BIOS güncellemesi sonrası BIOS açılış süresi uzadı ve EZ Debug LED VGA yanıyor

wexoek

Decapat
Daha fazla  
Anakartım MSI X570 A-PRO 2 yıldır sorunsuz kullanıyorum(ilk anakart bozuk gelmişti yenisiyle değiştirildi). 2 yıl sonra bios güncellemesi yapayım dedim. İlk başta anakarta ait Flash BIOS Button özelliği ile yapmaya çalıştım, USB takılıydı ve butona bastım ama hiçbir görüntü yoktu(Bu arada bir şey değiştirir mi bilmiyorum Windows HDD'de kuruluydu) 10 dakikadan fazla bekledim ve bir şey olmadığı için pc kapatma tuşuna basılı tutarak kapattım. Geri açmaya çalıştığımda açıldı ama bir sorun olduğunu anladım görüntü yoktu ben de yedek pc bulunduğundan flasha güncel bios atıp PC'den M-Flash'a bir şekilde girip bios güncellemesi yaptım. Sonrasında Ram OC vb klasik bios ayarlarını yaptım ama açılırken. Ez Debug Ledler normalde sırasıyla kontrol yapar ve sönerdi şimdi birkaç kez kontrol yapıyor ve en son VGA ışığı sabit yanıyor. 1-2 Dakika bekledikten sonra sistem açılıyor ama her zaman bu süreler değil bazen daha kısa bazen 1-2 dakika sürüyor açılması. Yani BIOS kaynaklı veya anakart kaynaklı bir sorun olsa hiç açılmaz değil mi? Açılışı çok kararsız oldu anlayamıyorum. Her şeyi denedim en yüksek Son BIOS Zamanı 190 saniye en düşük Son BIOS Zamanını da 13.5 saniye gördüm. Onda da düşürmek için her yolu denedim bir kez öyle oldu. Son BIOS Zamanı ne yaptım etti 13.5 Saniye olanda da ramler stock hızlardaydı 2667 MHZ olması lazım. Sonra kendim bilerek aynı MHz değerlerine aldım ama açılış yine 32-40 saniye falandı.

İşlemci: AMD Ryzen 7 5800X
Ramler: GSKILL RipjawsV 32GB (2X16) DDR4-3600Mhz CL18
Ekran Kartı: AMD RX 6800
Güç Kaynağı: Corsair 850w 80+ Gold

Yaptığım denemeler;
Ekran kartını söktüm güç kablolarını çıkarttım ve geri taktım
İşlemciyi söktüm ama anakarta bağlı güç kablolarına dokunmadım(Anakarttan sökmediğim tek kablo)
Ramleri Söktüm geri taktım
Anakart güç kablolarını söktüm
BIOS pilini çıkarttım geri taktım. JBAT1'i de tornavida yardımı ile yaptım
BIOS Restore Defaults ayarlara aldım
Önceki BIOS sürümüne geri aldım. (Şu an güncel değil)
Ramleri önceden A1 A2 slotlarda 3600 MHz kullanıyordum. BIOS güncellemesi sonrasında önerilen yuvalara takmamı istedi onu da yaptım ama "Memory overclocking fail vs vs" hatası verdi ben de ramleri 3533 MHz yaptım çalıştı.
RAMleri tek tek çalıştırdım sonuç değişmedi. Sonra 2 RAM'i de A2 ve B2 slotlarına tekrardan ayrı ayrı yerleştirdim ve XMP'ten OC yaptım 3600 MHz'de çalışıyorlar artık. Bunda sıkıntı yok.
PC'ye format attım ve windowsu SSD'ye kurdum. Bir şey değişmedi ama açılış hızlı olsun da kontrolleri rahat sağlayayım diye yaptım.

Her şeyi denedim tek denemediğim başka bir pcde ekran kartını denemek(Bu çok mantıksız geliyor ve zaten yapamam da)
Bir de bazı yerlerde güç kaynağından kaynaklı da olabilir demişler(Bundan kaynaklı olduğunu da düşünmüyorum.)
İlk hatam sanırım Flash BIOS Button ile yapmak ve kapatmaktı ama bayağı bekledim ve bilgim yoktu bu konuda.

Bir de anakartta veya BIOS'ta sorun olsa ya hiç açılmaz ya da bir işlem sırasında kapanmaz mı? Ben oyun oynadım vs her şeyi yaptım hata vermedi. Sadece açılışta VGA Led ışığı çok uzun süre yanıyor ama sonra sönüp sistem açılıyor ama geç açılıyor sıkıntım bu. Bunu ne yapabilirim?

Üstten aşağıya sıralarsak eğer alttan 2. ışık yanıyor

Sorunuza cevap değil ama aynı şey başıma geldi, bende görüntü hiç gelmiyordu ram lerin yerini değiştirince düzeldi. Niye böyle oldu hiç bir fikrim yok.

Sorunuza cevap değil ama aynı şey başıma geldi, bende görüntü hiç gelmiyordu ram lerin yerini değiştirince düzeldi. Niye böyle oldu hiç bir fikrim yok.
Anakartınız MSI bir marka mıydı acaba genelde MSI anakartlarda gördüm bu sorunu yaşayanları. Nedendir anlamam bende açılıyor sıkıntı yok ama ciddi anlamda çok bekletiyor biosta. O led sönünce ekranda msi logosunu görünce sistem açılıyor. Çok can sıkmaya başladı maalesef...

Hayır gigabyte b660

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…