İnşallah sadece bu olur ya çarpıntı falan olmazsa iyi.
Haddi hesabı olmayan bir şey. Çok kötü.İnşallah hocam. Allah düşmanımın başına vermesin. O kadar kötü bir şey ki bazen sinirim bozuluyor ve ağlamaya başlıyorum. Eskiden de zaten sol tarafa yatabilen birisi değildim direkt kalbim teklemeye başlardı, sağa yatardım hiçbir sorun kalmazdı. Bu problemlerden beridir sağa bile yatsam sol tarafım küt küt atmaya devam ediyor. Vuruyor böyle bildiğin. Yeri geliyor uykumu öyle bozuyor ki uyumak için artık dua ediyorum. Uyku problemine yol açtı bu durum.
En kötü kısmı da sadece uyurken değil, evet uyuma pozisyonuna geçtiğim vakit çok daha fazla atmaya başlıyor ama gündelik yaşantımda da bir yere otururken falan çarpıntı oluyor. İçime bir daralma geliyor, huzursuz oluyorum, yatıp uzanasım geliyor ama yattığım vakit daha da beter oluyor. Gerçekten çok zor. Allah herkese şifa versin. Bütün hastalıklar zordur ama bu yaşımda bir şeyleri başıma gelince anlıyorum artık.
@Leuna eğitim araştırma hastanesine gidip elinizdeki sonuçları gösterip efor stres testi isteyiniz. Efor 15 dakika kadar sürecektir.
Yüksek tansiyon belirtileri gösteriyor musunuz merak ediyorum. Çünkü kalp rahatsızlığı ve teklemenin yanında tansiyon 2. belirti olarak sonradan çıkıyor.
Aritmi kötüdür bazı zaman nabız 50 atar bazı zamanlar 150 bunun bir dengesi yok ve o tekleme olayı fena bir şeydir sanki bir fenalık olmuş ve ödünüz patlamış gibi yerinizden sıçrarsınız. Özellikle yatağa geçip tam uyumaya gevşemeye başladığınızda kalbiniz gerilerek yani tekleyerek ama şiddetli atar basıncı artmış gibi hiç çekilmez bu dert.
Tansiyona bağlı taşikardi çarpıntınız varsa size beta bloker verecekti doktor. Siz en iyisi ritim holter ve tansiyon holter isteyin ve ikisini aynı anda taktırmaya çalışın.
Başka rahatsızlıklar kalbe etkileyebilir çünkü ben bunu tecrübe ettim. Özellikle mide sorunları olan insanlar ilk kalp sorunu yaşıyormuş gibi gözükür sonra mide sorunları kronikleşince kalp değil başka hastalıklar olduğu anlaşılır.
Bazı tavsiyeler verebilirim. İlk uyumadan 3 saat önce yemek ve suyu kesin sonra uyku uyumaya gidin. Başkaca tavsiyem yemek ve suyu aynı anda tüketmeyin ayrı ayrı yiyip için.
Örneğin sabah kalktınız ve kahvaltı yapacaksınız önce su için 1 saat sonra kahvaltı yapın. Sonra yediğinizi mideniz sindirebilmesi için tam 2 saat sonra su için. Bu rutini 3 gün deneyin ve kalbinizdeki o teklemenin yanı gerilerek atmasını dinleyin azalma varsa sorununuz mideden kaynaklıdır ve bu hastalık kalbinizi de etkilemiş olacağından ilk mideyi iyileştirmeniz gerekir.
Yemek ve su rutini şöyledir; sabah ilk su için ve 1 saat bekleyin. Kahvaltınızı yapın ve 2 saat sonra su için. Diğer öğünlerde böyledir kısacası ( yemek yedikten sonra 2 saat su içilmez sindirilmesi beklenir ve zaman geçtikten sonra su içtikten sonra 1 saat beklenir ki yemek yediğinizle mide basıncınız su ile besinler yüzünden şişip kalbinize aritmi ve tekleme yapmasın.
Psikolojik olabilir takıntı yapıyorsan eğer.
Bende aşı olmuştum hiçbir yan etkisi yok.
@Leuna öncelikle psikolojik değildir sen yine de psikiyatriste git çünkü her kalbin için gittiğinde bunu sana soracaklar en azından gittiğini rahatlıkla psikolojik sorun olmadığını kanıtlarını sunarsın doktorda sana daha detaylı teşhis koymak zorunda kalacaktır.
Gittiğin doktor ilaç bile vermeden yolladıysa başından savmış bildiğin. Öncelikle söylemek isterim ki kalp için tek bir hastaneye kesinlikle gitme en az 3 kalp doktoruna git ve en mantıklı ve prosedür uygun muayene yapan doktor ile devam et.
Kalp için teşhis sırası şudur. EKG, ekokardiyografi sonra ritim ve tansiyon holter en son stres efor testi.
Zaten efor testine girdiğinde yarısında sorunlar yaşarsan erkenden durdurup mecbur tedavi sürecini başlatacaklar. Ciddi kalp kası veya damar sorunu görürlerse efor sonrası ardından anjiyor ve transözofajial ekokardiyografi yapılır ve tedavi sürecin başlar.
Tansiyon konusuna gelirsek eğer ki oturduğun yerde büyük tansiyon 12 ve küçük tansiyon 10 üzerine çıkıyorsa kan basıncın artıyor ve kalbe çarpıntı yapıyor demektir. Doktorlar sana bunun normal olduğunu hatta 17 18 rakamlarına bile normal diyecektir ki bu yanlıştır aslında.
Çünkü bazı insanların damarları 17 18'lik basıncı kaldırırken bazıları 15'e ulaştığında hemen ağrı ve zonklama hissedebilir. Bu yüzden doktorlar tam bir ittifak edemezler tansiyon konusunda. Çünkü diğer etkenler çok önemli sana bu rakamın normal olduğunu söyleyebilmesi için ve bu yaş ile alakası asla yoktur.
Şimdi tansiyonunda büyük olanın 13 ve üzerine çıktığında kafanda başında ağrı ve zonklama dayanılmaz acı veriyorsa sen hipertansiyon hastasısındır. Küçük tansiyon 9 veya 10 üzerine çıktığında ensen veya boyundaki kaslarında ağrı batma ve sancı hissediyorsan yine hipertansiyonsundur.
Peki madem öyle hipertansiyon olduğunu doktora kanıtlamak için ne yapman lazım basit. Ritim holter ve tansiyon holter istediğini söyleyeceksin. Bu cihazlar 24 saat senin değerlerini kayıt altına alacaktır. Tabii ki cihazlar takılıyken normal yaşantındaki gibi yiyip için yatıp kafana göre takılacaksın.
Sana ağrılarını azaltacak ek tavsiyelerim şunlardır kolayı gazozu ve kahveyi çayı aşırı şekerli yiyecekleri ve çikolatayı azaltman veya 3 günlük kesmen ve kendi vücudunu dinlemendir. Böylelikle sana neyin zarar verip vermediğini anlarsın.
@Leuna baktım inceledim şimdi bazı sorular soracağım ve cevaplarına göre sana tavsiye verebilirim.
İlk önce kan aldılar ve tahlil sonucuna bakıp sorun olmadığını söylediler. Çünkü acil doktoru kalp krizi olduğunda ilk kalsiyuma bakar yükselme var mı diye sonra potasyuma bakar. Bunlar kalp krizi geçiren insanlarda referans aralığı dışında olur ve seni müşahede altında tutarlar.
Senin bu değerlerin normal çıkmış ama dikkatimi çeken glukoz ve ldh yani şeker fark ettiysen referans aralığı dışında yani uyarı veriyor.
Kalsiyuma ve potasyum gibi diğer minerallere neden bakıyorlar sebebi basit kalp kasımızda elektrolitler vardır. Bu elektrolitler sinyaller verir ve bunların yakıtı ise sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyumdan beslenir dengede tutmaya çalışır ve kalp kasların kanları düzgün şekilde pompalar.
Şimdi gelelim soruma sen yemek yedikten sonra daha akşam vakti çarpıntın sonrası ise biraz terleme ile acile gittin değil mi? Çünkü yediğin yemekte veya gün içine tükettiğin yiyeceklerde şekerli besinler almışsın bu kahve olabilir ekmek olabilir veya kurabiye abur cubur olabilir.
Tansiyonun muhtemelen büyük olan 13 ile 15 arası küçük ise 8 ile 10 arasıydı özellikle yürürken nefes darlığı eşlik etmiştir. Aslında temiz veya soğuk oksijene açlık çekiyormuş gibi anlık böyle hislerde kapılmışsındır.