BIOS unlock ile UEFI desteğini açmak

Resul ÇELİK

Kilopat
Yer
Tokat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba ben kendi biosumun yükseltme dosyasını merak edip öylesine editlemeye kalkıştım. Programı zar zor buldum, yükseltme dosyasını açtım ve bu seçeneği gördüm normalde benim bilgisayarım eski, UEFI desteklemiyor diye biliyorum ama bu seçenek kafamı karıştırdı. Sorum şu bunu Enabled yapıp kaydedip flashlasam laptobumun UEFI Boot desteği olur mu? Şimdiden teşekkürler.
Ekran Alıntısı.PNG

Son düzenleyen: Moderatör:
Seçeneği Enabled yaparak UEFI desteğini açabilmen tam olarak mümkün değil. Seçeneklerde UEFI olması tam olarak UEFI desteğinin olduğunu da göstermez. Seçeneklerde UEFI görünse de bios ekranında bu seçenek hiç bir zaman görünmeyebilir. Eğer UEFI desteği gerçekten var ise ve etkinleştirilebiliyorsa bile seçeneği Enabled yapmak yeterli olmaz. Çünkü orada gördüğün Optimal ve Failsafe ayarlarıdır. Optimal ve Failsafe de bir ayarı Enabled ve Disabled yaptığın zaman bu bios'un varsayılan ayarları için geçerli olmaz. Optimal ve Failsafe ayarları geçerli olabilmesi için varsayılan bios ayarlarının silinmesi gerekir. Bu varsayılan ayarları silmek için Clear CMOS yapman gerekir. Bu alet bir Laptop ise Clear CMOS daha da zor olabilir. Bios'unun UEFI desteği varsa ve onu aktif edebilirse bu sefer de kapatmak istediğinde sıkıntı yaşayabilirsin. Öncelikle Bios'unun Main, Advanced, Security, Boot, Exit ekranlarının bir resmini çekip at. Bios'unun bir yedeğini (backup) gönder. Yükseltme dosyasını değil. Bios'un yedeğini almak için AFUWINGUI programını kullanabilirsin. Senin için ne yapabiliriz bir bakalım.

Tabiki buyurun hocam fotoğraflar
IMG_1452.JPG
IMG_1453.JPG
IMG_1454.JPG
IMG_1455.JPG
IMG_1456.JPG

bu da biosun yedeği hocam universal bios backup tool ile aldım
Bios Yedeği

Bilgisayarım Casper anakartıda Pagetron A15 hocam
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

Seçeneği Enabled yaparak UEFI desteğini açabilmen tam olarak mümkün değil. Seçeneklerde UEFI olması tam olarak UEFI desteğinin olduğunu da göstermez. Seçeneklerde UEFI görünse de bios ekranında bu seçenek hiç bir zaman görünmeyebilir. Eğer UEFI desteği gerçekten var ise ve etkinleştirilebiliyorsa bile seçeneği Enabled yapmak yeterli olmaz. Çünkü orada gördüğün Optimal ve Failsafe ayarlarıdır. Optimal ve Failsafe de bir ayarı Enabled ve Disabled yaptığın zaman bu bios'un varsayılan ayarları için geçerli olmaz. Optimal ve Failsafe ayarları geçerli olabilmesi için varsayılan bios ayarlarının silinmesi gerekir. Bu varsayılan ayarları silmek için Clear CMOS yapman gerekir. Bu alet bir Laptop ise Clear CMOS daha da zor olabilir. Bios'unun UEFI desteği varsa ve onu aktif edebilirse bu sefer de kapatmak istediğinde sıkıntı yaşayabilirsin. Öncelikle Bios'unun Main, Advanced, Security, Boot, Exit ekranlarının bir resmini çekip at. Bios'unun bir yedeğini (backup) gönder. Yükseltme dosyasını değil. Bios'un yedeğini almak için AFUWINGUI programını kullanabilirsin. Senin için ne yapabiliriz bir bakalım.

Dosya Ekleri

• IMG_1452.JPG
    IMG_1452.JPG
    1,1 MB · Görüntüleme: 122
Hocam biraz amatörüm de nasıl yapacağımı anlatırsanız sevinirim. Yeni merak saldım bios işlerine

Link de ki bios dosyayı indirip yükleyin. Yapabiliyorsanız yüklemeden sonra Clear CMOS yapın. Sonra bios'a girip Main menüsü altında Main, Advanced, Security, Boot, Exit menülerinin açılıp açılmadığını kontrol edin. AmericanMegatrendsInc.-303.rom

Nasıl yapacağımdan kasıt bios'u yüklemek ise her bios için farklı olabiliyor. Bios'u yüklemek için üreticinin verdiği bilgilere bakabilirsiniz. İnternette de bununla ilgili bir çok yazı bulabilirsiniz. İlk olarak Afudos/Afuwin ve fptdos/fptwin uygulamalarını deneyebilirsin. Bu programlar ile ilgili detaylı anlatımları internetten kolayca bulabilirsin. Ben bios'un için bazı ayarlar yapıp linkte gönderdim. İndirip denedikten sonra sonucu bildirirsin.

hocam dostan aflash3 ile flashladım ama hiç bir değişim göremedim. Her şey aynı
Nasıl yapacağımdan kasıt bios'u yüklemek ise her bios için farklı olabiliyor. Bios'u yüklemek için üreticinin verdiği bilgilere bakabilirsiniz. İnternette de bununla ilgili bir çok yazı bulabilirsiniz. İlk olarak Afudos/Afuwin ve fptdos/fptwin uygulamalarını deneyebilirsin. Bu programlar ile ilgili detaylı anlatımları internetten kolayca bulabilirsin. Ben bios'un için bazı ayarlar yapıp linkte gönderdim. İndirip denedikten sonra sonucu bildirirsin.

Laptop için biraz zor olabilir. Açılıyor ise RAM ve HDD kapağının altında reset yada clr cmos yazan birbirine yakın lehimli bir yer ara. Yoksa laptop'un kapaklarını söküp bulmayı dene. Yine de bulamazsan bataryayı ve bios pilini söküp açma tuşuna bir kaç defa basıp biraz beklemeyi dene. Ayrıca laptop'un için clr cmos nasıl yapılır internetten araştır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı