BIOS güncellemesi genelde sadece BIOS kodlarını değil, BIOS'un iletişim halinde olduğu birimlerin kodlarını da güncelliyor. Bu birimlerden biri de Intel AHCI ROM. Intel AHCI ROM, Intel yongasetli anakartlarda, SATA portlarını kontrol eden ve RAID kurulumlarını yöneten sisteme ait Firmware oluyor.
Fakat dediğimiz gibi BIOS güncellemesi bazı durumlarda bu ROM'u da güncelliyor. Fakat bu ROM güncellenince kurulu RAID sistemleri ortada hiçbir şey yokken çökebiliyor. Bu durumda ise "Array Failed" gibi hatalar alıyorsunuz. İşin kötü yanı ise Intel'in bu gibi durumlar için tek sözü var: "RAID 0 kullanıyorsanız verilerinize elveda deyin." Veriler orada, diskin üzerinde, biliyorsunuz ama erişemiyorsunuz. Belkide ufak bir kod değişikliği ile disk tekrar RAID 0'ın bir parçası olacak ve verilere tekrar erişebileceksiniz... Ama nasıl?
Benzer durum başıma ilk geldiğinde açıkçası dosyaları pek de başarılı bir biçimde kurtarabildiğimi söyleyemem. Ama ikinci defa bir arkadaşımın başına gelince bu defa bu soruna kökten çözüm getirmeyi kafaya koydum. Sözü daha fazla uzatmayacağım. Restorer Ultimate, R-Studio ve RAID Reconstructor bu konudaki en iyi araçlar. Ama ben bunların en kolay ve en hızlı sonuç verenini keşfettim:
RAID Recovery for Windows!
- İlk yapmanız gereken RAID 0 kurulumunda hangi diskin birinci, hangisinin ikinci olduğuna bakmak. Buna Intel Rapid Storage Tool'dan bakabilirsiniz. Disklerin modelleri aynı olduğu için seri numaralarına bakın.
- BIOS'a girip SATA Modunu RAID'ten AHCI'ye alın.
- Şimdi bilgisayarınızı başlatın. Disklerin ayrı ayrı gözükmesi gerek.
- RAID Recovery for Windows'u indirin ve çalıştırın.
- İlk diski seçin, ardından da ikinci diski.
- Next diyerek bir sonraki adıma geçin.
- Karşınıza RAID Array ile ilgili bütün detayların olduğu şöyle bir özet sayfası gelecektir:
Şimdi Finish diyerek dosya sistemini Mount edin. Verilerinizi programın içinde görmeniz lazım. Artık tek yapmanız gereken bu değerli verileriniz için 99$ harcayıp programı satın almak. Ben bu şekilde konser ve albüm kayıtlarından oluşan tam 2.72 TB veriyi sorunsuz bir biçimde kurtardım. İşlem tam 18 saat sürdü. Sistem iki adet 3 TB'lık RAID 0'dan oluşuyordu.
Ayrıca söylemeden geçmeyeyim, bu iş için sizden uçuk rakamlar isteyen kişilerden uzak durun. Maliyet en fazla 100$ olmalı.