BIOS Yazılım mıdır, donanım mıdır

Sadaret

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Daha fazla  
Meslek
Acil Tıp Teknisyeni
Merhaba arkadaşlar.
Üniversite de İlk ve Acil Yardım bölümündeyim. Bilgisayar dersi koymuşlar. Donanım ve yazılım konularını işliyorduk ve bende "Peki hocam BIOS?" Dedim. Ne olmuş ona? dedi. Bende hocam her bilgisayarda olduğu için donanım ama silinebildiği için yazılım da olabilir dedim. O da güzel soru bu sana ödev dedi. Özetle açıklayabilecek var mı? (Konuyu buraya açmayı uygun buldum)

Bios = Basic I/O (Input - Output) System
ROM = Read Only Memory

Bios zamanında ROM üzerinde gömülü geliyordu. Sonradan üzerinde değişiklik yapmak bu sebeple mümkün değildi. Ayarları ise ayrı bir çip üzerinde kaydediliyor ve kullanıcının bu ayarlar üzerinde değişiklik yapmasına izin veriliyordu. Yani Bios, bir donanım üzerine, tek seferlik, önceden yazılmış halde gelen bir yazılım olarak doğdu.

Peki ne işe yarıyor ?

Boot işleminin gerçekleştirilmesi ve sistemin, işletim sistemine devredilmesi esnasında bilgisayarı sürüyor.

Peki şimdi nasıl oluyor da biz Bios Update yapabiliyoruz ?

Şöyle ki ROM'lar zamanla yerlerini EEPROM'lara bıraktılar. Electronicaly Erasable Programmable Read Only Memory.

Bonus İçerik: Boot Nedir ?

Boot, bilgisayarın açılış anında uç birimleri taramasıyla başlar. Bilgisayar, üzerine bağlı olan birimlerin düzgün olarak çalışıp çalışmadığını, hangi uç birimlere sahip olduğunu tarar ve daha sonra önceden Bios içerisinde tanımlanmış olan, "işletim sistemi yüklemesi başlangıç adresi" bilgisini çekerek, işlemciyi o adreste yer alan "OpCode" dizisini işlemeye başlaması için yönlendirir. Bu noktadan sonra işletim sistemi, bilgisayarı devralarak işlemleri yürütmeye devam eder.

Bu gibi bilgileri pek çok kaynaktan edinebileceğiniz gibi, bu yazı içerisinden, Technopat Sosyal üzerinden de edinebilirsiniz. Tamamen kişisel birikim üzerine kurulmuştur, kaynaktan alıntı değildir. Kullanmadan önce sorduğunuz için teşekkür eder, başka bir yazıda görüşmek üzere, esenlikler dilerim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…