiniz.

Arkadaşlar selam, İstanbul Pendik Marmaray'a beş dakika mesafede yaşıyorum. İnanılmaz merkezi bir konumumuz var ama aldığımız internet hızı 50Mbps (VDSL). Yaklaşlık 1.5 sene oldu buraya taşınalı. 2 hafta önce tatile gittim ve tatile gittikten 2 gün sonra binaya böyle bir sistem kurmuşlar. Kablonet, TurkNet ve Türk Telekom'dan altyapı sorguladım. TurkNet 100Mbps gösteriyor konum olarak, diğerleri 50Mbps gösteriyor. Kablonet'i aradım sordum nedir ne değildir diye, sistemde göremediklerini, muhtemelen güncellenmediğini söylediler. Bilgileri de olmadığını söylediler (kutunun ne olduğu hakkında bilgileri yokmuş. Sadece satış yapıyorlarmış.) Yaklaşık 2 hafta oldu. Kimseden ses seda yok. Alabileceğim hız nedir bu kutuyla 500Mbps, 1GB, vs. fikriniz var mı? 5-6 ay önce fiber için başvuracaktık, binanın yöneticisi ben hallederim dedi. Bina sakinlerince imza toplayıp binaya fiber/hiper net getirmek başvıurmanın bir mantığı var mı? Yoksa bu kutu zaten fiber kutusu mu? Fiber internetten kastım 500Mbps'ya da 1GB. Güncel 50Mbps kullanıyorum. Herhangi bir şekilde geçme şansımız varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Binada saha dolabı vardı, binaya bu takılınca bir tane daha eklemişler.
1. Fotodaki "kutu" KabloNet'in (Türksat'ın) EFTTH (=Eve Kadar Fiber) altyapıda kullanacağı dağıtım kutus. Buraya dışarıdan (turuncu renkli) fiber optik kablo çekilmiş ama gözlerim beni yanıltmıyorsa kutunun içimdeki donanım henüz tamam değil. Bunlar tamamlanınca abonelere (dairelere) bu kutudan ince fiber kablolar (=OBK) çekilecek ve sonrasında kutuda KabloNet'in (T.Telekom'un değil...) FTTH hizmeti aktifleştirilecek; o zaman sorgulamada alabileceğiniz hizmeti görebileceksiniz. Muhtemelen 1000 Mbps'ye kadar FTTH alabileceksinizdir.

"Binada başka saha dolabı var" demişsiniz, bu biraz kafamı karıştırdı. Bunun da fotosunu yollarsanız daha somut yorum yapılabilir...

TurkNet 100 Mbps, T.Telekom (TTNet) 50 Mbps gösterdiğine göre binanızda T.Telekom'un VDSL (bakır) altyapısı var. T.Telekom daha realist davranıp VDSL altyapı ile ancak 50 Mbps hız verebileceğini söylemiş. TurkNet de T.Telekom'un altyapısından VDSL veriyordur ama onlar "100 Mbps'ye kadar" diyecekleri yerde aldatıcı şekilde "100 mbps" demekte. 😳

Bu arada, binanızda toplam kaç daire vardır? (Girişte işyeri vs. varsa onu da sayınız...)

Son düzenleme:
Sizin binaya takılan kutu TurkNet'in kendi fiber altyapısından abonelere FTTH (=Eve Kadar Fiber) altypıda kullanılan kutu. Size bir piyango vurmuş, talep etmediğiniz halde bianaya bu kutu takılmış. TurkNet'e1000 Mbps simetrik (UL=DL) paketi için başvuruda bulunabilrisiniz.

1. Fotodaki "kutu" KabloNet'in (Türksat'ın) EFTTH (=Eve Kadar Fiber) altyapıda kullanacağı dağıtım kutus. Buraya dışarıdan (turuncu renkli) fiber optik kablo çekilmiş ama gözlerim beni yanıltmıyorsa kutunun içimdeki donanım henüz tamam değil. Bunlar tamamlanınca abonelere (dairelere) bu kutudan ince fiber kablolar (=OBK) çekilecek ve sonrasında kutuda KabloNet'in (T.Telekom'un değil...) FTTH hizmeti aktifleştirilecek; o zaman sorgulamada alabileceğiniz hizmeti görebileceksiniz. Muhtemelen 1000 Mbps'ye kadar FTTH alabileceksinizdir.

"Binada başka saha dolabı var" demişsiniz, bu biraz kafamı karıştırdı. Bunun da fotosunu yollarsanız daha somut yorum yapılabilir...

TurkNet 100 Mbps, T.Telekom (TTNet) 50 Mbps gösterdiğine göre binanızda T.Telekom'un VDSL (bakır) altyapısı var. T.Telekom daha realist davranıp VDSL altyapı ile ancak 50 Mbps hız verebileceğini söylemiş. TurkNet de T.Telekom'un altyapısından VDSL veriyordur ama onlar "100 Mbps'ye kadar" diyecekleri yerde aldatıcı şekilde "100 mbps" demekte. 😳

Bu arada, binanızda toplam kaç daire vardır? (Girişte işyeri vs. varsa onu da sayınız...)
Hocam cevabın için çok teşekkür ederim. Mesajını görmediğim için ise özür dilerim. Yazayım ben,

Sahaya eklenen 2 dolabı ekledim görsellere.

Binada saha dolabı var demişim. Onu yanlış yazmışım. Sokakta 1 tane saha dolabı vardı, şimdi 2 oldu. Yeni saha dolabından binaya kadar çekmişler hemen kaldırımın altından, en güvenli yerlerinden.

Turuncu kablonun içinde galiba fiber kablo var emin değilim. 1MBPS'ye kadar destekleyeceğini düşünüyorum. Azıcık fiber kablo döşeme videolarına baktım, aynısına benziyor ama emin değilim.

Bir sene evvelinden şöyle bir durum olmuştu. Hızı yükseltmek istemiştik. Türk Telekom altyapısında 100MBPS gösteriyordu. Aradık Telekomu, hız yükseltmek için. Hattı vs kontrol ettiler telefondan yükselttiler. Sonrasında 100MBPS hızı alamadık, paketi geriye çektiler. Ertesi günü elektrikçi geldi, 100 MBPS desteklemediğini söyledi. Fiber altyapısının gelmesini gerektiğini falan söyledi. Dönüşüm için dilekçe vs. dedi. Birkaç gündür altyapıyı kontrol ediyorum ama değişmedi daha.

Binada 2 dükkan + 12 konut var. Binada herkesin fibere geçeceğini de düşünmüyorum açıkçası.
En kısa sürede çekseler harika olacak. Evde 6 telefon 4pc 1 smart tv 1 ipad var. Misafirler falan geldiğinde 15 cihazı geçiyor. 50MBPS'de garibim...

Videolarda, önceden modemin yerini vs hazırlayın orada ayak üstü uğraşmıyorlar vs dedi. O işi de hallettim. 6 Ağustos'da işlemi yapmışlar. 12 gün oldu, bugün pazar yarın 13 olacak. Bu hafta içinde hallederse çok güzel olacak.

Cevabın için çok teşekkür ederim. Bilmemi istediğin bir şey varsa iletirsen sevinirim. Verdikleri modem yetmeyeceği için yeni bir modem alacağım. Önerin varsa yazabilirsin.
Not: Masaüstü'ne kablo ile gidiyor. TV'ye de aynısı olacak inşallah.

Dosya Ekleri

• IMG_6658.jpeg
    IMG_6658.jpeg
    120 KB · Görüntüleme: 115
  • IMG_6656.jpeg
    IMG_6656.jpeg
    135,3 KB · Görüntüleme: 110
  • IMG_6648-min.jpeg
    IMG_6648-min.jpeg
    127,1 KB · Görüntüleme: 102
  • IMG_6650-min.jpeg
    IMG_6650-min.jpeg
    110 KB · Görüntüleme: 135
Hocam cevabın için çok teşekkür ederim. Mesajını görmediğim için ise özür dilerim. Yazayım ben,

Binada saha dolabı var demişim. Onu yanlış yazmışım. Sokakta 1 tane saha dolabı vardı, şimdi 2 oldu. Yeni saha dolabından binaya kadar çekmişler hemen kaldırımın altından, en güvenli yerlerinden.

Turuncu kablonun içinde galiba fiber kablo var emin değilim. 1MBPS'ye kadar destekleyeceğini düşünüyorum. Azıcık fiber kablo döşeme videolarına baktım, aynısına benziyor ama emin değilim.

Bir sene evvelinden şöyle bir durum olmuştu. Hızı yükseltmek istemiştik. Türk Telekom altyapısında 100MBPS gösteriyordu. Aradık Telekomu, hız yükseltmek için. Hattı vs kontrol ettiler telefondan yükselttiler. Sonrasında 100MBPS hızı alamadık, paketi geriye çektiler. Ertesi günü elektrikçi geldi, 100 MBPS desteklemediğini söyledi. Fiber altyapısının gelmesini gerektiğini falan söyledi. Dönüşüm için dilekçe vs. dedi. Birkaç gündür altyapıyı kontrol ediyorum ama değişmedi daha.

Binada 2 dükkan + 12 konut var. Binada herkesin fibere geçeceğini de düşünmüyorum açıkçası.
En kısa sürede çekseler harika olacak. Evde 6 telefon 4pc 1 smart tv 1 ipad var. Misafirler falan geldiğinde 15 cihazı geçiyor. 50MBPS'de garibim...

Videolarda, önceden modemin yerini vs hazırlayın orada ayak üstü uğraşmıyorlar vs dedi. O işi de hallettim. 6 Ağustos'da işlemi yapmışlar. 12 gün oldu, bugün pazar yarın 13 olacak. Bu hafta içinde hallederse çok güzel olacak.

Cevabın için çok teşekkür ederim. Bilmemi istediğin bir şey varsa iletirsen sevinirim. Verdikleri modem yetmeyeceği için yeni bir modem alacağım. Önerin varsa yazabilirsin.
Şimdi durumu biraz daha net anlamış oldum. AçıkçasıTürksat'ın sahadaki FTTH (=Eve kadar fiber) altyapısını tam olarak bilmiyorum ama T.Telekomun'kine benzediğini düşünüyorum.

Yanlış değerlendirmediysem sizin binanızda (ve herhalde) evinizde zaten Türksat'ın Kablo TV altyapısı var. Bu, Docsis 3.0 diye tanımlanan bir sistemdir. Hatta bu altyapı üzerinden Türksat'ın FTTH olmayan internet hizmetini de alabilirsiniz. Bu sistemde binanızda bir diğer Türksat kutusunun olması gerek (fotoğrafladığınızın dışında...), bu kutunun içinde amplifikatör denilen güçlendirici de bulunur kutudan koaksiyel kabloyla abonelere dağıtım yapılır. Kutudan aboneye gelen bir kablo ya doğrudan TV'nin anten soketine takılır ya da "set-top box" denilen küçük bir elektronik kutuda sonlanır ve bu kutudan TV'nin HDMİ girişine uygun bir kabloyla bağlantı sağlanır. Eğer aynı zamanda abone internet abonesi ise, daireye giren koaksiyel kablo "splitter" denilen bir ayraçla bölünür buradan çıkan koaksiyel kablolardan birisi TV yönüne diğeri de Docsis 3.0 standardında çalışan bir WiFi Modeme gider. İşte bu WiFi modemlerin kablosuz yayınlarının pek ahım şahım olmadığından bahsedilmektedir. Sizin yolladığınız fotolardaki daha eski gözüken (daha yüksek boyutlu) saha dolabı Docsis 3.0'daki sistemin saha dolabıdır.

Türksat'ın FTTH sistemi ise sahada T.Telekom'un FTTH sistemine oldukça benziyor. Santral'dan gelen ve sahada bulunan OFSD (=Optik Fiber Saha Dolabı) denilen saha dolabında çoklanan fiber hatlar yine fiber kablolarla tek tek binalara veriliyor. Binaya konan ve OFDK dediğmiz bina içi fiber sonlandırma ve abonelere dağıtım kutusundan abonelere tek tek OBK dediğimiz inve fiber kablolar çekiliyor. Sizin yukarıda fotosunu koyduğunuz ve daha yeni kurulduğunu söylediğiniz o diğer (iki kapılı) saha dolabı da Türksat FTTH'nın bölgenize hizmet veren OFSD'si olsa gerek. Bu OFSD'den binanıza fiber kablo çekilmiş (fotoladığınız bina içi kutudaki turuncu fiber kablo ve kablonun içinde bırakılan dolap) olduğu da kesin ama bu dolabın içi gereken donanımla "doldurulunca" OFDK haline dönüşecek. Sonra da bu OFDK'dan binadaki abonelere tek tek OBK'lar çekilecek. Binada Türksat'ın bu FTTH sistemi devreye girebildiğinde siz artık Türksat'ın (ama Türk telekom'un değil!!!) 1000 Mbps'e kadar abonesi olabileceksiniz.

Türksat'ın FTTH sisteminde size vereceği "Fiber Modem" hakkında maalesef herhangi bir bilgim ya da duyumum yok. Ancak bunu almak ve aylık kirasını da ödemek durumundasınız. Bu"Fiber Modem"le ilgili önemli bir teknik durum da var ama şu an kafa karıştırmasın diye bilhassa bahsetmiyorum. Önce modemi bir elinize alın da ondan sonrasını konuşuruz. Şu anda hemen yeni modem almak gayretine düşmeyiniz.

Ama bu işler ne kadar zaman alır, size hiçbir somut bilge veremem. Nasıl bulursunuz bilmem ama Türksat'ın altyapı planlama ve saha işlerini organize eden birimini bulup konuşmanız gerek. Belki Türksat bayisi size bu konuda yardımcı olabilir.

O turuncu kablo 6'lık fo y'a benziyor. Yani omurga f/o kablo.

Bir de İlginç bir durum var; Normalde Kablonet Topolojisi BASK (Bina altı sonlandırma kutusu)nu 2 amaçla kullanır;

1- ODF görevi görür, Diğer binalara dağıtım, binaya koyulan 2-3 BASK'tan olur. Bask içinde 2 veya veya daha fazla kasetler olur zaten, ordan da anlayabilirsin.

2- Dairelere dağıtım yapmak için kullanılır.

Fakat senin bölgende OFSD koyulmuş. o OFSD'den binalara çoklanıyor. Büyük ihtimal büyük bir bölgeyi almışlar.

O turuncu kablo 6'lık fo y'a benziyor. Yani omurga f/o kablo.

Bir de İlginç bir durum var; Normalde Kablonet Topolojisi BASK (Bina altı sonlandırma kutusu)nu 2 amaçla kullanır;

1- ODF görevi görür, Diğer binalara dağıtım, binaya koyulan 2-3 BASK'tan olur. Bask içinde 2 veya veya daha fazla kasetler olur zaten, ordan da anlayabilirsin.

2- Dairelere dağıtım yapmak için kullanılır.

Fakat senin bölgende OFSD koyulmuş. o OFSD'den binalara çoklanıyor. Büyük ihtimal büyük bir bölgeyi almışlar.
Gelecek mi eve 1gb fiber hocam? sizin kadar hakim değilim konuya. 3 hafta olacak altyapı sorgusu güncellenmemiş daha.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı