Çözüldü BIOS boot bölümünde SSD, HDD gözükmüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

erenutebay

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Kingston KC3000
Anakart
Asus Prime B560 M-K
500 GB'lik M.2 SSD yetmediği için bir tane 1 TB'lik M.2 SSD aldım. Sistemime kurdum ve bilgisayarımı komple formatladım. Aynı zamanda Windows 11'i de yeni aldığım 1 TB'lik SSD'ye kurdum. Windows gayet düzgün çalışıyor. Fakat BIOS'a girdiğim zaman boot kısmında sadece bende eskiden olan 500 GB'lik M.2 SSD'mi görüyorum. Yeni aldığım 1 TB'lik SSD veya yine eskiden beri sistemimde takılı olan 500 GB'lik HDD'mi göremiyorum. Bir sorun yaratır mı bu? Bu arada Dosya Gezgini'nden bütün depolama alanlarımı görebiliyorum.

Çözüm
Format atarsanız düzelir. Zaten başka şekilde düzelmez diye yazdım.
Tüm diskleri sıfırlamasına sıfırlarsınız da eski verileriniz nerede olacak?
Diskleri sökerseniz de doğru kurulum yaparsınız.
Diskleri sökmeden tüm diskleri sıfırlarsanız da doğru kurulum yaparsınız.
Neyi anlatamıyorum anlamadım. :)
Verdiğim cevap gayet net.
Sistemde böyle bir sorun olmasının tek nedeni kurulum esnasında sistem yüklü başka bir diskin takılı olması.
Hımmmm,
Disk yöneticisinden ekran görüntüsü attığınızda kesin cevabı vereceğim ama tahminde bulunmak istiyorum. Evet sorun yaratabilir.
Yeni diskinize kurulum yaparken eski diski de takılı bıraktınız. Yeni diskte olması gereken EFI vs eski diskte kaldı veya oluşturuldu. Eski diski sökerseniz yeni sistem diskiniz takılı olsa bile o sistem açılmayacak/açılmaz.

Görev çubuğunda bulunan Windows simgesine sağ tıklayın ve disk yöneticisine girerek tüm diskleri gösterecek şekilde ekran görüntüsü atın.

Evet dediğiniz gibi takılı bıraktım. Hatta format atmadan önce eski SSD'im gen 3 olduğundan anakartta yuvasını değiştirdim. Bilgisini vereyim dedim. Belki de sorun bu yüzden olabilir.

Dosya Ekleri

• disk yönetimi ss.png
    disk yönetimi ss.png
    50,2 KB · Görüntüleme: 56
Evet dediğiniz gibi takılı bıraktım. Hatta format atmadan önce eski SSD'im gen 3 olduğundan anakartta yuvasını değiştirdim. Bilgisini vereyim dedim. Belki de sorun bu yüzden olabilir.
Yeni bir cevap yazmama gerek yok. Sorunun sebebi yuva falan değiştirme de değil.
Bakın, EFI bölümü sistem diskinizde değil. Yukarıdaki mesajım geçerli.
Ve bu sorunu düzeltemezsiniz. ( Çeşitli yolları var ama sistemi baştan kurmaktan daha zahmetli + hata da yapabilirsiniz.)

Gelecek için tavsiye : Windows kurarken sadece sistemi kuracağınız disk takılı olsun.
ek olarak aşağıdaki linke bakınız.

Sistemde böyle bir sorun olmasının tek nedeni kurulum esnasında sistem yüklü başka bir diskin takılı olması.

Çözüm

Hocam işin mantığını kafamda oturtmaya çalışıyordum. Diskparttan EFI bölümünü temizleyebilir miyim diye baktım ama temizleyemedim. Şimdi tekrar format atacağım. Windows'u kurarken bütün disklere tıklayıp sil seçeneğine basacağım. Ondan sonra sanırım sorunum çözülecek. Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.

Hocam bilgisayarı komple formatladım. Windows'u kuracağım diski seçerken bütün diskleri sil seçeneği ile temizledim. Şu an EFI bölümü ile sistem bölümü aynı diskte. Ama şimdi de boot bölümünde sadece sistemin kurulu olduğu diski görebiliyorum. Fotoğrafları bırakıyorum. Belki daha iyi anlayabilirsiniz.

Dosya Ekleri

• Boot Menü.jpeg
    Boot Menü.jpeg
    98,9 KB · Görüntüleme: 52
  • Disk Yönetimi.png
    Disk Yönetimi.png
    51,8 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
Ama şimdi de boot bölümünde sadece sistemin kurulu olduğu diski görebiliyorum. Fotoğrafları bırakıyorum. Belki daha iyi anlayabilirsiniz.
Olması gereken bu. Boot kısmında sadece bootable diskler görünür. Diğer diskleri de görürsünüz ama bu ekranda değil. BIOS'un başka bir kısmında.

Olması gereken bu. Boot kısmında sadece bootable diskler görünür. Diğer diskleri de görürsünüz ama bu ekranda değil. BIOS'un başka bir kısmında.

Evet diğer diskleri BIOS'u biraz kurcalayınca gördüm. Artık gerekli güncellemeleri yapacağım ve sürücüleri kuracağım. Sorunumu çözdüğünüz için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı